En dør kan forvolde alvorlige klemskader på både børn og voksne. Derfor er børnesikring af dørene i hjemmet en god idé.
Når det er sagt, så syntes vi også, at I som småbørnsforældre skal overveje nøje hvor mange døre og hvilke døre, I skal børnesikre. Det er ikke alle døre i hjemmet som udgør lige stor risiko.
Ændre jeres dørvaner
Inden I begynder børnesikring af en dør, er der nogle ting I selv kan gøre for at forbedre sikkerheden. I kan fx gøre det til en vane at lukke alle døre efter jer i hjemmet eller lade dem stå åbne med en 2 vejs dørstopper til at sikre døren.
Dette nedsætter risikoen for klemskader væsentligt, da barnet derved ikke selv kan “lege” med de åbne døre.
Skærpet opmærksomhed
I skal også øge jeres opmærksomhed på jer selv, når I åbner og lukker døre i hjemmet. Hvor er barnet, når jeg lukker den tunge hoveddør eller smækker med toiletdøren?
Barnet begynder så småt at kunne åbne døre selv fra omkring 1½ år så vær opmærksom på det. Og husk at låse de døre I ikke vil have åbnet. fx hoveddøren, altandøren eller havedøren.
Annonce ♥
Læs også: Sådan børnesikrer du møblerne
Leg ikke med dørene i hjemmet
Langt hen ad vejen handler det også om at opdrage barnet til IKKE at lege med døren. Så det er vigtigt at sige NEJ og skære igennem, når barnet begynder på “smække med dør leg”.
Forklar dit barn hvorfor det ikke er så smart at lege med døren, da det kan gå glat.
Annonce ♥
Når I har besluttet hvilke døre I skal børnesikre, er det bare om at komme i gang i en fart.
Hvilken type dørstopper skal jeg vælge?
Der er et kæmpe udvalg af dørsikringer på markedet. Vi kan godt lide det simple fx en plastic/gummi klips som meget nemt klipses på døren og som nemt kan flyttes fra dør til dør. Nedenstående eksempel er set hos det-for-børn.dk
Annonce ♥
Ovenfor: Dørstopper i gummi
2 vejs dørstopperen
2 vejs dørstopperen som forhindrer barnet i at bevæge den åbne dør. Meget simpel plastic skinne som klipses imellem dør og gulv. Set hos det-er-for-børn.dk
Ovenfor: 2 vejs dørstopper
Sådan har vi sikret vores døre
Vi har 2 etager i vores hus. På nederste etage har vi valgt at fingersafe vores køkkendør, da det er i køkken/stue vi opholder os mest, og da det derfor er her, at risikoen er størst.
Vi har et stort køkken, som går ud i en stor stue med en gang på bagsiden. Så her bliver der løbet meget rundt og rundt og rundt. Alle andre døre på nederste etage (toilet og bryggers) holder vi altid lukket.
Hoveddør og terrassedøre holder vi lukkede og låst, medmindre vi selv er ude.
På første sal har vi monteret to 2 vejs dørstoppere. En ind til kontoret og en ind til soveværelset. Disse døre står nemlig stort set altid åbne.
Ind til vores søns værelse har vi monteret en fingersafe dørstopper, da døren enten altid står helt åben eller på klem.
Toiletdøren og walk in closet på første sal er altid lukkede, og der er heldigvis ingen af os, der har klemt fingrende endnu 🙂
Held og lykke med børnesikring af jeres døre. Lad os fælles slå et slag for sikkerheden i de danske småbørns hjem.
Læs også: Børnesikring af stikkontakter