Børn og sikkerhed i hjemmet

Når I har fået børn skal sikkerhed i hjemmet prioriteres højt, så I undgår, at jeres lille barn kommer alvorligt til skade. Ved at børnesikre jeres hjem kan I nedsætte risikoen for alvorlige skader væsentligt.

Lige så snart den lille begynder at bevæge sig, kravle og gå, øges risikoen for at barnet kommer til skade i hjemmet.

Alvorlige skoldningsskader, ætsningsskader, faldskader og kvælningsskader er blandt de hyppigst forekommende skader.

Sådan bidrager I til sikkerheden

I kan i meget høj grad selv bidrage til at minimere risikoen for ulykker, ved at sikre jeres hjem ordentligt og være opmærksom på hvad jeres barn laver.

Derudover opfordrer vi alle forældre til at tage et førstehjælpskursus, hvor I lærer førstehjælp udelukkende møntet på at redde baby/børn.

Montér mindst én godkendt røgalarm i hjemmet og helst i hvert rum.

Annonce ♥

Nedenstående har vi beskrevet, hvordan I kan forbedre sikkerheden i hjemmet skridt for skridt ud fra vores egne erfaringer.

Spædbørn og sikkerhed i hjemmet

Spædbørn kommer oftest ud for faldskader fra puslebordet, sofaen og sengen. Dette skyldes, at forældrene undervurderer babys evne til at bevæge sig.

Et spædbarn kan pludselig finde på at bevæge sig, og så kan skaden ske. Så hold et meget vågent øje når den lille ligger højt og ubeskyttet som fx på et puslebord.

Annonce ♥

Pas på med varme drikke

Undgå at håndtere varme drikke når du sidder med baby. Vent til baby er helt væk fra dig før du drikker din te eller kaffe. På den måde kan du eliminere risikoen for skoldning af den lille ny.

Risiko for kvælningsskader

Når man har en lille baby er risikoen for kvælningsskader også relevant. Tjek derfor altid om der ligger nogle småting, som baby kan nå og derved risikere at få i galt i halsen.

Tænk også på de små dimser/knapper som kan falde af de bamser legeting som I ligger i sengen/barnevognen osv.

Annonce ♥

Læs også: Alt om spædbørn og sikkerhed

Småbørn og sikkerhed i hjemmet

Inden de små begynder at kravle og gå, skal I børnesikre hele jeres hjem rigtigt.


Skaf jer af med alt det farlige

Vores første råd er hurtigst muligt at skaffe jer af med alle stærke kemikalier og rengøringsmidler. Køb i stedet noget miljøvenligt rengøringsmiddel det er oftest meget mildere og vil derved forsage mindre, skade hvis barnet skulle indtage dette.

Annonce ♥

Kaustiksoda og anden afløbsrens er fuldstændig bandlyst i et småbørnshjem, da det kan forsage meget alvorlige og livstruende ætsningsskader på jeres barn, så af sted til en genbrugsstationen med det i en hulens fart.

Derefter er det en god idé at sætte sikkerhedslåse på et udvalg af skuffer og skabe hvor i opbevarer de ting som barnet ikke skal kunne få fat i fx. knive, sakse, andre skarpe genstande, tændstikker, cigaretter, plasticposer mm.

Børnesikret skab til det farlige

Alle rengøringsmidler, alle kemikalier, opvasketabletter, neglelaksfjerner, olielamper osv. skal stilles i et børnesikret skab og meget gerne så højt, at barnet slet ikke kan nå selve skabet.

Annonce ♥

Det samme gælder alt medicin også det helt almindelige som Panodil og vitamintilskud. Væk med det hele. Højt oppe og gerne i et aflåst medicinskab.

Sæt også skuffesikring/sikkerhedslåse på de skuffer, skabe og døre hvor I vurderer, at der er risiko for at barnet kan få klemt fingrene.

El, stik og ledninger

Elektriske ledninger skal fastgøres, og I kan sætte sikkerhedspropper i de stikkontakter, som I ikke benytter. På den måde sikre I jer bedst muligt, at barnet ikke får elektrisk stød, hvis det skulle forsøge at stikke noget ind i en stikkontakt.

Annonce ♥

Sikkerhed i babystolen

Alle babystole (højstole) kan vælte, derfor skal babystole altid stå på et helt plant gulv. Spænd baby fast med den spændesele som følger med, for før du ved af det kan jeres barn kravle op af stolen og falde ned.

Lad aldrig jeres baby side i babystolen alene. Du skal altid være i rummet, så du kan se hvad der sker og derved kan gribe ind.


Alle ting i jeres hjem som er i børnehøjde skal have revurderet deres placering. Specielt tunge, skarpe og varme ting.

Annonce ♥

Pas på med det varme

Varme drikke og elkedler skal altid være helt uden for rækkevidde. Det samme gælder de gryder, potter og pander som I er ved at tilberede mad i. Brug altid de inderste kogeplader på komfuret og vend håndtag på stegepander osv. ind over køkkenbordet. Så undgår I at barnet hiver kogende mad ned over sig.

Frituregryder, varmt olie i gryder, fondue eller lignende er totalt forbudt i et småbørnshjem. I hver fald når børnene er til stede.

Køkkenknive

Når I er færdige med at benytte en køkkenkniv så gør det til vane at ligge den i vasken i stedet for på bordet eller på spækkebrættet, så undgår I, at barnet får fat i kniven eller det den ligger på, og hiver det ned.

Annonce ♥

Badeværelset

Brug skridsikre måtter på badeværelset og i badekarret og hold øje når jeres barn bader. Ikke noget med at barnet sidder alene, imens du henter kaffe. No way!

Sikkerhedsudstyr og sikkerhedsvejledninger

Her nævner vi, hvordan du kan sikre jeres småbørnshjem b.la. med forskelligt sikkerhedsudstyr. Du kan klikke ind under de forskellige emner for at læse mere om, hvordan vi anbefaler at du sikre rigtigt på det specifikke område.

Børnesikring af pejs og brændeovn

Børnesikring af dør

Børnesikring af haven

Børnesikring af kontakter og stikdåser

Børnesikring af møbler

Børnesikring af skarpe hjørner og kanter

Børnesikring af skuffer og skabe

Børnesikring af vinduer