Allergi kæledyr

Har du allergi overfor kæledyr, reagerer du på de proteiner, der findes i dyrenes hår, skæl, sved, spyt og urin. Det er bitte små partikler der kan holde sig svævende i luften i mange timer og nemt føres videre fra sted til sted.

Reaktionen vil vise sig som symptomer fra øjne, næse, lunger og huden. De dyr der oftest giver allergi er gnavere som rotter, mus, hamstere, marsvin og kaniner. Andre hyppige ”syndere” er katte, hunde og heste.

Sjældent ses allergi for reptiler, fisk og fugle i bur. Læs om årsager, symptomer, behandling og konplikationer i forbindelse med kæledyrs allergi.

Årsag til allergi mod kæledyr

Når du første gang får en allergisk reaktion, danner immunforsvaret pludselig antistoffer mod et eller flere proteinstoffer (allergener), som andre mennesker normalt ikke reagerer på.  Man er med andre ord blevet overfølsom.

Kroppen går uhensigtsmæssigt ”i krig” for at beskytte sig selv. De hvide blodlegemer danner en modgift (IgE antistof), der sætter sig fast på kroppens allergiceller, således at de er kampklare til næste gang de udsættes for allergenet.

Hele denne proces kaldes sensibilisering, og du har fået en Type 1 allergi. Næste gang kroppen udsættes for allergenet, vil allergiceller bl.a. frigive stoffet histamin, der er årsag til den reaktion man får.

Annonce ♥

Læs også: Vælg økologi til dit barn

Blodkarrene udvider sig, så væske siver ud i vævet og slimhinderne hæver op.  Histaminet stimulerer også de kirtler i næse og luftveje, der producerer slim og er dermed skyld i at næsen kan løbe.

Sammen med histaminet frigives også stoffer der får luftvejene til at trække sig sammen, og du får svært ved at ånde ud. Histaminet giver også en ubehagelig kløe. Allergiske reaktioner smitter ikke, og der er derfor ingen restriktioner i forhold til deltagelse i institutioner.

Annonce ♥

Symptomer på kæledyrs allergi

De første symptomer vil begynde med nyseanfald samt kløende og løbende øjne og næse. Det kan udvikle sig til vejrtrækningsbesvær og astma med astmaanfald i værste tilfælde.

Symptomerne kan også vise sig som nældefeber (kløende udslet) som en allergisk reaktion på at have klappet dyret, eller hvis dyret har slikket dig på huden.

Det er muligt at opleve en senreaktion i dagene efter, du har været i kontakt med et dyr. Det kan fx være astmasymptomer den følgende nat.  Hvis der mistænkes allergi mod kæledyr kan det af- eller bekræftes via en priktest hos egen læge.

Annonce ♥

Da allergikere har følsomme slimhinder, kan fx tobaksrøg, parfume, mados og stærke lugte godt genere og fremkalde eller forværre en allergisk reaktion.


Behandling

Hvis du udvikler allergi mod kæledyr, er den bedste løsning at fjerne dyret fra dine opholdssteder. Hvis det er muligt, giv dyret muligheden for et godt liv hos en anden familie.

Når dyret er væk, vil symptomerne mindskes og forhåbentlig forsvinde i dit eget hjem. Det kan dog tage lang tid, for selvom der gøres grundigt rent, vil dyrets proteiner være til stede længe efter dyret selv er forsvundet.

Annonce ♥

Medicin mod høfeber og astma kan bruges i behandlingen mod symptomer enten ved anfald eller som forebyggende medicin, hvis du fx skal besøge et hjem med husdyr.

Du kan også forsøge dig med en allergivaccination. Oftest benyttet til personer der, via sit professionelle liv, ikke kan undgå at komme i kontakt med dyrs proteiner via tøj/opholdsteder.

Fx politi, lærere, hjemmehjælpere, sygeplejersker etc. Effekten vil dog ikke være så stor, at du selv vil have mulighed for at anskaffe et kæledyr.

Annonce ♥

Hvis du er hårdt ramt af kæledyrs allergi kan det være nødvendigt for dine gæster/familemedlemmer at skifte tøj, hvis de har været i kontakt med dyr.

Det kan være i situationer, hvor én går til ridning eller besøger én med kæledyr. Det kan også være nødvendigt, at du ikke dagligt sidder ved siden af andre, der har dyr derhjemme.

Komplikationer

Hvis en allergisk reaktion ignoreres, kan symptomerne udvikle sig til astmaanfald, der kræver indlæggelse.

Annonce ♥

Senere i livet

Kæledyrs allergi kan være arvelig. Er der allergi i familien i forvejen, uanset type, har du større risiko for at udvikle allergi. Det er derfor ikke en god idé at anskaffe et kæledyr de første leveår af barnets liv.