Modermælkserstatning

Modermælkserstatning er et rigtig godt alternativ, hvis du ikke kan eller vil amme din baby, da erstatningen har et rigtigt godt næringsindhold, som minder om rigtig modermælk.

Det er også populært at bruge det som supplement til amningen, hvis barnet ikke får nok mælk fra dit bryst. Læs mere om hvad modermælkserstatningen indeholder, og hvordan du tilbereder den.

Det foretrukne valg af modermælkserstatning

Hos Danmarks online apotek Apopro.dk, er den mest populære modermælkserstatning NAN Pro 1 (Drikkeklar) til 8,55 kr. pr. servering.

Bestil NAN Pro 1 (Drikkeklar) hos Apopro.dk her.

Sådan anvendes modermælkserstatning

Det kan bruges som supplement, hvis du ikke har nok mælk. Det kan også helt erstatte amning, hvis du enten ikke kan eller vil amme.

Annonce ♥

Måske har du simpelthen ingen mælk selv, eller også bliver du helt fysisk dårlig ved tanken om at skulle amme, eller også kan du simpelthen bare ikke få din baby til at tage fra.

Så er det godt, at der findes modermælkserstatning.

Hvad indeholder modermælkserstatningen

Modermælkserstatningen er fremstillet af komælk, men den er ændret, så næringsindholdet svarer til rigtig modermælk i stedet for komælk. Der er fx kun ca. halvt så meget mælkeprotein i modermælkserstatning i forhold til den oprindelige komælk.

Annonce ♥

Der er ligeledes tilsat vitaminer, jern og fedtsyrer i mælken. Næringsindholdet er stort set identisk med den mælk, som kommer fra dine bryster dog uden dine antistoffer.


Pulver eller færdigblandet

Du kan købe modermælkserstatning enten som pulver eller som færdigblandet. Pulver udgaven skal blandes med vand, før den bliver drikkelig. Prismæssigt er det dyrere at købe de færdigblandede modermælkserstatninger.

Så til almindeligt hverdagsbrug anbefaler vi at købe pulver, som du hurtigt blander op med vand. Og så kan du jo evt. købe de færdige til at have med på tur.

Annonce ♥

Sådan tilbereder du erstatningen

Vær meget omhyggelig med at overholde blandingsforholdet af pulver og vand, hvis du ikke køber færdigblandet erstatning. Hvis blandingen bliver for tynd, så er der ikke den rette mængde næring i mælken.

Og hvis der er for meget pulver i forhold til vand, så belastes barnets nyrer, og barnet får heller ikke væske nok.

Uanset om du selv blander eller køber færdigblandet, så skal mælken opvarmes i sutteflasken til ca. 37 grader. Enten i micro ovn eller på gammeldags manér med en gryde på blusset fyldt med vand, som du lægger sutteflasken ned i.

Annonce ♥

Ryst flasken grundigt efter opvarmning da indholdet kan være opvarmet uens. Og så skal du altid tjekke, at det har den rigtige temperatur, inden du giver flasken til barnet.

Dette kan du gøre ved at sprøjte mælken ud på oversiden af din hånd.

Så længe kan det holde sig

Hjemmeblandet modermælkserstatning kan holde sig et døgn i køleskab. Har du købt færdigblandet, kan det holde sig noget længere, det vil du kunne se på emballagen.

Annonce ♥

Opvarmet modermælkserstatning der er blevet tilovers i flasken skal altid smides ud, du må ikke opvarme det en gang til og give det til barnet.

Hyggestund med modermælkserstatning

Selvom du ikke ammer dit barn, så skal spisetiden stadig være en hyggestund for jer begge, du skaber god kontakt med dit barn under spisetiden.

Så sæt dig godt tilrette med sutteflasken og hold barnet i favnen, så I har øjenkontakt og nærhed under hele måltidet. Det er vigtigt for både barnet og dig selv.

Annonce ♥


Sådan renser du sutteflasken

Efter måltidet skal sutteflasken gøres klar til næste måltid. Først vaskes flaske og sut med vand og sulfo for at fjerne mælkeresterne. Hvis du har en mikroovn, så kan du skolde flaske og sut i en skål med vand inde i mikroovnen.

Kør på højeste watt i 5 minutter og lad derefter sut og flaske tørre – husk at vende flasken med åbningen nedad under tørringen. Har du ikke en mikroovn, så kan du koge flasken og sutten i en gryde med vand i ca. 3 minutter.

Eller du kan anvende en opvaskemaskine, men bemærk at det kun er flaskerne der kan gå i opvaskemaskinen, sutterne skal skoldes på anden vis.

Annonce ♥

Risiko for komælksallergi

Hvis dit barn har fået konstateret allergi eller er i risikogruppen for at udvikle allergi, så kan det være, at lægen eller sundhedsplejersken anbefaler, at dit barn får specielt fremstillet modermælkserstatning.

I allergivenlig modermælkserstatning er mælkeproteinerne helt eller delvist fjernet. Der kan søges om tilskud til disse produkter, da de er væsentligt dyrere end normale erstatningsprodukter.