Barselsorlov

Barselsorlov er den periode, du er ledig med dit barn. Som mor vil det oftest være dig, der tager den største del af barslen, så du får masser af tid alene sammen med dit barn.

Læs mere om hvad du kan bruge barselsorloven til, både inden baby kommer, men også når du skal være sammen med din baby.

Sådan bruger du din barselsorlov

Mange sætter sig nogle mål, som de skal nå i løbet af deres barselsorlov. Det kan være praktiske gøremål derhjemme men også ting, du gerne vil nå at opleve sammen med barnet under barslen.

Denne artikel giver dig en masse god råd til, hvad du kan foretage dig under din barsel både før og efter babys ankomst.

Aktiviteter du kan lave i din barsel inden baby kommer

Fyld fryseren

Selvom det lyder lidt kedeligt, så er det en super god idé, som du vil blive rigtig glad for, når baby melder sin ankomst. Sæt et par dage af og lav masser af mad, som du kan fryse ned.

De fleste nybagte forældre er en lille smule rundtossede i starten, da det hele er så nyt. Og så skal du lige vænne dig til, at nattesøvnen bliver væsentlig ringere end før.

Annonce ♥

Så du vil opleve træthed og manglende overskud i starten. Al din energi går til det lille barn og glem heller ikke din mand, så derfor vil en fyldt fryser være en utrolig god starthjælp.

Gør børneværelset klart

Du behøver ikke at gøre det 100% klart, men få de mest basale ting sat op. Mange gør slet ikke noget ved børneværelset inden baby kommer, fordi de mener, at der er lang tid, til det skal anvendes.

Men det kan være, at du hører til en af dem, der meget hurtigt finder ud af, at din nattesøvn bliver mange gange bedre, hvis baby ikke ligger ved siden af dig og øffer og gnyffer i søvne, så du ikke kan sove.

Annonce ♥

Læs også: Alt om gældende barselsregler

Så er der kun en ting at gøre, og det er at trille baby ind på sit eget rum. Og så er det meget fint, hvis det ikke er helt tomt. En høj prioritet er persienner eller mørklægningsgardiner, hvis du får et sommerbarn, så du kan lave mørke.

Og så gerne lidt pynt, så det trods alt ser lidt hyggeligt ud. Baby er ligeglad i starten, men du vil selv have det bedre ved at baby sover i et dejligt og hyggeligt rum.

Annonce ♥

Klargør alt babytøjet

Man anbefaler faktisk, at du vasker alt tøj til baby første gang inden det tages i brug. Så du kan jo gå i gang med dette projekt, og så få det lagt fint sammen i skuffen klar parat til brug.

Det er sådan en hyggelig opgave. Du vil nemlig hurtigt finde ud af, at alt hvad der vedrører tøj til dit barn er mindst lige så sjovt, som når det gælder sig selv.


Få de sidste indkøb på plads

Det er nu, du skal sørge for at få de sidste ting hjem, inden baby ankommer. Det kan bl.a. være at du mangler at købe babyseng, bleposer eller andet.

Annonce ♥

Se vores huskeliste til baby for at tjekke, om du har styr på det hele. Denne indkøbsliste kunne du passende bruge din orlovsperiode på at kigge igennem. Måske mangler du stadig nogle ting?

Læs bøger i din barselsorlov

Du kan bruge tiden til at få sat dig helt ind i den teoretiske del af din kommende fødsel. Ved at forberede dig mest muligt sætter du dig selv i den bedste position.

Måske har du læst og læst om alt det praktiske, så kan du jo også bare tage en god roman og smide dig på sofaen og nyde freden og roen til at læse i.

Annonce ♥

Det bliver en stor omvæltning at få en lille nyfødt. Så det er selvfølgelig helt ok, hvis du ikke når så meget andet end at tage dig rigtig godt af din lille baby, som jo også er din aller første prioritet.

Sov når baby sover

Den har du nok hørt en million gange, men der er så meget fornuft i dette forslag, så vi vil gerne lige gentage det. I starten vil du – medmindre du har overnaturlige evner – opleve at være meget mere træt end før.

Både fordi du nu bliver vækket flere gange om natten, når baby skal ammes, men også fordi du bruger rigtigt meget energi på alt det nye i dit liv. Det tærer på træthedskontoen.

Annonce ♥

Så udnyt at de fleste babyer sover ret meget i starten, snup en lur samtidigt det føles skønt at kunne smide sig på sofaen et par timer.

Brug din barselsorlov til at komme i form

Din krop har helt sikkert forandret sig efter din graviditet, og du mangler måske at smide et par kilo eller 5.

Du kommer helt automatisk ud og gå en masse ture med baby i barnevognen, gør det til en fast rutine at gå mindst en lang tur om dagen.

Annonce ♥

Hvis du er super sej, så melder du dig til noget efterfødselsgymnastik. De fleste fitness centre tilbyder specielle hold for nybagte mødre.

Så er det bare at suse afsted om formiddagen, og så ligger alle babyerne i deres lifte og vogne, mens mødrene træner. Og der er ingen der ser skævt på dig, hvis baby begynder at græde, så du lige må afbryde træningen for en kort stund.

Deltag i en mødregruppe

En mødregruppe kan være en genial ting for dig. Du kommer for det første ud blandt andre, man kan godt komme ind i sådan en zombie lignende tilstand af at gå rundt i morgenkåbe derhjemme hele dagen og snakke babysprog.

Annonce ♥

Du bliver automatisk tilknyttet en mødregruppe i dit lokal område via din sundhedsplejerske. I mødregruppen mødes I på skift hjemme hos hinanden, eller I kan tage på café eller gå en tur i parken, og så går snakken ellers bare derudaf.

Alle er jo i samme situation, du kan virkelig få meget hjælp og gode råd fx om amning af de andre mødre. Så vi vil anbefale dig at udnytte din mødregruppe under din barsel.


Læs også: Derfor er en mødregruppe genial

Gå til babysvømning

Babysvømning er blevet meget populært. Det er en sjov måde at være sammen med dit barn på, og det styrker din babys motorik.

Babyrytmik er sjovt for alle

Babyrytmik er musik og bevægelse på babys præmisser. Man synger og laver bevægelege og sproglege og de små synes, at det er herligt. Det giver også et samvær med andre babyer, som er sundt for den lille.

De fleste store byer har et udvalg af babyrytmik, som du kan vælge imellem.

Babybio er en sjov og anderledes oplevelse

Hvis du er vild med at gå i biografen, så er det heldigt, at flere biografer tilbyder babybio. Det foregår på den måde, at du kan have din baby med ind i salen, mens du ser film.

Der vil ikke være så mørkt som normalt i salen, og lyden vil også være lidt mere afdæmpet, så de små kan sove imens.

Nogle steder tilbyder man også, at du kan parkere barnevognen udenfor, og så er der en ansat til at holde øje. Skulle baby vågne så bliver du hentet.

Du kan jo evt. få din mødregruppe med på en bio tur. Husk at I nu får udbetalt børnepenge – måske skal du bruge nogle af pengene til at forkæle dig selv med en tur i babybio.

Læs også: Så meget får du udbetalt i børnepenge

Kreative sysler

Du kan bruge de ledige stunder på at lave dine kreative sysler. Male, sy, strikke eller hvad du nu ellers synes om. Det kan få tankerne lidt væk fra baby boblen, hvilket kan være dejligt.

Værd at tænke på i forbindelse med barsel

Det er en god idé at overveje, hvor længe du vil holde din barsel, der er nemlig flere muligheder for at kombinere orloven.

Måske har du ikke lyst til at gå hjemme i alle de tilladte 52 uger, så måske er det en idé at dele barslen op, så din mand fx tager den sidste del af barslen.

På den måde får han også knyttet stærke bånd til jeres barn, og du kommer ud i civilisationen igen.

Det der taler imod sådan en opdeling er selvfølgelig, hvis din mand tjener væsentlige mere end du gør, så skal jeres økonomi jo kunne bære, at han kommer på dagpenge i en periode.

Du kan også gemme din ret til forældre orlov til senere brug, den skal bare afholdes inden barnet fylder 9 år. Læs mere om dette under barselsregler.