Første graviditetsundersøgelse

Første graviditetsundersøgelse hos lægen finder sted kort tid efter, at du har konstateret, at du er gravid. Start med at kontakte din læge, så snart at du har testet dig selv positiv – 2 streger på en graviditets test.

Din læge vil efterfølgende give dig en tid til din første undersøgelse. Undersøgelsen finder ofte sted omkring 10. graviditetsuge.

Sådan foregår første graviditetsundersøgelse

Til din første graviditetsundersøgelse vil lægen vil stille dig forskellige spørgsmål vedrørende dit helbred generelt og vedrørende sygdomme i din og din partners familie.

Din læge vil endvidere spørge til din menstruationscyklus, og hvornår du sidst havde menstruation for at få bestemt, hvor langt du er henne i graviditeten.

Læs også: Alt om første jordemoder besøg

Gynækologisk undersøgelse

Ved den første undersøgelse vil lægen også lave en gynækologisk undersøgelse for at se, om størrelsen på din livmoder stemmer overens med det antal uger, som du er henne ifølge beregningerne.

Annonce ♥

Dit bækken får et check up

Dit bækken vil også blive vurderet for at tjekke, om der er plads nok til at føde et barn. Det er yderst sjældent, at der ikke er plads nok. Hvis der ikke er plads nok skal fødslen foregå ved kejsersnit.

Du får din vandrejournal

Ved første graviditetsundersøgelse vil du også få udleveret en såkaldt vandrejournal, som du altid skal medbringe ved fremtidige undersøgelser både hos egen læge, jordemoder og på hospitalet.

Husk også at medbringe vandrejournalen den dag, du skal føde. På vandrejournalen vil lægen eller jordemoderen notere resultatet af de forskellige undersøgelser, så alle hele tiden kan følge med i, hvordan graviditeten skrider frem.

Annonce ♥

Fødestedet skal besluttes

Ved 1 undersøgelse skal du have taget stilling til, hvor du vil føde. Hvis det skal foregå på et hospitalet, kan du frit vælge mellem de forskellige fødesteder på landets hospitaler såfremt der er plads.

Din læge vil herefter underrette det valgte fødested, og du vil lidt senere i forløbet modtage et brev fra det jordemodercenter, der er tilknyttet dit valgte hospital.

Her vil der være oplysninger om relevante telefonnumre til jordemødre og hospital og oplysninger om, hvornår du skal aftale tid til første konsultation.

Annonce ♥

Vær opmærksom på at visse hospitaler er meget populære, og derfor kan det godt være, at der ikke er plads til, at du kan komme til at føde på dit foretrukne hospital. Det er en god idé at have et hospital nr. 2 i tankerne.

Læs også: Se oversigt med alle fødesteder i Danmark