Det skal du vide om din hud efter graviditeten

En graviditet er noget af det smukkeste, vi som mennesker har, og lykken vil næsten ingen ende tage – også selvom dit liv nu er fyldt med babygråd og søvnunderskud. Du er måske i forvejen klar over, hvordan du bedst passer på din hud i ansigtet og på kroppen, særligt efter en graviditet, som kan forårsage store udsving i hormonbalancen.

Men det er på overfladen – har du styr på, hvad der sker dybere nede i huden? Hvis ikke, så kan du læse her, hvad du skal vide efter en graviditet.

En ufarlig sygdoms opståen

Som nævnt opstår der under en graviditet store ubalancer i din hormonbalance. Derudover bliver kroppen tungere. Begge ting sætter din krop og særligt dine ben under et uvant pres, hvorfor den ofte kan begynde at svare tilbage med enten åreknuder eller karsprængninger.

Begge sygdomme er et resultat af for lidt blodcirkulation, og begge er dybt afhængige af hormonbalancen. Netop derfor er det også en arvelig sygdom, så hvis det før har været i familien, kan du godt regne med, at du også at får det.

mand og kvindes hænder former hjerte på gravid mave

En graviditet kan forårsage åreknuder eller karsprængninger, men de kan heldigvis nemt fjernes

Annonce ♥

Hvad er åreknuder og karsprængninger?

Oftest er de to komplet ufarlige og udelukkende kosmetiske problemer, som ofte viser sig på knæene, underbenene og anklerne. De er resultater af, at de veneklapper, der sidder i benene, og som skal sørge for, at blodet ikke løber den forkerte vej, bliver slidte eller svækkede i en periode, hvorfor der opstår knuder i årene.

Den manglende ilt i årerne gør, at blodkar sprænger, og deraf kommer den blå farve, som karsprængninger har. Sygdommene er dog også forårsaget af andre årsager end graviditet – eksempelvis alderdom, fordi veneklapperne er blevet slidte med alderen.

Fælles for alle årsager er dog manglende blodcirkulation, og derfor kan det ofte forebygges med masser af motion. Har du været meget aktiv inden din graviditet, kan du dermed sagtens undgå sygdommene i huden.

Annonce ♥

Er det farligt?

Som udgangspunkt er ingen af sygdommene farlige, særligt ikke karsprængninger, som blot for mange anses som værende grimme. Karsprængninger kan dog godt opstå som følge af åreknuder, og her kan situationen forværres en smule.

Åreknuder kan generelt inddeles i seks forskellige kategorier, alt efter hvor alvorlige de vurderes til at være af en speciallæge, som udfører undersøgelsen via ultralyd. De første par kategorier anses som udelukkende kosmetiske, mens de følgende kan føre til eksem og hævelse i ben og ankler, som kan føre til sår, der har svært ved at hele. Det er den farlige del i det, så det er altså ikke noget, du dør af.

Det kan dog være en god idé at få det undersøgt efter din graviditet, uanset om du har åreknuder eller karsprængninger. De kan nemlig godt forværres med tiden og udvikle sig til det værre.

Annonce ♥

Hvordan foregår en behandling?

Som følge af din undersøgelse vil det blive vurderet af den pågældende læge, hvordan du skal behandles. Behandlingen kan tage mange former, alt efter hvor alvorlig din situation er, men er generelt nogenlunde smertefri og foregår altid under lokalbedøvelse. Lider du eksempelvis af karsprængninger, består behandlingen blot i en indsprøjtning af små lægemidler, som lukker de ødelagte kar, hvilket får karrene til at trække sig tilbage, og huden får sin gamle farve retur.

En åreknudebehandling er mindst lige så ufarlig. Du kan finde masser af information online om begge sygdomme samt de forskellige behandlinger. Et godt eksempel er på venecenter.dk, som både informerer dig og foretager behandlingerne. Her er du altid i trygge hænder.

 

Annonce ♥