Inseminering IUI

Her kan du læse om inseminering IUI, IUI-h & IUI-d og få svar på, hvordan forberedelsen og selve insemineringen foregår. Du får også svar på, hvorfor du med fordel kan dyrke sex kort efter hele behandlingsforløbet.

Forberedende hormonbehandling inden inseminering

Inseminering starter typisk med, at du får en hormonbehandling, dels så ægløsningsfunktionen forbedres, og dels så det nøjagtige ægløsningstidspunkt kan fastlægges. Endvidere sikrer lægerne, at du danner æg, så der er noget at befrugte ved selve inseminationen.

Via ultralydsscanninger bliver virkningen af hormonbehandlingen fulgt nøje, og når æggeblæren er 18 mm i diameter, bliver der givet en ægløsningssprøjte. 2 dage efter ægløsningssprøjten er givet, foretages selve insemineringen.

Læs også: Alt om hormonbehandling imod barnløshed

Sæden som skal benyttes

Samme dag som inseminationen skal foretages, skal manden aflevere en sædprøve. Sædprøven fra manden vil som regel blive oprenset, så det kun er de bedste sædceller, der er tilbage.

Inseminering kan foregå med din egen mands sæd (IUI-h), eller det kan foregå med donorsæd (IUI-d).

Annonce ♥

Det betyder forkortelserne IUI, IUI-h & IUI-d

IUI er en engelsk forkortelse og står for (Intra Uterin Insemination)

IUI –  Insiminering

IUI-h – Inseminering med din mands sæd

Annonce ♥

IUI-d – Inseminering med donorsæd

Succes kriterium

For at insemineringen kan blive en succes, kræves det, at din ene æggeleder som minimum er åben, og at mandens sædkvalitet er “rimelig” svarende til 2 mio./ml eller højere.

Annonce ♥

Sådan foregår inseminering IUI

Insemineringen foregår ved, at du bliver lagt i et gynækologisk leje, hvorefter et tyndt kateter indholdene sædcellerne føres op i livmoderhulen tæt på ægget. Her sprøjtes sædcellerne ud meget tæt på ægget.

Insemineringen varer højst et par minutter, og i de fleste tilfælde er der ingen ubehag forbundet med indgrebet.

Så mange forsøg har du

Lægerne inseminerer normalt kun én gang pr. cyklus, men for nogles vedkommende vil de gentage inseminationen efter 24 timer. Dette vil blive aftalt med dig alt efter, hvordan lægerne vurderer jeres chancer og muligheder.

Annonce ♥

I vil typisk blive tilrådet 3-6 inseminationsforsøg, inden I eventuelt skal videre til IVF behandling.

Læs også: Sådan foregår reagensglasbefrugtning IVF

Sådan skal du forholde dig efter inseminationen

Efter du er blevet insemineret, skal du forholde dig helt normalt. At sidde muse stille eller ligge med benene i vejret øger ikke dine chancer for, at sædcellerne nemmere befrugter ægget.

Annonce ♥

Og det vil heller ikke forringe chancerne for graviditet, hvis I har sex i tiden omkring inseminationen – tværtimod.

Brug sex til at få psykologisk optur

Det kan faktisk have en psykologisk glad virkning at have sex både før og efter inseminationen. På den måde er det ikke muligt at afgøre, om du blev gravid den naturlige vej, eller om det var via inseminationen.

Dette gælder selvfølgelig også, hvis I anvender donorsæd til insemineringen, der er noget psykologisk godt forbundet ved at lade tvivlen komme jer til gode.

Annonce ♥

Hvem kan behandles

Insemination tilbydes ofte par med uforklaret barnløshed samt barnløse par, hvor mandens sædkvalitet er nedsat. Det tilbydes også til kvinder med uregelmæssig ægløsning.

En forudsætning for behandlingens succes er, at der er fri passage gennem æglederne, sådan at de behandlede par har en vis chance for at opnå graviditet.

Kontakt din læge hvis du har svært ved at blive gravid, så vil du sammen med ham finde frem til den rette behandling.

Annonce ♥