Forkølelse hos børn

Forkølelse er en virussygdom, der hovedsagligt rammer næsen, bihulerne og svælget.  Det er en mild sygdom, der rammer børn hyppigere end voksne, giver bl.a. en løbende næse og er overstået efter en uges tid.

Læs herunder nærmere omkring:
• Symptomer og forløb
• Hvordan forkølelse smitter
• Hvordan forkølelse kan forebygges og lindres

Symptomer på forkølelse

Oftest starter en forkølelse med ondt i halsen og nogle gange synkebesvær. Man kan være utilpas, have let feber og føle sig træt. Man får en øget tendens til at nyse og næsen begynder at løbe.

Først vil sekretet fra næsen være vandigt for derefter at blive mere tykt og gulligt. Slimhinderne i næsen hæver op og man får svært ved at trække vejret gennem næsen.

Det er muligt også at have hovedpine, hoste og trykken for ørerne ved en almindelig forkølelse.

Sygdomsforløb

Forkølelse går over af sig selv efter 1-2 uger.

Annonce ♥

Sådan bliver dit barn smittet med forkølelse

Forkølelse smitter både luftbårent ved fx host og nys, men også via hænderne. Virus kan overleve på huden i flere timer og man kan blive smittet ved at føre vira fra hånden op til øjne/næse. Fra man er smittet til forkølelsen bryder frem går der omkring 2-5 dage. Man smitter dagen før udbrud og til lige efter forkølelsen er overstået. Man smitter mest, når sekretet fra næsen er vandigt og man nyser.

Behandling

Der findes ingen effektiv behandling af forkølelse, men man kan lindre symptomerne ved fx at benytte næsespray (håndkøb) der trækker slimhinderne sammen, så det er muligt at trække vejret bedre gennem næsen. Børn under 2 år må ikke benytte næsespray. Man kan i stedet få saltvandsdråber på apoteket. Hovedgærdet kan hæves på sengen for at lette vejrtrækningen og varme drikke kan lindre en øm hals. Hostesaft kan også benyttes til børn/voksne over 2 år.

Forbyggelse

Vask og sprit hænder ofte – gælder både syge og raske børn og voksne. Brug engangslommetørklæder til at pudse næsen med. Smid dem ud lige efter brug. Undgå samværd med smittede personer.

Annonce ♥

Hvornår må dit barn komme tilbage til institutionen

Når barnet kan deltage i dagligdagen på normalvis og er blevet frisk og rask.

Komplikationer

Det er muligt at man oveni en forkølelse kan være uheldig at få fx øjenbetændelse, bihulebetændelse, mellemørebetændelse, halsbetændelse og lungebetændelse. Det skyldes at bakterier inficerer allerede påvirkede slimhinder.  Kan oftest behandles med fx antibiotika.
Hvis forkølelsen er langvarig kan det være tegn på andre sygdomme, som fx astma og høfeber. Forkølelse kan også være en glidende overgang til influenza.

Senere i livet

Man bliver ikke immun ved at have haft en forkølelse. Man oplever gennemsnitligt at være forkølet 2-3 gange på et år.

Annonce ♥