Det er vigtigt at gennemføre en række undersøgelser i din graviditet for at sikre, at din graviditet skrider planmæssigt frem, og at du føder et sundt og levedygtigt barn.
Hvis der skulle opstå komplikationer, kan det nemlig opdages på et tidligt tidspunkt, så effektiv behandling kan iværksættes.
Undersøgelser til gravide
Sundhedsstyrelsen har udgivet nogle retningslinier for gratis undersøgelser til gravide. Her lægges der op til, at du kan konsultere egen læge 3 gange og jordemoder 5 gange.
Du vil få oplyst fra din egen læge ved første graviditetsundersøgelse, hvornår du skal til de forskellige undersøgelser.
Tag din partner med til udersøgelserne
Det er en god idé at have din partner med til undersøgelserne, så I begge to har mulighed for at stille alle de spørgsmål, der måtte trænge sig på.
Det er dit eget ansvar at ringe og aftale tid med de forskellige involverede personer fra gang til gang.
Annonce ♥
De første undersøgelse i graviditeten
Start med at kontakte din læge og sig at du er gravid. Her aftaler du en tid, hvor du komme til din 1. første graviditetsundersøgelse.
Undersøgelsen finder sted hos egen læge. Udover at undersøge dig vil lægen også tale med dig om din forestående graviditet, samt om hvilket hospital du ønsker at føde på.
Læs også: Det sker der hos lægen ved første undersøgelse
Annonce ♥
Første besøg hos jordemoderen
Ved dit første besøg hos lægen bliver du tilknyttet en jordemoder. Du vil nu automatisk modtage et brev fra hende, når det er ved at være tid til 1. første besøg hos jordemoder.
Læs også: Alt om første jordemoder besøg
Efterfølgende graviditetsundersøgelser
De efterfølgende graviditetsundersøgelser hos lægen vil typisk ligge omkring uge 24 og 36, mens undersøgelserne hos din jordemoder sædvanligvis ligger i graviditetsuge 29, 37, 39 og 41. Dette varierer dog noget fra region til region.
Annonce ♥
Ultralydsscanning
Du vil blive indkaldt til ultralydsscanning 2 gange. Scanninger er med til for at danne et billede af barnet og af moderkagen. Scanningspersonalet fører et instrument hen over maven i forskellige retninger, det er helt smertefrit.
1. scanning er omkring uge 11, og 2. anden scanning der også kaldes MD scanning (Misdannelses scanning) er omkring uge 19-20.
Andre undersøgelser
Her kan du læse om de andre typer af undersøgelser, som du kan få under din graviditet.
Alle de nedenstående graviditetsundersøgelser er for de fleste gravide kun aktuelle, hvis der opstår komplikationer, eller der er mistanke om komplikationer, misdannelser og lignende.
Tripletest
Ved en tripletest kan du få beregnet din risiko for at føde et barn med Downs syndrom, eller et barn med fx et stort rygmarvsbrok eller hjernebrok. Tripletesten fortæller kun, om der er en reel risiko tilstede.
Hvis prøven viser, at der er en risiko, vil du blive anbefalet nogle fler undersøgelser fx en fostervandsprøve for at klarlægge, om du har grund til at bekymre dig.
Læs også: Dette kan en Tripletest vise
Fostervandsprøve
Fostervandsprøven kan give dig oplysninger om eventuelle kromosomfejl og fastlægge fosterets alder og køn og vise, hvordan fostret trives. En fostervandsprøve kan tidligst tages fra uge 15, og du får svar på prøven efter ca. 3 uger.
Moderkagebiopsi
En moderkagebiopsi anvendes også for at afdække eventuelle kromosomfejl og genbundne lidelser som cystisk fibrose. Moderkagebiopsien tages typisk i uge 10-12, og du får svar på prøven efter ca. 2 uger.
Blodprøve fra navlestrengen
En blodprøve fra navlestrengen benyttes til at afdække bestanddelene i fostrets blod, og man vil især koncentrere sig om følgende:
Røde hunde i graviditeten, toxoplasmose og herpesvirus kan findes ved hjælp af proteiner i fosterets blod.
Smitte med fosterskadelige virus i graviditeten kan medføre spontan abort, medfødte misdannelser, åndssvaghed, nedsat fostervægt og dødfødsel.
Via en blodprøve fra navlestrengen, kan man også se antistofdannelse og måle kromosomtal og se, om der er risiko for at barnet har væksthæmning.
Overvågning af fosterets hjerte
Hvis der skønnes at være særligt behov for det, kan man under graviditeten holde elektronisk øje med fosterets velbefindende.
Det kan også komme på tale under fødslen, fx hvis den trækker længe ud. På den måde vil man straks opdage, hvis barnet kommer i vanskeligheder.
Læs også: Sådan får du den bedste graviditet
Det foregår ved, at man fastgør et bælte rundt om din mave, så man kan måle barnets hjerterytme. Under fødslen kan man samtidig måle veerne.
Under veerne vil barnets hjerterytme i starten falde for hurtigt at vende tilbage til normal rytme igen.
Kun hvis barnets hjerterytme begynder at dale senere under en ve og er længere tid om at vende tilbage til det normale, kan det tyde på, at barnet er i vanskeligheder.