Reagensglasbefrugtning betyder, at du får taget æg ud, som derefter bliver befrugtet med sæd og efterfølgende overvåget i nogle døgn.
Hvis æggene deler sig som de skal, blive de anbragt i din livmoder i håb om at, ægget bliver siddende, og du dermed opnår den ønskede graviditet.
Hvem får anbefalet reagensglasbefrugtning
Reagensglasbefrugtning IVF bliver oftest anbefalet til kvinder, der allerede har været igennem flere insemineringsforsøg uden held eller kvinder, hvor inseminering IUI af den ene eller anden grund ikke vil være hensigtsmæssig.
Det kan fx være, hvis kvinden har ødelagte æggeledere evt. på grund af underlivsbetændelse, eller hvis kvinden tidligere har haft graviditeter udenfor livmoderen. Det anbefales også, hvis kvindens partner har stærk nedsat sædkvalitet.
Læs også: Sådan foregår inseminering IUI
Sådan forgår IVF reagensglasbefrugtning
Du starter med et par ugers forbehandling, der sætter dig i en midlertidig kunstig overgangsalder. Æggestokkene stimuleres til at producere mange æg, da flere æg øger chancen for at opnå graviditet.
Annonce ♥
Æggestokkene frigiver normalt kun et æg i løbet af en ægløsningscyklus. Det er derfor nødvendigt med stimulation af æggestokkene. Det foregår ved daglige indsprøjtninger, som du selv tager hjemme.
Læs også: Alt om kvindens ægløsningscyklus
Når æggene er klar, suges de som oftest ud gennem skeden vha. en tynd kanyle/slange. Du er let bedøvet, men helt vågen under æg udtagningen.
Annonce ♥
Når æggene er taget ud, befrugtes de sæd, der er oprenset, så det kun er de bedste sædceller, der bruges. De befrugtede æg overvåges i et par dage for at se, om de deler sig, som de skal.
Nedenstående kan du se en illustration af IVF reagensglasbefrugtning.
Annonce ♥
De befrugtede æg lægges tilbage i livmoderen
Hvis alt går som planlagt, kan et eller to æg lægges tilbage i livmoderhulen. Dette gøres med et lille plasticrør og er helt smertefrit. Når æggene er anbragt i livmoderen, skal du kortvarigt blive på hospitalet.
Det varierer lidt hvor mange æg, der bliver sat tilbage. Det skal du snakke med din læge omkring.
Sådan skal du forholde dig efter IVF
Når du kommer hjem, kan du leve helt normalt, dog skal du afholde dig fra hård fysisk aktivitet.
Selvom selve befrugtningen af æggene er en succes, er det ikke sikkert, at et befrugtet æg rent faktisk udvikler sig til et foster, efter at det er placeret i din livmoder. Ægget skal kunne sætte sig fast og blive siddende.
Læs også: Sådan foregår microinseminering ICSI
Efterbehandling og graviditetstest
En uge efter æg udtagningen skal der tages en blodprøve for at måle progesteronindholdet i dit blod. I nogle tilfælde vurderer lægerne også, at det her vil være gavnligt at give dig hormoner.
Har du ikke fået menstruation ca. 16 dage efter ægudtagningen, tages der en blodprøve for at se, om du har graviditetshormonet beta-hCG i dig. Hvis hormonet er i blodprøven, betyder det, at mindst ét æg har sat sig fast i livmoderen.
En graviditetstest kan tages ca. 14 dage efter, ægget er lagt op. Ved positiv graviditetstest aftales tid til ultralydssscanning ca. 3 uger efter, at den positive graviditetstest er taget. Nu venter en forhåbentlig lykkelig graviditet forude.
Besøg også vores fantastiske babyforum. Her kan du skrive sammen med andre medlemmer, der enten har prøvet IVF eller skal igang med IVF.