Amning eller sutteflaske

Artiklen er skrevet i samarbejde med milkymeter.

Debatten om amning eller sutteflaske har en tendens til at blive ophedet. Årsagen til det er selvfølgelig, at situationen som nybagt mor er følelsesladet, og vi derfor er virkelig sårbare, hvis amningen ikke lykkes, eller hvis nogen kritiserer os for vores valg.

Meningen med artiklen her er IKKE at dømme eller gå imod WHO og sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at amning er det bedste valg i barnets første 6 måneder, men at give et nuanceret billede af valget amning, sutteflaske eller en kombination, samt at komme med nogle gode råd.

Kan man supplere amningen med sutteflaske?

I nogle tilfælde er det en fordel at supplere amningen med sutteflaske. Det kan fx være, hvis mor skal tilbage til jobbet hurtigt, hvis baby er for tidligt født, hvis mor har brug for en pause, hvis far og mor deler barslen, hvis far gerne vil deltage mere eller hvis mor ikke har nok mælk.

Hvis man kan få amningen til at fungere men ønsker at kunne give en sutteflaske, så mor kan få en pause af og til, så anbefaler sundhedsplejerske Katie Hilton, at man udelukkende ammer de første 6-8 uger efter fødslen for at give kroppen tid til at regulere mængden af mælk, og give baby tid til at lære sutteteknikken, inden man introducerer en flaske.

Hvis man gør det, så mindsker du risikoen for, at baby ikke vil tilbage til brystet eller at pausen skader mælkeproduktionen. Hvis du udpumper modermælken og gemmer den i køleskabet, kan en anden give flasken en gang imellem, uden at det skader mælkeproduktionen.

Annonce ♥

Det er vigtigt at mælken opvarmes skånsomt og har kropstemperatur for at få baby til at tage flasken. Den hurtigste måde er at opvarme sutteflasken i mikroovnen, hvilket er en god løsning, især hvis du bruger milkymeter, der måler temperaturen i mælken mens den opvarmes og giver besked når flasken er klar og mikroovnen skal stoppes.


Læs også om rigtig opvarmning af sutteflasker

Vidste du forresten, at det er en god ide at notere, om du pumper ud morgen eller aften? Mange har mest mælk om morgenen, hvorfor det tit er lettest at pumpe efter baby har spist morgenmad.

Annonce ♥

Mælken om aftenen indeholder dog stoffer, der får baby til at sove. Det gør morgenmælken ikke, det er derfor en fordel at have styr på, hvad der morgen- og aftenmælk, så baby ikke får din morgenmælk lige inden sengetid.

Hvis du vil supplere med flaske, fordi du ikke producerer nok mælk, så start med amning og slut måltidet af med et supplement af flaske med modermælkserstatning.

flasker med modermælk

Udpumpet modermælk kan holde sig 3 døgn i køleskab eller op til 6 måneder i fryseren

Annonce ♥

Vælg den rigtige sut

Valget af sut er vigtig for at lykkes med kombinationen amning og sutteflaske. Tidligere har anbefalingen ofte været at bruge en ske, kop eller sprøjte til at supplere amningen, da en kombination med sutteflaske indebar risiko for, at baby ikke ville tilbage til amningen, da det er langt nemmere for baby at spise fra en sutteflaske.

Vi har talt med sundhedsplejerske Katie Hilton, der fortæller, at dette langt fra er tilfældet i dag:

”At lykkes med at supplere med flaske handler i høj grad om valget af sut. Sutteteknikken ved bryst og flaske er helt forskellig, så hvis man vælger en flaskesut, der er designet til, at baby kopierer teknikken fra amningen, så er det ikke svært at kombinere flaske og amning”.

Annonce ♥


Bryst er bedst

Det fastslår Sundhedsstyrelsen, og du har helt sikkert hørt det før. Modermælk indeholder den helt rigtige ernæring og en mængde vigtige antistoffer for baby. Det er derfor det sundeste valg, hvis mor er sund og rask. Det betyder bl.a., at en baby, der bliver ammet, er mindre tilbøjelig til at få diarré og mellemørebetændelse.

Amningen har desuden den fordel for mor, at den hjælper livmoderen med at trække sig sammen efter fødslen. De gode egenskaber for amningen betyder, at det er værd at kæmpe for at lykkes. Bed om hjælp på barselsgangen, så du kommer godt fra start og tal med din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl eller har problemer.

Du er en god mor selvom du ikke ammer

Vigtigheden af modermælk for baby betyder, at presset for at få amningen til at lykkes er kæmpestort. Det er derfor svært ikke at føle sig som en fiasko, hvis amningen ikke lykkes. Men det er vigtigt at fastslå, at en god mor ikke sidder i brysterne.

Annonce ♥

Flere sundhedsplejersker og psykologer påpeger vigtigheden af, at måltidet ikke kun handler om mælken, men at kontakten mellem mor og barn er vigtig, og at spisetiden skal være en stund for hygge og nærvær, hvilket er svært opnåeligt, hvis amningen ikke lykkes og er en pinefuld affære for mor. I det tilfælde vil det være bedre at skifte til flaske.