Min mave

Her kan du følge min mave og læse, hvordan jeg oplevede min graviditet fra start og helt frem til fødslen.

Hver uge har jeg opdateret denne artikel med information, om hvordan ugens forløb har været samt vise billeder af maven.

Kvinden bag maven

Jeg hedder Mette, er 27 år og bor sammen med min mand Jimmy som også er 27 år. Vi har været sammen i snart 10 år, og det er vores første, barn vi venter.

Min terminsdato var 14. juni 2013

Blev hurtigt gravid

Vi er nogle af de ”heldige”, der blev gravid i første hug, og selvom det er vidunderligt ikke at skulle kæmpe for det i flere år er det alligevel kommet bag på os og chokket har ikke helt lagt sig endnu.

Godt vi har 9 måneder til at vænne os til tanken om at skulle blive forældre, men vi glæder os meget.

Annonce ♥

PCO og forliggende moderkage

I starten af graviditeten fik jeg konstateret PCO, hvilket ofte betyder, at det er svært at blive naturlig gravid, men det har åbenbart ikke haft nogen indflydelse hos mig.

I løbet af graviditeten er det dog vigtigt jeg lever efter specielle kostprincipper da risiko for abort er en smule større. Derudover har jeg indtil videre forliggende moderkage som giver en del blødninger og har gjort det siden uge 4.

Jeg bliver derfor scannet ugentlig og har fulgt babyens udvikling siden jeg var 4+3 og frem til nu. Så længe jeg går til scanninger får I selvfølgelig også lov til at se hvordan babyen vokser i takt med maven.

Annonce ♥

Læs også: Sådan kan PCO påvirke dig


Links til mine graviditetsuger

 

Annonce ♥

Min mave i 12. uge (11+0 – 11+6)

Livet uden for maven

Maven er nu ved at kunne ses. Ikke synlig gravid men heller ikke længere hel flad. Især om aftenen er den stor og svær at skjule.

Hver dag efter kl. 16 er bukserne nødt til at blive åbnet for at give plads til maven – måske det snart er tid til ventetøj?

Annonce ♥

Graviditetsgenerne er efterhånden væk. Madleden er forduftet og trætheden er på tilbagetog.

Jeg mangler dog stadig energi og bliver hurtig træt og forpustet da jeg ikke længere kan dyrke motion pga. blødningerne, og det kan mærkes!

Vægten er nogenlunde som den har været siden start på ca. 50 kg, håber snart jeg kan tage lidt på.

Annonce ♥

min mave uge 11+1

Livet inde i maven

Inde i maven sker der SÅ meget. Jeg følger jo pt. babyen på scanninger ugentlig pga. blødninger der skyldes forliggende moderkage (ikke at forveksle med foranliggende moderkage der blot betyder at moderkagen ligger ud mod maven).

Ved forliggende moderkage dækker moderkagen for livmoderens åbning og kan skabe blødninger og senere komplikationer i graviditeten – der er dog stadig stor chance for at den flytter sig længere op når det hele vokser derinde.

Annonce ♥

Babyen har nu et tydeligt ansigt hvor man på scanningen både kan se næse, mund, hjerne, blære og selvfølgelig arme og ben med tæer og fingre.


Klumpen uden på maven er tarmene der endnu ikke er kommet ind i kroppen endnu, det sker i løbet af de næste par uger. Ved scanningen da jeg var 11+0 målte babyen 3,2 cm – hvilket er helt normalt.

Læs også: Sådan foregår en ultralydsscanning

Annonce ♥

I løbet af ugen kan babyen vokse en hel centimeter.

scanningsbillede uge 12

Annonce ♥

Min mave i 13. uge (12+0 – 12+6)

Livet uden for maven

Der er ikke sket det store med mavens størrelse, er stadig kun tydelig gravid om aftenen – og det er nok mere luft end baby tænker jeg.

Har tabt mig et par kilo – prøver at spise godt, men den PCO kost jeg følger for tiden er svær, jeg må prøve at spise mere end jeg har lyst til så jeg snart begynder at kunne tage lidt på.

gravid mave uge 13

NF scanningen var denne uge da jeg var 12+6, og den gik rigtig fint. Vi fik et dejligt lav tal 1:17390 så vi kan ikke være andet end tilfredse og meget glade.

Næste uge får familien det at vide og jeg GLÆDER mig til at det ikke længere skal være nogen hemmelighed.

Læs også: Sådan måles nakkefolden på fosteret

Livet inde i maven

scanningsbillede uge 13

Denne uges første scanning var sjov. Manden var med denne gang og babyen er virkelig blevet stor. Målte nu 4,6 cm. Tarmene er kommet på plads inde i maven, og den ligner nu en hel almindelig baby – i mini størrelse.

Selvom jeg kun var 12+0 ved scanningen på billedet, turde jordmoderen gætte på kønnet hvis vi selvfølgelig ikke tog det som nogen garanti eftersom de ydre kønsorganer først lige er ved at blive dannet.

Hun gætter på det bliver en lille dreng – sikke virkelig det bliver når man skal sige ham og ikke den. Er spændt på næste scanning om hun stadig synes det ligner en dreng der 🙂

Ved NF scanningen blev jeg vurderet til 12+6, hvilket var 5 dage mere end jeg havde regnet ud fra ægløsningsdagen. Det var ikke muligt at se kønnet da navlestrengen lå i vejen.


14. uge (13+0 – 13+6)

Min mave i uge 14

Livet uden for maven

Nu ved hele familien det endelig og langt de fleste venner har også fået det at vide. Endelig skal maven ikke skjules mere og det er efterhånden også svært.

Jeg er hoppet i mine første par ventebukser og det er skønt!

Mavens form er ved at ændre sig fra kun at bule ud når jeg ser mig fra siden, til at det faktisk også kan ses forfra. Den er mere rund end flad efterhånden.

Første jordemoderbesøg var denne uge da jeg var 13+4. Manden var med, men vi fik ikke så meget nyt at vide. Det handlede mest om arvelige sygdomme og hvilke vitaminer der er vigtige, og det har jeg efterhånden godt styr på.

Er stoppet med folsyren og tager nu jern og D-vitamin og sørger for at drikke masser af mælk.

Hun mærkede på maven og fandt hurtigt livmoderen der føltes rigtig. Derudover hørte vi også hjertelyden. Den havde vi allerede hørt under scanningen da jeg var 13+1.

Livet inden i maven

scanningsbillede uge 14

Der er for alvor kommet gang i babyen derinde. Den har tidligere ligget pænt stille når der skulle tages billeder under scanningerne, men nu hopper den rundt og vender konstant den forkerte side til. Men alt er som det skal være og det er kun et godt tegn at den hopper rundt.

Dette scanningsbillede er fra da jeg var 13+1 hvor jeg havde mine forældre med til scanning, der lå den lidt mere stille.

Den målte i dag hvor jeg er 13+5 hele 7,5 cm fra hoved til numse.


15. uge (14+0 – 14+6)

Livet uden for maven

Det er skønt at alle nu kender til graviditeten og maven behøver ikke skjules længere – hvilket også nærmest er umuligt. Jeg er begyndt at lide en smule af ligamentsmerter og plukveer – det er i hvert fald jordemoderens bud på mine små smerter.

Ikke noget at være nervøs for og sammenlignet med de smerter jeg havde i begyndelsen er de det rene vand og nærmest kun hyggelige – så mærker man ligesom i det mindste noget.

Læs også: Sådan er barselsreglerne

Kan næsten ikke mærke tegn på graviditet

De sidste par uger og de kommende par uger er lidt sære for der er jo nærmest ingen tegn på graviditet overhovedet (hvis man ser bort fra den voksende mave).

Alle generne er nærmest væk og der kan endnu ikke mærkes liv – heller ikke selvom jeg virkelig virkelig koncentrerer mig og mærker godt efter.

Jordemoderen mener at fordi jeg er så tynd så burde jeg kunne mærke liv tidligt i graviditeten, men er det ikke snart – er utålmodig 😉

Livet inde i maven

min mave i uge 15

Jeg har været til min sidste scanning inden MD scanningen omkring uge 20. Min moderkage ligger stadig for livmoderåbningen og skaber blødninger, men min scanningsjordemoder vurderede at vi godt kunne tage en pause i alle mine kontrolscanninger.

Så i hvert fald de næste 4 uger er jeg ”normal” gravid – dog er motion og sex stadig helt forbudt, hmm… Babyen er efterhånden så stor den ikke længere måles fra hoved til numse, men man måler nu hovedbredde, maveomkreds og lårbensknoglen.

Alt så fint ud og svarede okay med terminsdatoen.

Jordemoderen har gættet på kønnet siden uge 11 og hun er stadig ret sikker på hvad det er og det er efterhånden også tydeligt – jeg venter dog lige med at afsløre det her lidt endnu 😉

Har været til 4 D scanning

Scanningen i dag var så interessant – den foregik nemlig i 4D, og wauw det kan anbefales, det giver jo et helt andet billede en de der mystiske 2D billeder hvor man bagefter slet ikke kan huske hvad der er hoved og hale.

Man kan se den åbner og lukker munden, man kan se dens ansigtsform (selvom der mangler lidt fedt endnu) og den ligner jo en hel lille baby – det var fantastisk at se den sådan!

Her er mit 4D scanningsbillede

4D scanningsbillede uge 15

16. uge (15+0 – 15+6)

Livet uden for maven

Måske er jeg begyndt at mærke de famøse små bobler i maven der er det første tegn på liv derinde. De er stadig så små og utydelige at jeg bliver i tvivl hver gang – men mon ikke den er god nok.

Jeg glæder mig til det bliver tydeligere og jeg ikke længere er i tvivl.

Jeg kan efterhånden blive lidt generet af maven om aftenen når den er størst. Bare det at bukke sig ned bliver jo besværligt, og hvordan skal det ikke ende når maven for alvor bliver stor?

Jeg må have sko uden snørebånd. Alt det tøj jeg går i er efterhånden også ventetøj. Mine stramme jeans og bluser er lagt helt væk, orker slet ikke at forsøge at skrue mig selv ned i det mere, chancen for at sidde fast er for stor.

Jeg er dog stadig lidt under min startvægt, men det går stille og roligt opad som det skal.

Billede af mig og min mave

Mettes mave i uge 16

Afsløring af køn

Vi har kendt jordemoderens bud på kønnet siden uge 11, og selvom alt jo er langtfra sikkert så tidligt så har hendes gæt de sidste mange uger været en lille dreng. Vi er super spændte på om det holder stik!

Vi tør nok ikke købe hverken blå barnevogn eller noget endnu, men vi har selv set tappen flere gange både i 2D og 3D så mon ikke den er god nok – nu får vi at se.

Livet inde i maven

Barnet måler i udstrakt form (fra hæl til hoved) ca. 14-15 cm i denne uge. Det synes jeg alligevel er ret stort når man tænker over det, ikke underligt man kan begynde at se maven vokser.

Derudover er barnets bevægelser nu kontrollerede og ikke længere bare impulser den ikke kan styre. Dette er den første uge i lang tid vi ikke har fået et kig ind i maven ved en scanning, det føles helt forkert ikke at skulle se den de næste 4 ugers tid.


17. uge (16+0-16+6)

Livet uden for maven

Har intet liv mærket overhovedet det sidste stykke tid og det er jo helt normalt, men hvor er det irriterende når man bare gerne vil kunne mærke et eller andet. Bare et lille livstegn ville være godt.

Jeg kan mærke jeg mangler mine uge scanninger, de gav en god tryghedsfølelse af at alting var godt. Jeg har stadig ikke taget noget på. Hvornår mon det kommer.

Alle siger ”bare vent, lige pludselig går det stærkt”, men altså, bare 100 gram ekstra havde da været godt? Men jaja, det skal jo nok komme som de alle sammen siger og ingen tvivl om jeg i hvert fald er blevet meget større.

Navlen er så småt begyndt at bule udad. Det ser fjollet ud. Glæder mig ikke til den dag hele navlen popper ud.

Billede af min mave i uge 17

Mettes mave i uge 17

Livet inde i maven

Babyen kan nu begynde at høre og det skal jo udnyttes så der bliver ivrigt sagt godmorgen og godnat og hej i løbet af dagen fra både mig og kommende farmand.

Vi får dog aldrig svar tilbage, men det er nok meget godt 😉 Barnet måler i løbet af ugen 16 -18 cm og vejer nu 150 gram.

18. Uge (17+0-17+6)

Livet uden for maven

Jeg mærker helt sikkert liv! Siden 17+3 har det været dagligt. I starten kun små blob på indersiden men efterhånden kan de mærkes svagt uden på maven også. Det gør det hele meget sjovere når man kan mærke liv.

Nu gælder det bare om at huske på at det stadig de næste par uger er helt okay ikke at mærke liv dagligt, så ikke nødvendigt at blive nervøs selvom der af og til er lang tid mellem sparkene.

Min almindelige vinterjakke er nu også skiftet ud med en fra mamalicious. Selvom alle siger det er at foretrække at være gravid når det er vinter frem for sommer så er det nu også lidt ekstra dyrt med alt det tøj der skal købes ind.

Mettes mave uge 18

Livet inde i maven

Jeg havde en blødning da jeg var 17+3 og var derfor igen til scanning. Babyen har det skønt derinde og ser ud til at trives.

Dog kunne jordemoderen denne gang slet ikke se en tissemand så nu går vi i spænding og venter på kommende MD scanning for at få kønnet endeligt at vide.

Babyen vejede til scanningen 190g og måler på nuværende tidspunkt ca. 20 cm

Scanningsbillede uge 18

19. Uge ( 18+0 – 18+6)

Jeg mærker stadig liv hver dag, men manden mangler stadig at kunne mærke det. Det kan godt mærkes uden på maven nu men man skal være hurtig og ofte er det for sent når jeg siger til.

Ellers ligner dagene i disse uger meget hinanden, maven vokser en smule men synes ikke den er større end sidste uge.

Jeg har stadig ikke taget på, men jeg spiser meget og hele tiden. Endnu ikke syltede agurker, men når jeg er sulten er jeg ikke kritisk 😉 Der skal max gå 2-3 timer mellem et måltid hvis jeg skal føle mig tilpas.


Udover at være sulten konstant så er jeg også træt. Ikke på samme måde som i starten men mere udmattet.

Bare det at tage sko på eller gå på trapper giver mig lyst til at tage en lur. At være sammen med flere mennesker og mange indtryk bliver jeg også udmattet af.

Vi skal i løbet af de næste par måneder flytte i hus og er så småt ved at pakke lidt, men bare det at løfte kasser og pakke ned er en kamp. Jeg må jo ikke løfte tunge ting og det gør altså tingene lidt mere komplicerede – men det bliver nok kun være.

Mon det ser sådan ud inde i min mave?

Min mave i 19. graviditetsuge

20. Uge (19+0 – 19+6)

Livet uden for maven

Nu tror jeg snart ikke maven kan vokse mere!! Føler mig som en ballon på randen til at sprænge! Men jeg bliver nok meget større endnu, så håber maven holder sammen lidt endnu.

Jeg er begyndt at have en del smerter øverst på maven i højre side. Det kommer især når jeg sidder ned og jeg er nødt til at gå rundt meget af tiden.

Det bliver værre i løbet af dagen men jordemoderen siger det ikke er farligt, men det er i hvert fald irriterende at lide af det.


Sådan ser min fine mave ud her i uge 20

Min mave uge 20

Livet inde i maven

Denne uge stod den på MD scanning 😀 scanningen viste en sund baby og dens vægt er skønnet til 305g. En god stor bøf. Både hjerte, nyrer, hjerne og knogler blev gennemgået og alt så perfekt ud!

Dog manglede den noget – en lille tissemand! Vi har jo tidligere fået at vide at vi ventede os en dreng, men der var ingen tvivl her, det var en lille PIGE!

Læs også: Liste med alle danske pigenavn


Hun sparker lystigt og farmand kan nu også mærke det uden på maven. Det er endnu ikke de tydeligste spark, men ingen tvivl om at der er god aktivitet derinde 🙂

Her er billedet fra MD scanningen
md scanning i uge 19+5

21. uge (20+0 – 20+6)

Livet uden for maven

Så ramte jeg uge 20 – også kaldet 21. uge afhængig af hvordan man tæller. Og det er jo vildt for det betyder jeg er halvvejs igennem graviditeten! I hvert fald hvis jeg føder til termin 🙂

Ugen har dog været knap så god og forbundet med en del smerter. Jeg har ondt i maven under højre ribben når jeg sidder ned længere tid af gangen – og det er jo ikke ret praktisk når man har et forholdsvis stillesiddende arbejde.

Det kan muligvis skyldes at mavesækken efterhånden er rykket et godt stykke op for at give plads til barnet og mavesyren derfor gør mere ondt.

Det føles lidt som nogen trykker meget hårdt indefra på et blåt mærke, men barnet kan ikke nå så højt endnu, så giver hende ikke skylden 😉

Derudover kan jeg også mærke det er ved at være hårdt for lænden og har måttet have en enkelt sygedag denne uge fordi det simpelthen gjorde så ondt i lænd, ryg og lår at jeg nærmest ikke kunne være i min egen krop – det er dog heldigvis (!) gået over igen.

Og så har jeg reddet mig en blærebetændelse som er helt normalt i graviditeten. Har dog aldrig prøvet det før men har heldigvis ingen symptomer på det og den blev kun opdaget fordi jeg var til lægen med ovenstående smerter.

Maven er blevet større nu

Jeg er efterhånden også blevet så stor at fremmede mennesker godt tør kommentere på maven og min graviditet – det er et godt tegn på at det ikke længere bare ligner, at jeg har spist lidt for usundt det sidste stykke tid.

Min mave uge 21

Livet inde i maven

Det er nogle gode spark der er efterhånden opbygges derinde. Ikke generende men det er dog lidt svært at falde i søvn om aftenen. Barnets hjerne og nerver og nu så udviklede at det kan føle berøring hvis vi trykker på maven.

Selvom der ikke er mange lækre retter at vælge mellem inde i livmoderen har barnet nu også dannet smagsløg. Babyen måler ud fra statistikken denne uge ca. 24-26 cm og vejer lige omkring 330 gram.


22. uge (21+0 – 21+6)

Livet uden for maven

Denne uge har været stille og rolig, ingen smerter udover de daglige smerter under ribbenene – som dog også irriterer mig ret kraftigt efterhånden.

Min navle er begyndt at ændre sig hvilket tydeligt kan ses hvis man sammenligner med nogen af de billeder der er taget i starten. Faktisk er den begyndt at poppe ud i den ene side… i den ene side!!… ej hvor er det da bare ikke kønt.

Men ja jeg kan jo ikke gøre noget ved det, og må nok bare leve med det de næste 4 måneder og håbe den forsvinder ind igen og bliver sig selv.

Jeg er ligeså stille begyndt at starte min træning op igen, dog meget forsigtigt da jeg jo slet ikke har måttet træne de første 20 uger af graviditeten pga. blødningerne.

Her til en start er jeg begyndt på yoga for gravide, og håber at det med tiden kan blive til mere ”rigtig” træning.

Selvfølgelig ikke på samme niveau som før graviditeten, men vil gerne holde mig i form både så jeg kan klare fødsel bedre men også for hurtigere at kunne komme i form igen efter fødslen.

Livet inde i maven

Der er dage hvor jeg næsten ikke mærker hende derinde og så er der dage hvor jeg tror hun er ved at bryde ud. Det føles lidt som om man konstant har rumlen og dårlig mave – men nok ikke noget jeg skal forsøge at presse ud 😉 Så længe jeg mærker hende hver dag er jeg nu ganske rolig. Babyen vejer på nuværende tidspunkt ca. 500 gram og måler 27 cm.

Her er et billede af min mave i 22. uge.

Min mave uge 22

23. uge (22+0 – 22+6)

Denne uge har ikke rigtig budt på noget nyt – jo måske er maven vokset en smule, synes i hvert fald den fylder meget efterhånden.

Jeg skal tisse konstant da jeg får en del spark i blæren og jeg kan godt mærke der kommer mere og mere kraft i sparkene.

Plukveer og lægkramper er en del af min morgenrutine hver morgen når jeg vågner. Det går heldigvis hurtigt over.

Læs også: Sådan er barselsreglerne

Jeg er også begyndt at lave venepumpeøvelser mod vand i benene. Mine ankler er en smule hævede indimellem så kan ligeså godt begynde at forebygge det tænker jeg.

Min mave uge 23

24. Uge (23+0 – 23+6)

Livet uden for maven

Jeg er simpelthen sat lysår tilbage hvad angår det at være i god form. Mig og min mand måtte løbe 200 m efter bussen og efter 50 m fik jeg både plukveer og åndedrætsproblemer, så manden måtte opgive at vente på mig og løbe foran og holde på bussen.

HVOR ER DET PINLIGT METTE!

Ej mand hvor er det pinligt at lunte afsted mens en hel bus sidder og venter på en og jeg var jo fuldstændig gasblå i hovedet da jeg efter at have tilbagelagt 200 meter endelig kunne entrere bussen med min mave.

Som jo selvfølgelig blev fremhævet ekstra meget, bare lige som en undskyldning 😉

Jeg havde en enkel dag hvor jeg slet ikke mærkede noget i maven og er jo så langt nu at det helst ikke måtte ske, så måtte prøve tricket med at drikke en masse koldt vand da jeg gik i seng og det hjalp for første gang.

Sjovt at se som hun derinde begynder at reagere på det man gør 🙂 Jeg er efterhånden begyndt at få lidt cravings – efter usunde ting 🙁 og det er jo ikke så godt når man har PCO som jeg har. Hmm…


Livet inde i maven

Hun måler ca. 30 cm og vejer et sted mellem 6-700 gram afhængig af hvilken side på nettet man man tjekker. Jeg føler troligt med i udvikling på diverse apps på min iPhone.

Det indre øre er nu så udviklet at barnet begynder at få balance og derfor efterhånden kan fornemme hvad der er op og ned – så nu blir det sjovt for hende derinde at slå kolbøtter 🙂

Mine mave uge 24

25. Uge (24+0 – 24+6)

Livet udenfor maven

Jeg har været til 25 ugers tjek hos lægen. Alt så godt ud og babyen trives og vokser som hun skal 🙂 Jeg selv har det også ok med en fin blodprocent og et godt blodtryk 🙂 vægten siger +2,5 kg i forhold til min startvægt, det er jeg ok tilfreds med 🙂

Har været til foredrag om fødselsforberedelse og starter op på kursus i det her om nogle uger. Synes ikke rigtig de tilbud der gives i det offentlige er nok efter de nærmest er blevet skåret helt væk! Glæder mig til at lære nogle teknikker.

Livet inde i maven

Babyen derinde sparker godt til og jeg ved fra lægebesøget at hun trives godt 🙂

Jeg er nu så langt at skulle jeg gå i fødsel vil der faktisk være en reel chance for at redde barnet, det er lidt betryggende at vide selvom hun nu godt må blive derinde lidt endnu 😉

Sådan ser maven ud nu

Gravid mave uge 25

Gravid mave uge 25

26. uge (25+0 – 25+6)

Min fødder er væk!

Jeg kan nu officielt ikke længere se mine fødder hvilket ugens billede er bevis for! Sådan ser min krop ud når jeg kigger ned. Alt fra navlen og ned er umulig at se!

Maven er efterhånden meget i vejen og støder ind i alt og jeg føler mig ekstra klodset. Heldigivis roser folk maven hele tiden og siger den sidder flot på mig, og det er jo bare skønne komplimenter at få, men den er nu stadig lidt bøvlet at have med sig rundt 😉

Gravid mave uge 26 set oppefra

Livet inde i maven

Der slåes virkelig kolbøtter derinde nu og maven er til tider helt deform hvis babyen ligger sig ude i den ene side, det ser sjovt ud!

Jeg har ingen ide om hvordan babyen vender når der drejes rundt hele tiden, prøver at mærke efter og kan tydelig mærke der er noget, men om det er numse eller hoved jeg har fat i aner jeg ikke. Ifølge diverse sider på nettet måler babyen nu 32 cm og vejer 850g.


27. uge (26+0-26+6)

Livet uden for maven

Tiden står stille! Jeg vokser og vokser men synes ikke jeg kommer nogen vejne med det. Har været gravid i et halvt år nu og mangler stadig 3 (hårde) måneder. Men før jeg får set mig om er de nok gået!

Det er efterhånden svært at finde behagelige sovestillinger for lillepigen derinde skaber sig hver gang jeg skal sove.

Gravid mave uge 27

Livet inde i maven

Denne uge fik vi en 3D scanning – tidspunktet er rigtig godt her i 27.uge til 30.uge da babyen nu har fedt i ansigtet men samtidig er der nok fostervand tilbage som der helst skal være til en 3D scanning.

Ultralydsscanning uge 27

Her er scanningsbilledet

Lillepigen ville dog slet slet ikke ligge stille så meget begrænset hvad vi fik af billeder desværre – så derfor har jeg ikke har så meget at vise frem.

Men på det her billede kan man da godt begynde at se at det er en rigtig baby derinde.

Hun følger fint sin kurve og vejer nu omkring 977g (26+0) og er ifølge diverse apps nu 32 cm lang.

28. uge (27+0 – 27+6)

Livet uden for maven

Denne uge har stået i fødselsforberedelsens tegn – jeg kan ikke længere benægte at det hele nok ender ud med en fødsel, og så kan man jo ligeså godt være ordentlig forberedt.

Jeg har valgt ikke at lade mig nøjes med den forberedelse der tilbydes på Hvidovre Hospital, da den nærmest ikke eksisterer. Jeg har derfor valgt at tage et privat kursus hos Smertefri Fødsel v. Anja Bay.

Jeg har denne uge været afsted til første kursusmodul der handlede om udvidelsesfasen. Jeg tror det er et rigtig godt kursus efter mit temperament hvor man lærer at kontrollerer sine smerter og arbejde med dem.

Vi bliver undervist i overfladisk vejrtrækning hvor man normalt undervises i dybe vejrtrækninger, men teorien bag dette tror jeg meget mere på.

Jeg har fået lydfilder jeg skal øve hjemme på til næste gang vi ses og det er nu lidt mærkeligt at sidde og stønne sig gennem falske veer må jeg indrømme – men der skal øves hver dag så vejrtrækningen bliver helt naturlig.

Mave i 28. graviditetsuge

Livet inde i maven

Lillepigen derinde hygger sig! Hun vælter rundt og danser konstant – eller hvad det nu er hun laver. Det er rart at mærke så meget liv for der går ikke en eneste dag næsten hvor jeg ikke er nervøs for at hun har det godt.

Hun virker til at trives derinde 🙂 Medmindre sparkene er et forsøg om at råbe hjælp da pladsen jo bliver mere og mere trang derinde. Hun vejer nu over et kilo og er ca. 35 cm lang hvis hun følger gennemsnittet for en baby i 28. uge.


29. uge (28+0-28+6)

Livet uden for maven

Denne uge var jeg til 2. jordemoderbesøg. Det gik fint og alt så godt ud. Dog er mit SF-mål (målet på livmoderen målt fra skambenet og op til toppen af livmoderen) ikke vokset de sidste 4 uger hvilket jeg selv synes var lidt mærkeligt.

Jordemoderen sagde at når det ikke var hende der havde målt det sidst kunne man ikke sammenligne da to personer ikke måler ens… Så alt er nok som det skal være 🙂

Hjertelyden og aktiviteten fejlede i hvert fald intet sagde hun. Blodtrykket var fint og der var ingen tegn på jeg skulle fejle noget som helst.

Læs også: Undersøgelser igennem graviditeten

Livet inde i maven

Jordemoderen skønnede lillepigen til at veje 1100g. – ifølge min app samt min scanning for nogle uger siden som viste hun allerede vejede ca. 1000g burde hun dog gerne veje lige et par hundrede gram mere synes jeg.

Men hun skønnede jo også bare ved at trykke lidt på maven og det er nok ikke så præcist. Hun sparker i hvert fald lystigt rundt derinde og jeg tror hun har det skønt.

Gravid uge 29

30. uge (29+0-29+6)

Livet uden for maven

Er maven blevet mindre eller har jeg bare vænnet mig til den? Synes ikke rigtig den er vokset på det sidste, men har også hørt at den mest vokser i ryk, så måske det er meget normalt. Jeg mærker i hvert fald masser af liv så er ikke så nervøs.

Vi er i denne uge flyttet i hus og må indrømme at det er lidt hårdt at skulle flytte når man er i 7. måned, men vi har heldigvis haft en masse hjælpere så jeg har ikke skulle løfte de tunge flyttekasser.

Jeg har også prøvet at holde mig lidt væk fra lugtende arbejde som fx maling, men må indrømme jeg dog har malet en smule. Dog kun med den aller mildeste maling, så jeg håber det går.

Livet inde i maven

Lillepigen burde nu være omkring 38cm lang og veje ca. 1500g – men om hun følger gennemsnittet har jeg ingen ide om. Hvordan hun vender kan jeg heller ikke mærke.

Jeg har læst at mange nu vender med hovedet nedad, men selvom jeg mærker godt efter kan jeg simpelthen ikke finde ud af hvordan hun vender.

Mettes mave uge 30

31. uge (30+0 – 30+6)

Livet uden for maven

Så er 75% af graviditeten gennemført hvis man antager jeg er gravid i 40 uger. Jeg er begyndt at tænke mere og mere over hvornår det mon bliver.

Alt mellem uge 37 – 42 opfattes jo som normal fødselsperiode og dvs. at om 7 uger vil jeg kunne stå med en lille barn i mine arme født indenfor normal tid – wauw!

Ugen er mest gået med at få flyttet alle vores ting i vores nye hus, og det er lidt hårdt må jeg indrømme. Jeg synes det er meget mærkeligt at skulle finde den der grænse for hvad jeg kan og hvad jeg ikke kan.

For fysisk kan jeg jo rigtig meget – det er jo ikke sådan at musklerne er skrumpet voldsomt ind, men hvis jeg giver for meget af mig selv bliver jeg straffet dagen efter af meget ømt bækken og haleben – og plukveer ikke mindst.

Og det er jo altså ikke godt hvis jeg skal passe på lillepigen inde i maven. Så det gælder om at stoppe før man synes det bliver hårdt og det er jeg ved at lære selvom jeg har svært ved at sige fra.

Babyværelset er begyndt at tage form og jeg glæder mig til at få lidt mere styr på det, kan godt mærke det der redebygger-gen er ved at indtage mig!


Livet inde i maven

Ifølge gennemsnittet burde lillepigen nu være 39cm og veje ca. 1600g. 75% står nu med hovedet nedad, men det tror jeg nu ikke er tilfældet her, hun hopper og springer rundt som det passer hende. Håber da hun når at vende sig rigtig snart.

gravid kvinde uge 31

32. uge ( 31+0 – 31+6)

Livet uden for maven

Jeg har denne uge været til fødselsforberedelse vedr. pressefasen. Puha synes den fødsel kommer tættere og tættere på jo mere man forbereder sig til den, men samtidig synes jeg også det er rart nok for jeg orker snart ikke at være gravid mere.

Er ikke så bange for fødslen, mere spændt, og jo måske lidt bange. Men efter al den her forberedelse jeg tager synes jeg faktisk at jeg er ved at være godt rustet til det.

Jeg har været til sidste lægebesøg nu også blærebetændelse og streptokokker IGEN, great. så nu er jeg igen på penicillin. Dog var alt andet fint og mit SF-mål blev målt til 29cm.

Lægen gættede på at hun vender med hovedet nedad, men hun var ikke helt sikker – og jeg er ret sikker på hun har slået et par kolbøtter derinde siden så jeg ved faktisk ikke hvordan hun vender lige pt.

Jeg har ca. taget 5,5 kg på på nuværende tidspunkt – det er jeg godt tilfreds med.

Livet inde i maven

Hun måler derinde nu ca. 40cm og vejer ca. 1700g hvis hun følger gennemsnittet. I virkeligheden har jeg jo slet ingen ide om hvor stor hun er så er lidt spændt på at få jordemoderens vurdering næste gang vi skal til hende, selvom jeg nu ikke altid tror de kan gøre det så præcist.

gravid mave uge 32

33. uge (32+0 – 32+6)

Livet uden for maven

Denne uges fødselsforberedelse var også for manden, så vi havde alle sammen den partner med der skal ledsage os under fødslen.

Jeg synes det var rigtig rart at have ham med så vi kan øve de teknikker jeg har lært sammen og han fik også lært en masse teknikker han kan udføre på mig under fødslen som både kan virke smertelindrene og sætte skub i fødslen i tilfælde af den går i stå.

Jeg blev denne uge overrasket af en masse søde veninder der holdt babyshower for mig, det var rigtig hyggeligt og jeg havde overhovedet ikke gættet noget så blev meget overrasket – men det var jo nok også meningen 😉

Jeg synes efterhånden det er hårdt at gå langt – så hellere cykle. Jeg har egentlig ikke rigtig cyklet så meget førhen, men det er der nu lavet om på.

Jeg glæder mig ikke til maven synker og det bliver sværere at cykle for så kan jeg da slet ikke komme rundt mere.

Læs også: Derfor skal du ikke ryge under graviditen


Livet inde i maven

Babyen har nu rundet de 2 kg – det er jo vildt! Hun er efterhånden en rigtig baby derinde! længden er omkring 43 cm.

Barnet tisser og drikker ca. en liter af fostervandet i døgnet, det er alligevel meget i forhold til hvor lille hun er – men der er selvfølgelig heller ikke så meget andet at lave. Jeg kan mærke hun hikker indimellem og det er kun godt da det træner mellemgulvsmuskulaturen.

gravid mave uge 33

34. uge (33+0 – 33+6)

Livet uden for maven

Så er jeg klar parat til fødsel! Eller jeg har i hvert fald overstået den private fødselsundervisning der bestod af 4 gange hos Anja Bay fra Smertefri fødsel. Så nu er der ikke andet at gøre end at øve, øve og øve og så bare vente!

For at være sådan helt overinformeret tog manden og jeg også til et af de foredrag Hvidovre Hospital tilbyder gratis hvor man sidder i et stort auditorium og ser videofilm.

Men når man først har modtaget privatundervisning i små hold, så er det godt nok noget andet og vi er blevet enige om ikke at deltage i de resterende foredrag der afholdes, man kan vel også få for meget information?

Ellers er det halsbrand der har præget det meste af ugen – i hvert fald nætterne. Har aldrig før haft halsbrand og troede måske det var lidt som surt opstød eller lignende, men det er det jo slet ikke.

Det brænder og gør ondt helt nede over brystet og det er umuligt at sove fra det. Drikker mælk, spiser mandler og tager piller men når halsbranden er rigtig slem hjælper intet af det, øv!

For lige at blive i det ynkelige hjørne så kramper mine ben ekstremt meget også! Især lige når jeg vågner, det gør vildt ondt men heldigvis er det kun om morgenen jeg mærker noget til det.

Lægen siger det hjælper at drikke en masse masse vand inden jeg går i seng… men vand giver mig halsbrand og gør jeg skal tisse 40 gange på en nat… det er jo noget af et dilemma 😉

Nå men det var vist dennes uges ynk – ellers skal jeg vist ikke klage, har det jo ganske godt selvom jeg er ved at være højgravid 🙂

Livet inde i maven

Barnet vokser nu rigtig stærkt og tager 200-250 g på om ugen! Dvs. hun vejer nu ca. 2200 g hvis hun følger gennemsnittet. Det er også tydeligt at mærke hun bliver større derinde og pladsen lidt mere trang.

Jeg mærker ikke nogen desiderede spark mere, men nøj hvor hun aser og maser for at dreje rundt derinde. Jeg håber snart hun ligger sig godt til rette – og helst med hovedet nedad 😉

gravid mave uge 34

35. Uge (34+0 – 34+6)

Livet uden for maven

Halsbrand og kramper er her stadig. Nu har de også fået selskab af træthed. Jeg har brug for middagslure og jeg vil også gerne tidlig i seng. At sove længe om morgenen er bestemt også tiltrængt.

Ellers synes jeg at kroppen stadig fungerer som den skal og jeg er ved at vænne mig til mine begrænsninger efterhånden.


Livet inde i maven

Jeg er nu så langt i graviditeten at babyen vil klare sig ganske godt hvis hun skulle komme ud nu. Det skiller nemlig ved uge 34, så det er en god milepæl at være kommer over!

Størrelsen på babyen er nu efter gennemsnittet ca. 44 cm og 2,5 kg. Jeg lå selv på omkring denne vægt da jeg blev født for 27 år siden.

gravid mave illustration uge 35

36. uge (35+0 – 35+6)

Livet uden for maven

Jeg har været til jordmoder denne uge da jeg var 35+4. Det var ikke min faste jordemoder denne gang, men det gør mig ikke så meget, synes faktisk det er rart at få lidt forskellige folk indover og høre forskellige meninger og holdninger til de ting jeg oplever/gennemgår.

Vi blev enige om at jeg havde det meget godt i forhold til at jeg nu er ved at være højgravid og blodtryk og det hele så fint ud 🙂 Jeg har taget omkring 9 kg på indtil videre og det er jeg fint tilfreds med.

Ud fra min startvægt skulle jeg ifølge Sundhedsstyrelsen tage mellem 13 og 18 kg på, og da jeg stadig mangler en måneds tid endnu kan det godt være der lige kommer et par ekstra kilo på jo.

Læs også: Sådan foregår en normal fødsel

Livet inde i maven

Hun vurderede lillepigen til at være lidt lille – ikke FOR lille, men bare lille 🙂 men da jeg selv er en lille pige synes hun kun det er godt jeg ikke skal føde en på 5 kg og det kan jeg kun give hende ret i 😉

Hun vurderede at babyen nu vejer omkring 2600g og til fødslen hvis jeg går tiden ud vil veje omkring 3000-3200g. Nu må vi se, jeg har hørt at vægtskøn ikke er så præcise.

gravid kvinde uge 36

37. uge (36+0 – 36+6)

Livet uden for maven

Vand og bækkensmerter har indtaget min krop! Vandet er heldigvis på retur dog – Vågnede en dag med de største fødder og ankler og vægten var også steget 2 kg på et par dage!

Men efter en masse afslapning med benene oppe og venepumpeøvelser er vandet nu heldigvis på vej væk igen og jeg kan genkende det nederste af min krop igen.

Dog er jeg begyndt at få lidt problemer med bækkenet, især halebenet gør ondt når jeg overanstrenger mig, må vist hellere slappe lidt af.


Livet inde i maven

Det er tydeligt at mærke at der bliver mindre og mindre plads. Jeg mærker hende hver dag, men må indrømme jeg nogen gange er lidt i tvivl om det er nok…

Må hellere få vendt det med min jordemoder næste gang jeg ser hende, som heldigvis er tit her i slutningen af graviditeten.

gravid mave uge 37

38. uge (37+0 – 37+6)

Livet uden for maven

Juhuu, endelig er jeg inden for normal fødselsperiode. Babyen derinde er nu fuldt udviklet og helt klar til at komme ud i løbet af de næste par uger. Dejligt at vide jeg er nået så langt at der nu på ingen måde er fare for at hun kommer for tidligt 🙂

Dog har ugen været hård! Jeg var til jordemoder tirsdag som vurderede at babyen derinde ikke rigtig var vokset det sidste par uger.

Hun synes derfor jeg skulle akut scannes dagen efter og have kørt en CTG-kurve med det samme som måler barnets hjerte osv. Så over på hospitalet med mig hvor jeg fik kørt en kurve.

Kurven var dog ikke som håbet og viste tegn på lidt for lidt aktivitet derinde.

Jeg blev sendt hjem med beskeden om at komme igen senere. Kurven blev ikke bedre anden gang og først tirsdag aften omkring midnat turde de sende mig hjem og sove. Scanningen dagen efter viste at det ganske rigtig var en lille baby derinde, men ikke alarmerende.

Hun ligger 18% under gennemsnittet men først ved 22% er det kritisk så jeg har åbenbart en lille pige inde i maven som ikke er så stor men skulle være sund og rask – og det er jo det vigtigste.

I min familie er det normalt med små babyer så jeg ville også være overrasket hvis hun lå over gennemsnittet.

Livet inde i maven

Ja som sagt har hun haft nogle stille dage med lidt for lidt aktivitet – jeg synes dog hun er blevet vækket godt og grundigt af alle de læger der har pillet ved hende de sidste par dage, for der er masser af dejlig liv nu.

Hun blev at jordemoderen og lægen skønnet til 2600-2700g og scanningen sagde 2583 så det er nok deromkring hun ligger lige nu. Bliver spændende at se hvor stor hun når at blive inden fødslen.

gravid mave uge 38

39. uge (38+0 – 38+6)

Livet uden for maven

Nu begynder det at tynge godt nedad – har dog ingen rigtige tegn på snarlig fødsel, men da det ikke er unormalt at føde før tid i min familie havde jeg måske lidt regnet med at der ville være lidt mere under opsang, men ikke spor – desværre!

Jeg er efterhånden godt øm i bækkenet og især i min iskias. Min venstre balde gør så ondt jeg nærmest ikke kan vende mig i sengen længere. Jeg skal heldigvis “kun” op og tisse 1-2 gange om natten, så det synes jeg faktisk ikke er så slemt.


Livet inde i maven

Fra at gå fra en uge som i sidste uge nærmest uden liv er der virkelig sket noget, hun aser og maser derinde og prøver at finde en udgang, men hun har dog ikke rigtig fundet den rigtige kan jeg mærke.

Pt. tror hun vist at hun kan komme ud i siden og giver det gerne nogle ihærdige forsøg. Jeg ved ikke om jeg synes maven er vokset denne uge, måske lidt.

Jeg har i hvert fald taget 400g på denne uge og vejer nu 9,6 kg mere end fra start, så man kan jo håbe at hun vokser godt derinde 🙂

gravid kvinde uge 39

40. uge (39+0 – 39+6)

Livet uden for maven

Så er der terminsdag i morgen! Jeg har nu gennemgået den sidste “normale” uge af graviditeten og jeg er SÅ klar til at føde.

Selvom jeg må indrømme jeg er træt, træt, træt så har vi alligevel været på nogen ture i løbet af ugen for lige at få lidt energi og se om man kan gå en fødsel i gang – har bl.a. været på stranden, men det kom der ikke meget ud af – udover en hyggelig tur.

Jeg er ved at være lidt træt af alle de velmenende beskeder om der ikke snart sker noget – jeg ved folk omkring mig er lige så spændte som os selv.

Men føler også lidt jeg bare må give det samme ligegyldige svar hele tiden og jeg skal jo nok selv kontakte folk når jeg har født og jeg synes de skal vide det 😉

Livet inde i maven

Har været til opfølgende scanning denne uge og lillepigen vokser stadig lidt for lidt, hun ligger på ca. 20% under gennemsnittet – men det giver en vægt på ca. 2800g og det synes jeg nu er meget fint – betydelig mere end hvad jeg selv vejede 😉

Lægen på hospitalet mente også at det ikke var alarmerende og jeg er derfor sluppet for at blive sat i gang før tid som der ellers har været tale om, det er rart da jeg så lige har et par uger endnu til selv at gå i fødsel 🙂

højgravid kvinde på strand

41. uge (40+0 – 40+6)

Livet uden for maven

Hvem sagde utålmodig?! Er nu en uge over tid. Det værste er at det er ligesom en stor eksamen der bare udskydes konstant.

Har forberedt mig på fødslen som var det den helt store eksamen og jeg har været KLAR de sidste 4 uger nu, jeg går bare og venter på at censoren banker på døren og siger at nu er det NU!

Det er ubehageligt at udskyde noget så stort, og for et par uger siden var jeg ikke spor nervøs, men kan mærke jeg tænker mere og mere på det – dog glæder jeg mig også 🙂 Det bliver en stor oplevelse for mig og min mand!

Min krop har det fysisk bedre end de sidste mange uger og det er da lidt rart må jeg indrømme. Har været ude at gå ture, cykle ture, tivoliture, store fester osv. og har næsten ingen bækkensmerter overhovedet som for et par uger siden, skønt!

Jeg har været til mit sidste jordemoderbesøg og det gik rigtig godt. Men også lidt vildt at tænke på at næste stop på hospitalet nok bliver fødslen nu.

Jordemoderen lavede hindeløsning på mig og det gjorde ondt, men jeg fik brugt min vejrtrækningsteknik fra fødselsforberedelsen og det hjalp meget – og så var min mand med til at støtte 🙂

Dog reagerede min krop ikke på hindeløsningen, virkningen skulle være kommet indenfor 24 timer og ikke engang plukveerne blev værre, så må vist sige det ikke hjalp på mig. Men så har jeg da forsøgt noget i det mindste.


Livet inde i maven

Hun tager sig nogle lange lure i løbet af dagen, men er aktiv når hun så endelig er vågen. Jordemødrene bliver ved med at sige vi skal være obs på om hun er nok aktiv, men hvad er nok aktiv?!

Synes det er svært. Men altså hun sparker da sin mor rimelig hårdt indimellem, og møver også rundt, så mon ikke hun også bare er utålmodig ligesom alle andre. Jordemoderen vurderede hende til at være omkring 2900g.

gravid kvinde uge 41

42. uge ( 41+0 – 41+2) – Fødte 41+2

41+2 fik jeg veer om morgenen

Det gik rigtig stærkt og veerne kom næsten uden pauser, så allerede efter 2 timer lå vi på en fødestue på Hvidovre hospital.

Læs også: Se oversigt med alle fødesteder i Danmark

Veerne var hårde men jeg havde rigtig meget gavn af min fødselsforberedelse som jeg havde taget hos Smertefri Fødsel ved Anja Bay.

Min fødsel var bestemt ikke smertefri, men jeg havde god kontrol og overblik hele vejen igennem selvom veerne var meget hårde og kom uden nogen rigtig pause, det havde jeg slet ikke haft uden mine teknikker derfra, så bestemt alle pengene værd.

Fødslen

Fødslen tog 8,5 time fra første ve til Vigga var ude 17.03. Hun vejede 2985 gr. og målte 52 cm. Så hun var ikke så lille endda. Hun blev forløst med cup da hun havde navlesnoren 3 gange rundt om halsen.

Jeg endte med en 3. grads bristning men klarede det hele uden bedøvelse og det er jeg da lidt stolt af her bagefter. Jeg blev syet efterfølgende under bedøvelse og vi boede på hospitalet i 2 døgn inden vi kom hjem.

Hjemme igen

Herhjemme går det rigtig fint og vi nyder hinanden alle 3 – selvom det er lidt hårdt at jeg ikke må så meget fordi jeg endte med at briste så meget, men jeg har været med på et par korte barnevognsture og glæder mig til jeg kan gå en hel time 🙂

nyfødt baby pige