Livmoderen

Livmoderens rolle er at beskytte, udvikle og levere næring til fostret, indtil det fødes. En livmoder er pæreformet og sidder langt nede i bækkenet.

Størrelsesmæssigt er den også som en pære, men en livmoder er konstrueret til at kunne gennemgå meget store forandringer. Så i takt med at fosteret vokser, skal livmoderen også kunne følge med og udvide sig.

Når graviditetshormonet progesteron giver tegn til livmoderen

Under ægløsning dannes graviditetshormonet progesteron, og det er et tegn til livmoderen om, at den skal forberede sig på en graviditet – just in case.

Livmoderen optimerer sin indre slimhinde, så et befrugtet æg (embryo) kan hænge fast. Hvis det senere viser sig, at der ikke ankommer et befrugtet æg, så bliver slimhinden nedbrudt, og den udstødes under menstruationen.

Læs også: Alt om kvindens ægløsning

Livmoderhalsens funktion

Livmoderhalsen er ca. 2,5 cm lang, og er det smalle stykke mellem skeden og livmoderen. Livmoderhalsen producerer slim, hvis mængde og sammensætning forandres under cyklusen.

Annonce ♥

Når du har ægløsning, er slimet tyndt og vandet for at gøre det lettere for sædcellerne at trænge igennem til æggelederne, hvor det ubefrugtede æg venter.

Efter ægløsningen og/eller under graviditeten er slimet tykt, så det hjælper med til at danne en barriere, så risikoen for infektioner mindskes.