Overvejer du at stifte familie i Sverige?

Mange danskere tiltrækkes af Sveriges smukke natur, høje levestandard og velfungerende velfærdsstat. Det er et godt land at stifte familie i. Men inden du tager springet og flytter hele familien til Sverige, er der nogle ting, du selvfølgelig bør vide.

Boligmarkedet

Trods Sveriges velfungerende boligmarked kan det være svært at finde en bolig, især i de større byer. Huspriserne er til gengæld billigere, men desværre er der ofte lange ventelister på lejligheder. Så hvis du overvejer at stifte familie i Sverige, skal du starte boligjagten i god tid og være tålmodig. Et boligkøb kan tage tid, da det foregår gennem licitation, hvor købere afgiver bud, indtil der kun er én køber tilbage. Sælgeren er dog ikke forpligtet til at sælge til højstbydende eller den annoncerede pris.

Det har selvfølgelig også meget at sige, hvor du ønsker at bo henne. Både for boligprisen, huslejen og din families livskvalitet. Er du villig til at betale mere, og vil du bo i en storby som Stockholm, Malmö eller Helsingborg? Eller vil du hellere finde noget længere ude på landet? På samme måde, kan du også tænke over, hvilke faciliteter, der er vigtigst for dig og din familie. Skal du bo tæt på skole, arbejde, offentlig transport eller naturen?

Er du allerede statsborger i et EU-land, og tjener du nok til at kunne forsørge dig selv og din familie, har du desuden ret til at opholde dig i Sverige i helt op til tre måneder uden opholdstilladelse. Men skal du bo og arbejde i Sverige i mere end et år, skal du folkeregistrere dig.

Børnepasning

Sverige har et godt system, når det kommer til børnepasning. Der findes både offentlige og private daginstitutioner, som ikke opdeles i vuggestue og børnehave, men stadig efter alderstrin. Når du vælger en institution, siger det sig selv, at børnenes behov kommer først. For det er ikke altid nemt for børn at starte i en daginstitution, hvor de ikke kender sproget. Heldigvis findes der både svenske og danske institutioner til dem, der ønsker at stifte familie i Sverige eller flytter derover med mindre børn.

På den anden side har de helt små nok nemmere ved at lære sproget. Sådan er børn så fantastiske. Men for dig selv, kæresten og eventuelle ældre børn, er det en god idé at lære sproget. Der findes mange aftenskoler, kurser og online klasser for voksne, som du kan tage enten før eller efter flytningen. Bare fordi du flytter til landet, behøver du ikke altid, at kunne flydende svensk, da de fleste har det fint med at tale engelsk. Det er dog en fordel at lære det, da du nemmere kan begå dig i samfundet og snakke med naboerne.

Annonce ♥

Skoler

I Sverige har børn ligesom i Danmark ret til gratis skolegang fra 1. til 9. klasse. Modsat Danmark er der dog ikke noget, der svarer til 10. klasse eller efterskoler. Men der er både offentlige og private skoler.

I folkeskolen kan eleverne også frivilligt vælge, om de vil have modersmålsundervisning, hvilket vil sige, at eleven kan blive undervist i dansk, men som tillæg til det almindelige skema. Det er helt op til jer som familie, om det er vigtigt at finde en skole, der tilbyder netop dette. Samtidig er det en god idé at kigge på, hvordan den pædagogiske tilgang er på skolen, hvilket ry den har, og om der eventuelt er fritidstilbud.

Kultur

Sverige har ligesom Danmark sine egne skikke og traditioner, som du bør sætte dig ind i. De elsker for eksempel at fejre krebsegilde og midsommer og gør meget ud af det. Det kan måske virke mærkeligt som dansker, men er du åben overfor de kulturelle forskelle, skal du nok komme til at hygge dig. Men hold også gerne fast i dine egne traditioner, så du kan videregive dem til dine børn.

Annonce ♥

Det er spændende at stifte familie i Sverige, men det kommer ikke helt uden udfordringer. Artiklen har kun gennemgået en lille håndfuld af de ting, du kan komme til at møde i dine overvejelser. Disse øger dog chancerne for en behagelig flytning mod de blå-gule flag og et nyt eventyr for din familie.