Udmalkning af modermælk

Udmalkning af modermælk er normalt ikke nødvendig i stort omfang, men der kan opstå situationer, hvor det kan blive aktuelt. Fx hvis du skal være væk fra dit barn i længere tid.

Du kan malke ud på flere forskellige måder enten ved almindelig håndkraft eller ved hjælp af mere eller mindre avancerede pumper, der er specielt fremstillet til udmalkning af modermælk.

Hvornår er udmalkning af modermælk aktuelt

Hvis du skal være adskilt fra dit barn og ikke vil give modermælkserstatning i stedet for, så skal du i gang med at malke ud, så der er et lager på køl eller frys.

Måske har dit barn fået lidt for godt fat i dine brystvorter under amning, så de er blevet så ømme, at du ikke kan holde ud at amme. Så kan du malke ud og give det via en flaske i en periode for at skåne dine brystvorter.

Øg din mælkeproduktion ved at malke ud

Hvis din mælkeproduktion er lille, kan du øge den ved at malke ud, samtidigt med at barnet ammer. Så giver du tegn til kroppen om, at der er brug for mere mælk, og så producerer den mere.

Måske har du også bare så rigeligt med modermælk, at du vil sælge ud af det, på mange hospitaler køber de rent faktisk modermælk.

Annonce ♥

Læs også: Alt om modermælkerstatning


Sådan malker du ud med håndkraft

Start med at vaske hænderne. Hav en ren skål eller sutteflaske klar. Hold tommelfingeren over brystvorten, pegefinger og langemand skal være nedenunder brystvorten. Pres hele hånden ind i brystet mod brystkassen.

Sæt skålen eller flasken hen til brystvorten og klem så med rytmiske bevægelser. Der skal måske nogle klem til, men du vil snart se, at der kommer fine stråler mælk ud.

Annonce ♥

udmalkning start     udmalkning

Ovenfor: Illustration af hvordan du malker ud

Udmalkning af modermælk med brystpumpe

Vask hænderne inden du anvender brystpumpen. Få mælken til at løbe ved at klemme lidt, inden du sætter pumpen til at udmalke modermælk. Alle brystpumper uanset model har en flaske opsamler, som mælken løber ned i.

Annonce ♥

Der findes avancerede el- eller batteridrevne brystpumper, og så kan du få simple brystpumper, hvor du selv pumper med hånden.

Der er stor prisforskel, de dyreste kan koste flere tusinde kroner, men så slipper du for selv at sidde og pumpe.

Det lyder måske som en let opgave, men du skal pumpe mange gange for at få en god portion mælk ud, og det kan godt give sved på panden.

Annonce ♥


Brystpumper

Se nedenstående eksempler på brystpumper. De to første er af de lidt mere simple modeller. Den sidste er den lidt større udmalknings pakke “Freestyle”, og det er endda en af de mindre pakker.

Manuel brystpumpe fra Pigeon Elektrisk brystpumpe fra avent

Hygiejne

Husk at du skal have rene hænder, inden du anvender brystpumpen. Få mælken til at løbe ved at klemme lidt, inden du sætter pumpen til at udmalke modermælk.

Annonce ♥

Alle brystpumper uanset model har en flaske opsamler, som mælken løber ned i.

Hvis du skal gemme modermælken til senere

Hvis den udmalkede mælk skal gemmes til senere brug, så skal du først malke en skefuld ud og smide væk. Den første portion modermælk kan nemlig udvikle bakterier ved opbevaring, så derfor må den ikke gemmes.

Hvis du derimod skal give det udmalkede mælk til barnet med det samme, så behøver du ikke smide den første skefuld ud.

Annonce ♥

Læs også: Opbevaring af modermælk