Amning

Få din amning godt i gang fra starten af, så vil du have langt bedre forudsætninger for at kunne amme dit barn i hele den anbefalede periode.

Din modermælk er det allerbedste føde til din lille baby, da mælken indeholder alle de nødvendige næringsstoffer, som din baby har brug for.

Amningen kan godt gå hen og blive et stress moment i starten, da du lige skal finde ud af det hele. Vi håber, at vi med denne artikel kan hjælpe dig rigtigt godt i gang med at amme.

Kom godt i gang med amning

Her vil vi fortælle dig, hvordan du kommer godt i gang med amning. Du vil opdage, at det kan være en rigtig dejlig hyggestund, som du og din baby har helt for jer selv.

Læs også om hvordan du lægger barnet til brystet, så den lille baby kan få glæde af den gode modermælk.

Du får ikke hængebryster af at amme

Vi starter lige denne artikel med at aflive en af de største myter omkring amning. Nej du får ikke hængebryster af at amme. Det er selve graviditeten, der ændrer på dine brysters størrelse og form, det har intet med selve amningen at gøre.

Annonce ♥

Mens du ammer vil dine bryster være mere faste og fyldige, da de er fyldt med mælk. Når du stopper med at give baby brystmælk, så vil brysterne naturligt blive slappere, da fylden (mælken) ikke er til stede længere.

Læs også: Hjælp hvis du har ømme brystvorter

mor ammer baby

Annonce ♥


Derfor er det vigtigt, at din amning kommer godt i gang

Modermælk er uden tvivl det allerbedste mad, du kan give dit nyfødte barn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at barnet udelukkende lever af modermælk de første 6 måneder, og herefter trappes amningen ned men fortsætter som supplement frem til barnet er omkring 1 år.

Modermælken har nemlig biologisk set den helt rigtige sammensætning af antistoffer, protein, fedt, vitamin og kulhydrat. Derudover viser undersøgelser, at amning de første 4 måneder mindsker risikoen for senere allergi hos barnet.

Annonce ♥

Og så er maden jo altid let tilgængelig, den løber ikke over dato, den er gratis, og du slipper for besværet med kogning og sterilisering af flasker.

Amning skaber relation mellem dig og din baby

Men en ting er alle de praktiske årsager som nævnt ovenfor. En anden meget stor bonus er den nærhed og tætte kontakt, som du og din baby oplever under amning. Mange kvinder vil ikke have været den oplevelse foruden.

Så der er altså rigtigt mange ting, der taler for, at du skal amme dit barn.

Annonce ♥

Læs også: Sådan udmalker du modermælk


Når mælken løber til i brystet

I tiden lige efter fødslen, vil mælken i brysterne være tyk og gullig og næsten mayonaisefed. Det kaldes råmælk, og råmælk er meget rig på antistoffer, der hjælper med at beskytte barnet imod infektioner.

Normalt løber den rigtige mælk til 1-3 døgn efter fødslen. Nogen oplever i den forbindelse meget ømme bryster, og det kan være ret smertefuldt. Man siger generelt, at du slet ikke er i tvivl om, hvornår den rigtige mælk løber til.

Annonce ♥

Og det er også kendt, at du kan få en gevaldig tudetur i disse dage, som er en kombination af brystsmerter og reaktionen på hele forløsningen. Så bliv ikke forskrækket, hvis du lige føler dig slået omkuld i disse dage.

Ammepude er en god hjælp

En rigtig god ammepude er en god ting at have, den støtter barnets hoved i brysthøjden, så det ikke bliver belastende for dig.

For hvis du skal bruge kræfter på at holde armen oppe, for at barnet kan nå brystet, så ender du med ondt i skulderen i løbet af ganske kort tid.

Annonce ♥

Så sørg for at du sidder godt og komfortabelt og smæk gerne benene op på sofabordet, du ved nemlig aldrig, hvor længe du skal sidde der.

Husk også at have en stofble eller viskestykke parat, hvis barnet gylper undervejs, det er nemlig så irriterende at skulle rende rundt og lede efter det bagefter med gylp ned af nakken.

TIP: Du kan sammenligne priser på en masse gode ammepuder på babydims.dk og derved spare dig selv for at betale mere højst nødvendigt.

Annonce ♥

baby ligger på ammepude

Køb også ammetøj

En anden ting, som du hurtigt finder ud af er, at det er super dejligt med det rigtige tøj. Der findes særligt tøj, der er beregnet til kvinder, der ammer – også kaldet ammetøj.

Fx er en amme bh uundværlig, den er så snedigt indrettet, at du kan løsne en del af bh’en, så brystet blottes og baby kan komme til, uden at du skal have hele bh’en af.

Annonce ♥

Du kan også få bluser og toppe, der er designede, så de er nemme at amme i.


Amning kan foregå siddende eller liggende

De fleste sidder op og ammer, men om natten kan det have sine fordele at kunne amme liggende.

Hvis barnet ligger i en vugge eller seng ved siden af din egen seng, kan du lige tage barnet over i din seng og amme det, mens du bliver liggende i sengen.

Det er en smagssag, og det er ikke sikkert, at dét der fungerer for andre, er den bedste løsning for dig så prøv dig frem.

Sådan lægger du barnet til brystet

Uanset hvilken stilling du sidder eller ligger i, når du lægger barnet til brystet, så skal barnet ligge med maven mod din mave, og hovedet skal være en anelse bøjet, så næsen er fri af brystet.

Det er jo svært at slubre mælk i sig, hvis man også samtidig skal trække vejret gennem munden. Barnets mund skal være på vid gab, og det er vigtigt, at munden omslutter brystvorten og det brune område rundt om brystvorten.

Hvis barnet kun lige sutter på brystvorten, så vil mælkekanalerne blive klemt sammen, og så kommer der ikke mælk ud.

Hvis barnet ikke gør tegn til at ville sutte, så prøv at kilde det på den ene kind, så vil det automatisk dreje hovedet og søge brystet.

Sådan er modermælkens sammensætning

Den første mælk der kommer ud af brystet ved en ammetår er tynd, og det er populært sagt tørst slukkeren. Bagefter kommer mælken i mindre mængde, men til gengæld er den federe og mere nærende. Det er denne mælk, der mætter barnet.

Det er derfor vigtigt, at du lader barnet spise færdigt af det ene bryst, inden du evt. tilbyder det andet bryst.

For hvis du kun lige lader barnet få en tår fra hvert bryst, så vil det ikke være den fede mættende mælk barnet får men kun det tørst slukkende mælk.

Husk at holde pauser undervejs, hvis barnet har brug for det, så det ikke bliver en forjaget spisetid.


Lad barnet bøvse efter måltidet

Når barnet har spist færdigt, skal du lægge det over din skulder eller over dine knæ, så det kan bøvse.

Ikke alle børn bøvser efter amning, men hvis barnet har fået luft i maven under amningen, så er det vigtigt at komme af med det, da det ellers kan give mavekneb.

Mange børn gylper også efter amning, det er helt normalt, og det betyder ikke, at du skal starte forfra med amningen, nu da noget er gylpet op.

Hvis du skal supplere amning med modermælkserstatning

Det er slet ikke unormalt, at du bliver nødt til at supplere din amning med modermælkserstatning. Hvis dit barn ikke tager nok på, så kan det være en indikation af, at du ikke har nok mælk.

Og så vil man anbefale, at du supplerer amningen med modermælkserstatning. Og det er helt fint – der er kommet mange sunde og helt raske børn ud af kombinationen amning + modermælkserstatning.

Så du må endelig ikke tøve med at supplere din amning, det er ingen skam, hvis du ikke har nok mælk selv.

Læs også: Alt om modermælkerstatning

Her får du god ammerådgivning

I vores hyggelige babyforum har vi nogle fantastiske eksperter – nemlig alle de nuværende mødre. Mange af dem har ammet et eller flere børn.

Kom endelig ind og stil en masse spørgsmål omkring amning og om, hvordan de har lagt deres børn til brystet.