Influenza hos børn

Influenza hos børn er særligt udbredt i vinterhalvåret. Det er en virusbetinget sygdom, der giver ømme muskler og led, hovedpine og feber op til mellem 38 og 40 grader. Varer 3-5 dage oftest med efterfølgende træthed.

Læs herunder nærmere omkring:
• Symptomer
• Sygdomsforløb
• Smitte
• Behandling
• Forebyggelse
• Influenza og graviditet
• Komplikationer

Symptomer på influenza hos børn

Det fleste børn vil få hovedpine og feber mellem 38-40 grader når de er smittet med Influenza. Barnets led og muskler vil være ømme og det kan få ondt for brystet.

Næsen løber og halsen vil være øm. Barnet kan opleve at fryse. Der kan være en tør hoste og træthed, svaghed og nedsat appetit. Nætterne kan være urolige.

Sygdomsforløb

Sygdomsperioden er ca. 3-5 dage, men barnet kan føle sig træt flere dage efter.

Sådan bliver børn smittet med Influenza

Børn bliver smittet med Influenza fra en virus der kommer fra næse, hals og lunger. Denne virus spredes via luften gennem host og nys og via hænder, der er inficeret med virus.

Annonce ♥

Smitten sker når barnet er sammen med andre mennesker og man kan smitte dagen før man selv får symptomer. Vær opmærksom på at barnet kan smitte dagen efter at feberen er forsvundet. Mindre børn kan smitte i længere tid efter de selv er blevet raske.

Børn med influenza

De forskellige Influenza typer

Type A

Er den hyppigste med de kraftigste og mest alvorlige symptomer. Ses hvert 2. eller 3. år. Eksempler på undertyper af Influenza A kan være fugleinfluenza(H5N1) eller Influenza A (H1N1 eller H3N2)

Annonce ♥

Type B

Har de samme symptomer som Type A, men de er ikke så kraftige. Dukker op hvert 4. eller 5. år.

Type C

Er den milde udgave der giver forkølelseslignende symptomer. Den giver sjældent epidemier og ses som spredte tilfælde.

De forskellige typer af Influenza kan godt optræde på samme tid i et vinterhalvår og man kan derfor godt opleve at blive sygdomsramt flere gange på en sæson. Man kan som regel kun blive smittet af en type én gang, da man udvikler antistoffer mod virusset.

Annonce ♥

Desværre er Influenzaen god til at udvikle sig og mutere, så man bliver aldrig immun over for at blive ramt af influenza.

Behandling af influenza

Influenza kan desværre ikke behandles med penicillin, da sygdommen skyldes virus. Barnet skal have ro og hvile og godt med drikke anbefales som lindring af symptomerne. Smertestillende og hostestillende kan tilbydes efter aftale med egen læge.


Ældre og personer med nedsat immunforsvar, der har risiko for at blive hårdt ramt, kan i starten af sygdomsperioden(første 2 dage) behandles med lægemidlet Tamiflu. Tamiflu hæmmer spredningen til nye celler i luftvejene. Derved forkortes sygdomsperioden og symptomerne mildnes.

Forebyggelse

For at nedsætte smitte anbefales det at nyse ned i et lommetørklæde eller i albuebøjningen. Har man nyst ned i hænderne, vask dem. Generelt anbefales hyppig håndvask, da influenza virusset smitter via dråber fra mund og næse til luften eller til hænderne.

Annonce ♥

Især i institutioner spredes smitten hurtigt, da børn ofte tørrer/klør næsen med hænderne og putter ting i munden.

Ældre over 65, gravide, personer med hjerte/lunge sygdomme og personer ansat i sundhedssektoren kan blive tilbudt vaccination mod influenza. Dette sker efter aftale med egen læge.

Komplikationer

Hvis sygdomsperioden varer længere end en lille uges tid, kan influenzaen være blevet ledsaget af bakterielle infektioner, som lungebetændelse, mellemørebetændelse og bihulebetændelse. Det vil give ekstra ubehag og evt. længere sygdomsforløb, men som regel er det ukompliceret og kræver blot en antibiotikabehandling fra egen læge.

Annonce ♥

Hvornår må dit barn komme tilbage til institutionen

Når barnet er feberfrit og kan deltage i dagens aktiviteter på normal vis.