Er lydbøger godt for børn? [Lytning vs. Læsning]

Er du i tvivl om lydbøger egentlig er godt for dit barn? Måske er du nervøs for, at det er snydelæsning og at dit barn misser ud på vigtig læring ved at høre lydbøger fremfor at læse bøger.

Du er ikke den eneste, der har tvivlsspørgsmål omkring lydbøger. Derfor vil vi i denne artikel gøre dig lidt klogere på, hvordan lydbøger påvirker dit barn.

Er det snyd at høre lydbøger?

Det første tvivlsspørgsmål som vi vil afdække er, om det er snyd at høre lydbøger. For er det ikke nemmere at høre lydbøger end at læse?

Det er rigtigt, at det på sin vis kan være nemmere at høre lydbøger end at læse bøger – særligt hvis dit barn har lidt svært ved at læse. Når dit barn læser, skal det nemlig bruge tid på at afkode hvert ord fra et symbol til noget, der giver mening.

I et studie fra 2020 er det dog bevist, at lydbøger aktiverer hjernen lige så meget, som når dit barn læser. Derudover øger børn deres forståelse af tone, udtale og dialekt, når de hører lydbøger. Oplæseren af lydbøger er nemlig nøje udvalgte, så de formidler den helt rigtige stemning til historien. Det kan gøre det nemmere for dit barn at fordybe sig i historiefortællingen. Studiet fra 2020 viser faktisk, at 7 ud af 10 børn synes, at det er nemmere at forstå indholdet af en bog, hvis de lytter fremfor at læse den.

Ikke nok med det, så viser studiet også, at børns sociale intelligens bliver mere trænet, når de hører lydbøger fremfor at læse. Dette hænger også sammen med oplæserens evne til at formidle følelser og stemninger. Som et eksempel vil det være meget nemmere for dit barn at forstå sarkasme, når de hører en lydbog.

Annonce ♥

Selvom du måske tænker, at det er snyd at høre lydbøger, så udvikler dit barn sig altså meget, når de lytter. Når dit barn hører lydbøger, skal de selv danne sig billeder, hvilket skaber et rum til ro og fordybelse. Derudover stimuleres dit barns kreativitet rigtig meget.

Vi kan derfor aflive myten om, at lyttelæsning er snydelæsning. Faktisk vil vi opfordre dig til at introducere dit barn for lydbøger og lade dem lytte alt det, de vil!

Bliver børn dårligere til at læse, når de hører lydbøger?

Du er måske også i tvivl om dit barn bliver dårligere til at læse, når det hører lydbøger. Måske tænker du, at der vel må gå tid fra læsning, når dit barn hører lydbøger.

Annonce ♥

Du kan dog være helt rolig.

Lydbøger fungerer som et supplement til læsning. Hvis dit barn har lidt svært ved at læse, kan det hurtigt tage læselysten helt fra dem, hvis de skal sidde og kæmpe sig igennem bøgerne hver gang. Her kan lydbøger være med til at skabe en lyst til at fordybe sig i en god bog. Du skal derfor ikke være nervøs for, om dit barn slet ikke gider læse, hvis lydbøgerne kommer til at fylde mere. Tværtimod vil de sikkert selv opsøge læsningen, når de er blevet trygge i litteraturens verden.

Hvis du gerne vil stimulere dit barns læsning, kan du med fordel lade dit barn høre lydbøger samtidig med læsningen. Et amerikansk studie viser, at børn, der har svært ved at læse, kan forbedre deres læseevner, hvis de lytter og læser på samme tid. Dette skyldes blandt andet, at deres udtale og ordforråd forbedres.

Annonce ♥

Det vigtigste er dog at lade dit barn udfolde sig indenfor bøgernes verden. Hvis interessen er mest mod lydbøger lige nu, skal du bare give dit barn lov. Med tiden vil dit barn højst sandsynligt selv få lyst til at forsøge sig med mere læsning.

Er lydbøger skærmtid?

Men hvad så med skærmtid? For lydbøger er jo digitale og ikke analoge som fysiske bøger og betyder det så, at lydbøger skal indgå i den daglige skærmbegrænsning?

Bestemt ikke!

Annonce ♥

En amerikansk professor, der hedder Dr. Michael Rich, har i et interview understreget, at forældre ikke skal bekymre sig om at mindske lydbøger som andet skærmtid. Når dit barn bliver underholdt på TV’et eller iPad’en, bliver de præsenteret for enormt meget stimuli. Ofte vil billederne skifte så hurtigt, at dit barn kan have svært ved at følge med i, hvad der sker.

Med lydbøger er det en anden sag. Her skal dit barn nemlig selv bruge deres fantasi til at danne sig billeder. Dit barn bliver derfor ikke overstimuleret på samme måde.

Hvis du har haft en følelse af, at lydbøger hører mere til i bås med iPad’en fremfor bøgerne, så kan du derfor godt give slip på dine antagelser og give dit barn frit spil med lydbøgerne.

Annonce ♥

Lydbøger som supplement

Vores anbefaling er, at I bruger lydbøger som et supplement i hverdagen. Lydbøger kan for eksempel være et rigtig godt redskab at bringe i spil på de lange køreture, hvor læsning ikke er muligt.

Det kan dog også være en god ide at bruge lydbøger som en måde at få en stille stund i en travl hverdag. Hvis du som forælder har svært ved at finde tiden til at læse højt for dit barn, er det guld værd at lade dit barn sætte en lydbog på og slappe lidt af. Mange bruger også lydbøger til at høre en godnathistorie.

Hvis dit barn gerne vil læse en sværere bog som Harry Potter, kan lydbogsversionen også være en god mulighed. Så kan dit barn høre den spændende historie, selvom den er over deres læseniveau.

Annonce ♥

På samme måde kan lydbøger være et rigtig godt redskab, hvis dit barn har svært ved at læse. Så behøver dit barn nemlig ikke føle sig udenfor i fællesskabet, fordi det ikke kan læse en lige så svær bog som de andre børn. Derved kan lydbøger være med til at sikre, at dit barn ikke mister lysten til at fordybe sig i en god historie.

Husk højtlæsning

Vi vil gerne understrege vigtigheden af højtlæsning for dit barn. Lydbøger kan nemlig ikke erstatte den nærværende stund, som du har med dit barn, når du selv læser højt.

Ved højtlæsning kan dit barn stille spørgsmål, imens I læser. Derudover kan I dele en sjov og hyggelig stund og have bogens historie som fælles referencepunkt.

Annonce ♥

Hvis du synes, at det er svært at læse højt for dit barn, kan du også vælge at høre lydbøger sammen med dit barn. Så kan I begge nyde den professionelle oplæsning, som leverer den helt rette stemning til bogen. Samtidig er du stadig til rådighed, hvis dit barn har spørgsmål.

Det er dog vigtigt, at du så er koblet helt af og er fuldstændig til stede i stunden. Det nytter altså ikke noget at sidde med mobilen på sidelinjen.

Hvornår kan børn høre lydbøger?

Børn kan høre lydbøger fra de er 2-3 år. Når dit barn har nået denne alder, vil deres fantasi være tilstrækkeligt udviklet til, at de kan høre en lydbog. Du skal dog vælge en lydbog, der er lavet specielt til dit barns aldersgruppe for at sikre, at historien ikke bliver for kompleks. Se mere her, hvis du gerne vil have gratis lydbøger til børn.

Annonce ♥

Der vil selvfølgelig være meget forskel på, hvornår børn er klar til at fordybe sig i en lydbog. Nogle børn mister hurtigt koncentrationen, mens andre tidligt får smag for lydbogsuniverset. Vi anbefaler dig derfor at prøve at sætte en lydbog på for dit barn.

Ofte skal der lidt tilvænning til, så det er vigtigt at være vedholdende i starten. Der er enormt meget stimuli omkring børn i dag. Lydbøger kræver lidt mere fokus, men vil også give dit barn meget mere glæde i længden.

Som nævnt er det vigtigt at vælge en lydbog, der passer til dit barns alder og udviklingsniveau. Ved de forskellige lydbogsapps kan du finde lydbøger til børn opdelt på alderstrin. Hvis du søger indenfor dit barns alderstrin, skal du ikke bekymre dig om at vælge forkert.

Konklusion: Er lydbøger godt for børn?

Lydbøger er godt for børn. De stimulerer dit barns kreativitet og giver plads til flere bogoplevelser i hverdagen. Det er bevist, at lydbøger stimulerer hjernen lige så meget som almindelige bøger. Derudover bliver børns ordforråd og sociale intelligens forbedret, når de hører lydbøger.