Graviditet og rygning

Graviditet og rygning hører ikke sammen. Hvis du fortsætter med at ryge under graviditeten, er dit barn afhængigt af nikotin, når det bliver født. Det betyder, at barnet får en “kold tyrker” og i en lang periode har det rigtigt dårligt.

Vi du virkelig risikere dit barns helbred? Stop med at ryge nu med det samme.

Konsekvens af rygning under graviditeten

Hvis du fortsætter rygningen risikerer barnet at blive født med mindre lunger, mindre hjerte og mindre hjerne. Børn født af rygere bliver i de første 8 levemåneder indlagt dobbelt så ofte, som børn født af ikke-rygere.

Fosteret får nedsat blodforsyning via moderkagen, dvs. fosteret modtager mindre ilt og næringsstoffer end normalt.

Rygning under graviditeten kan resultere i, at dit barn vejer mindre ved fødslen end normalt, og at du får en meget tidlig fødsel, og dermed øges risikoen for sygdom eller dødelighed hos barnet.

Barnet risikerer at udvikle luftvejsinfektioner, allergi og astma, og barnet har øget risiko for vuggedød.

Annonce ♥

Læs også: Så lidt alkohol må du indtage som gravid

Sådan stopper du rygning under din graviditet

Mange kvinder stopper heldigvis øjblikkelig med at ryge, når de finder ud af at de er gravide. Det er jo de færreste som ønsker at skade sit ufødte barn.

Vi vil her give dig nogle gode råd til at gennemføre et rygestop, hvis du er gravid. Hvis du ikke kan finde motivationen selv, selv om du ved, at du skader barnet, så er der gratis professionel hjælp at hente.

Annonce ♥

Stoplinien kan være din vej ud af rygning

Syndhedsstyrelsen har sammen med eksperter og professionelle rådgivere lavet www.stoplinien.dk. Her kan du helt gratis få støtte og vejledning, så du finder din vej ud af rygning.

Sundhedsstyrelsen tilbyder ligeledes rygestopkurser i hele landet, hvor du kan deltage og forhåbentlig blive motiveret så meget, at du stopper med at ryge.

Du kan prøve stopliniens rygestop motivations test her

Annonce ♥

Nikotin tyggegummi & nikotin plastre

Hvis trangen til nikotin i starten er uudholdelig, så kan du købe nikotin tyggegummi eller plastre til at dulme nikotin trangen. Nikotin produkterne kan købes i alle større supermarkeder eller på apoteket.

Bemærk at nikotin i disse produkter også påvirker negativt og gør barnet nikotin afhængigt. Brug det derfor kun i en meget kort overgang.

Vi anbefaler at du taler med din læge omkring brugen af nikotinprodukter, i forbindelse med din graviditet.

Annonce ♥

Video – vigtigste råd ved rygestop

Alternative metoder til rygestop

Der findes gode alternative metoder til rygestop såsom hypnose eller akupunktur. Der kan selvfølgelig aldrig stilles nogle garantier for, at du kan opnå et fuldstændigt rygestop, da du selv skal være motiveret for at stoppe.

Annonce ♥

Pas på med ikke at lægge ansvaret for dit rygestop over på andre netop ved hypnose, akupunktur og lignende. Dit rygestop er dit ansvar, og ingen andre end dig kan sørge for, at det bliver en succes.

Undgå også passiv rygning

Passiv rygning skader i høj grad også dig og din ufødte barn, så undgå at færdes i hjem eller rum hvor der ryges. Det er OK at bede folk eller familien om at tage lidt hensyn.