Børnesikring af haven

Hvis I er de heldig ejere af en dejlig have og har børn, så er det vigtigt, at I også laver en grundig børnesikring af haven, så jeres børn eller jeres gæsters børn kan færdes sikkert i haven.

En have er dejlig og det er sjovt for de små at boltre sig udendørs på den bløde græsplæne og blandt buske og træer.

Men vær opmærksom på at haven kan indeholde en hel del reelle faremomenter som vand, giftige planter, giftige bær, svampe, redskaber, kemikalier samt muligheden for at slippe ud af haven.

Ligeledes kan forkert monteret legestativer, rutschebaner, hoppeborge og badebassin udgøre en vis risiko.

På denne side vil vi forklare, hvordan I laver en børnesikker have.

Jeres tilstedeværelse og opmærksomhed på jeres børn er selvfølgelig en stor del af vejen imod en mere børnesikker have, hvor det er trygt for barnet at færdes.

Annonce ♥

Vejen til en børnesikker have

Luk haven af som udgangspunkt og hvis det er muligt, så luk haven af, så barnet på ingen måder kan komme ud. Sæt evt. nogle ekstra havelåger/hegn op der hvor der er åbent. På den måde sikre du også at der ikke umiddelbart ikke kan gå fremmede ind.

Hvis I sætter ekstra havelåger op så sæt åbnemekanismen, så børn ikke kan nå den. Ligesom i børnehaverne. Det giver ro i sindet at vide, at barnet kan rende frit uden at kunne slippe væk og evt. rende ud på en vej eller over i naboen pool.

Tjek at lågerne er lukkede inden jeres børn benytter haven.

Annonce ♥

Giftige bær og planter

Giftige bær og planter er skyld i tusindvis af mavepiner og indlæggelser med udpumpninger/afgiftninger og efterfølgende bekymrede forældre. Så for jeres barns skyld, skaf jer af med alt det giftige i haven.

rød fluesvamp og guldregn

Ovenfor: Rød fluesvamp og guldregn som er meget giftige

Annonce ♥

bjørneklo og fingerbøl

Ovenfor: Bjørneklo som er giftig og fingerbøl der er meget giftig

Der findes ret mange giftige planter i de danske haver fx er en tulipan og en buksbom giftig. Og de bær som sidder på en laurbærkirsebær er giftige.

Annonce ♥

Med lidt opmærksomhed fra jeres side, kan I selvfølgelig godt dyrke både buksbom, tulipaner og kirsebærlauerbær, så længe at I er klar over, hvilke planter I skal være opmærksomme på, når de små leger i haven.

Læs også: Liste over giftige planter i haven

Børnesikring med vand i haven

Vand i haven udgør altid en risiko for drukneulykker og der skal kun nogle få cm. vand til at et lille barn kan drukne. Som udgangspunkt skal I derfor altid være 110% tilstede og opmærksomme på børnene.

Annonce ♥

Fx hvis I har badebassin, soppebassin, karpedam, kunstig sø, store vandpytter eller lignende.

Hvis I har en havedam/lille sø/swimmingpool kan I afskærme med solidt hegn hele vejen rundt. Så fjerner I dermed også risikoen for, at andres små elskede børn ved en fejl går ind i jeres have og drukner.

Redskaber, gødning og kemikalier

Når vi taler have kemikalier og gødning gælder de samme regler som indenfor. Skaf jer af med alle de kraftige midler og alt det som egentlig er unødvendig, og som I aldrig bruger. Kort sagt minimer jeres lager af giftige stoffer.

Annonce ♥

Resten skal opbevares langt væk fra børnenes rækkevidde fx i et aflåst skab I et aflåst redskabsskur.

Haveredskaber skal som udgangspunkt også opbevares i et aflåst redskabsskur. Lær også børnene hvilke redskaber som er farlige og hvilke som er ufarlige.


Dette vil på et senere tidspunkt, når børnene er store nok til at hente legeting i skuret, være rigtig nyttig viden. Sørg for at børn på ingen måde har mulighed for at starte plæneklipper, motorsav, trimmer mv.

Sikkerhed ved leg i haven

Det gibber i alle forældre, når de små begynder at kravle op på rutschebanen og kører på maven ned. Eller når de begynder at  klatre i træer og balancerer på kanten af sandkassen.

Annonce ♥

Vores råd er: Lad dem gøre det. Leg udvikler barnet helt enormt både mentalt, fysisk og psykisk.

I har dog ansvaret for at holde et vågent øje med de legende børn og sørge for, at de legeredskaber som I har i jeres have sikkerhedsmæssigt er 100% i orden.

Gennemgå alle jeres legeredskaber ofte og grundigt: Gynge, vippe, klatretårn, legehus, sandkasse, køretøjer m.m.

Annonce ♥

I skal sikre jer, at jeres børn ikke kan hænge fast, skære sig, få fingre og arme og ben i klemme, blive kvalt eller falde ned og ramme noget hårdt. fx en flisekant, asfalt eller lignende.

Hvis I monterer gyngestativ så læg sand/grus/gummimåtte/græs som underlag. Det er væsentligt blødere at falde på end fliser/beton og asfalt.

Og husk det nu. Børn bør kun hoppe en ad gangen i havetrampolinen. Langt de fleste trampolin ulykker sker, fordi der er flere børn, der hopper på en gang. Og der skal selvfølgelig være sikkerhedsnet på trampolinen.

Held og lykke med at børnesikre jeres have. Lad os fælles slå et slag for sikkerheden i de danske småbørns haver.