Ultralydsscanning

En ultralydsscanning er en helt almindelig undersøgelse i løbet af din graviditet. Det er normalt, at bliver scannet 2 gange i løbet af graviditeten omkring uge 11 og omkring uge 19-20.

Ved mistanke om misdannelser og kromosomfejl eller barnets almene tilstand, kan du sagtens blive tilbudt endnu flere kontrol scanninger med ultralyd, for at sikre, at alt er ok.

Sådan foregår en ultralydsscanning

En ultralydsscanning foregår liggende på en briks. Du skal trække lidt ned i bukserne og hive lidt op i blusen, så din mave kommer til syne. Herefter får du smurt lidt vandbaseret glidecreme på maven.

Ved hjælp af korte lydbølger kan man via en scanning danne et billede af fosteret og moderkagen. Scanningspersonalet fører et instrument hen over maven.

Ultralydsundersøgelsen er ikke skadelig for fosteret i din mave, og scanningen er helt smertefri for dig og fosteret.

Den første scanning

Første scanning er som regel omkring uge 11. Det må ikke være for tidligt, for så er fosteret ikke stort nok til at blive registreret på scanningen.

Annonce ♥

Her tjekker man længde, hjertelyd og fosterets øvrige tilstand, og man vil evt. korrigere terminsdatoen, hvis scanningen viser, at du er længere eller kortere henne end først antaget.

Man har nemlig nogle helt klare retningslinier for, hvor meget et foster måler, når det er så og så mange uger gammelt, derfor vil scanningens terminsdato tilsidesætte lægens og jordemoderens beregninger, hvis de ikke stemmer overens.

Det er også til den første scanning, at der bliver foretaget en nakkefoldsscanning for at tjekke fosteret for evt. kromosonfejl som Downs syndrom.

Annonce ♥

Læs også: Sådan foregår en nakkefoldsscanning

Sådan kan du følge scanningen

Du vil kunne følge med i scanningen via en lille skærm. For de fleste er den første scanning en meget stor oplevelse, for nu bliver graviditeten meget synlig.

Du får det lille foster at se for første gang, du kan høre hjertelyden og se de små bevægelser, når fosteret flytter sig rundt i fostervandet.

Annonce ♥

Den anden scanning – misdannelsesscanning

Anden scanning er en gennemscanning også kaldet misdannelsesscanning (MD scanning) og den ligger som regel omkring uge 19-20.

Her laver man en grundig gennemscanning for at sikre sig, at alt er som det skal være. Man kan se hjernen, nyrerne, leveren, fingrene, tæerne – det er helt fantastisk.

Barnets køn

Under den anden scanning vil det ofte være muligt at se barnets køn, hvis I gerne vil vide det på forhånd.

Annonce ♥

ultralydsbillede

Billeder af scanningen

Mange steder kan du få et billedet med fra ultralydsscanningen. Nogle steder koster det måske 20 kroner til kaffekassen, og andre steder er det gratis.

Husk at sige til personalet hvis du gerne vil have et billede, for de skal tage billedet, imens de scanner dig.

Annonce ♥