Blodprøve fra navlestrengen

Her kan du læse om, hvordan en blodprøve fra navlestrengen foregår, og hvad blødprøvens testresultat kan bruges til.

Sådan foregår en blodprøve fra navlestrengen

Når man tager en blodprøve fra navlestrengen, fører lægerne en kanyle gennem bugvæggen og livmodervæggen ind i et blodkar i navlestrengen ca. 1 cm fra det sted, den kommer ud af moderkagen.

Hvornår får man taget prøven

En blodprøve fra navlestrengen bliver kun taget, hvis lægerne har alvorlig mistanke om, at der er noget galt med barnet.

Fx kan den voksne være smittet med røde hunde eller kraftig herpesvirus, som kan overføres til barnet og give komplikationer.

Det kan også være at barnet har antistofdannelse, hvis moderens blodtype er rhesus negative, og kun hvis fosteret selv er rhesus positivt. Eller hvis der er tvivl omkring kromosontal fx Downs syndrom.

Dette kan blodprøven vise

Undersøgelsen kan vise bestanddelene i fosterets blod, og ved denne undersøgelse vil man især koncentrere sig om følgende:

Annonce ♥

Infektion, røde hunde, toxoplasmose haresyge og herpesvirus kan findes ved hjælp af proteiner i fosterets blod.

Smitte med fosterskadelige vira i graviditeten kan medføre spontan abort, medfødte misdannelser, åndssvaghed, nedsat fostervægt, dødfødsel samt antistofdannelse.

Rhesus iso immunisering

Rhesus iso immunisering er en antistofdannelse, der kun sker hos rhesus negative kvinder, og kun hvis fosteret er rhesus positivt.

Annonce ♥

Antistofferne angriber og ødelægger de røde blodlegemer hos fosteret, og dette giver sygdomme hos den nyfødte fra mild gulsot og i værste fald dødelig blodmangel.

Ved en blodprøve fra navlestrengen kan man bedømme omfanget af destruktionen af blodlegemer og efterfølgende tage stilling til, hvad der skal gøres.

Kromosomtal

Hvis man har konstateret, at fosteret har en medfødt defekt, kan visse hvide blodlegemer ved en blodprøve fra navlestrengen give et kromosomtal i løbet af et par dage.

Annonce ♥

Dette kan bl.a. vise, om der er et ekstra kromosom (eksempelvis nr. 21, som er tegn på Downs syndrom).

Formodet væksthæmning

Hvis man ud fra en blodprøve fra navnestrengen skønner, at fosteret er væksthæmmet, kan man bl.a. måle blodets surhedsgrad, ilt mængden og kuldioxidmængden for at tjekke fosterets tilstand.