Spontan abort betyder, at graviditeten ufrivilligt afbrydes i løbet af graviditetens første 22 uger. Hvis graviditeten afbrydes indenfor de første 12 uger, betegnes det som en tidlig spontan abort.
Hvis graviditeten afbrydes i perioden fra 12. uge til 22. uge, betegnes det som en sen spontan abort.
Hvis graviditeten afbrydes efter den 22. uge, betegnes det som en dødfødsel.
Størstedelen af alle spontane aborter er tidlige og sker derfor indenfor de første 12 uger af graviditeten.
Risikoen for en spontan abort
Mellem 15-24 år er risikoen ca. 9%
Mellem 25-29 år er risikoen ca. 10%
Mellem 30-34 år er risikoen ca. 12%
Mellem 35-39 år er risikoen ca. 18%
Mellem 40-44 år er risikoen ca. 34%
Er du over 44 år er risikoen ca. 53%
Årsager og risiko for spontan abort under graviditet
Spontane aborter er desværre meget almindelige. Faktisk er det kun ca. 30-40% af alle befrugtede æg, der resulterer i et levende barn. 40-60% af spontane aborter skyldes kromosom defekter hos fosteret.
Annonce ♥
Kromosom defekter betyder, at der er fejl i fordelingen af arvematerialet. Embryoet (tidligt foster) er altså ikke levedygtigt, og derfor reagerer kroppen brutalt ved at skille sig af med det.
En anden årsag kan være, hvis din livmoder har misdannelser eller svagheder i lukkefunktionen.
Gennemgår du hormonelle forandringer, kan dette også have en indvirkning, ligesom en infektion også kan sprede sig til fosteret og forårsage spontan abort.
Annonce ♥
Andre årsager kan være indtagelse af alkohol eller stoffer, rygning under graviditet eller kronisk medicinsk sygdom.
Men hvis du oplever en spontan abort, så er der ikke nødvendigvis noget galt med hverken dig eller din partner, ligesom du heller ikke behøver at have gjort noget forkert under din graviditet.
Ovenstående er blot mulige faktorer, der kan spille ind, men man kan ikke altid fastslå årsagen til en spontan abort.
Annonce ♥
Symptomer på spontan abort
Blødning er et symptom og kan variere fra pletblødning og brunligt udflåd til kraftig blødning med blodklumper. Mange tidlige spontane aborter opdages aldrig, da de ofte forveksles med almindelig menstruation.
Smerter i underlivet er også et symptom på en spontan abort. Selvom du oplever disse symptomer, er det ikke sikkert, at du har haft en spontan abort.
Mange oplever blødninger i starten af deres graviditet og føder alligevel sunde og raske børn. Men det anbefales, at du omgående kontakter din læge, hvis du oplever ovenstående symptomer under din graviditet.
Lægen sender dig videre til scanning, og her kan man af- eller bekræfte mistanken om en spontan abort.
Man vil også kunne fastlægge, om der skulle være tale om en større komplikation såsom en graviditet udenfor livmoderen, som kan være farlig for dig, hvis det ikke bliver opdaget i tide.
Diagnose
Hvis du har henvendt dig til din læge med ovenstående symptomer, vil du få foretaget en gynækologisk undersøgelse for at fastlægge, hvor evt. blødning stammer fra.
Samtidig vil lægen også undersøge tilstanden på din livmoder for at se efter tegn på spontan abort. Lægen kan også med det samme henvise dig til en speciallæge eller et hospital, som vil foretage en ultralydsundersøgelse via skeden.
En sådan undersøgelse vil med sikkerhed kunne klarlægge, om der har været tale om en spontan abort eller ej.
Når aborten er en realitet
Hvis uheldet er sket, så skal du henvises til en speciallæge eller hospital, hvis du ikke allerede er blevet henvist. Lægen undersøger, om du selv har udstødt hele graviditeten, eller om der stadig sidder dele af graviditeten i din livmoder.
Dette er afgørende for, hvilken behandlingsmetode, du skal gennemgå for at blive behandlet for din ufrivillige abort.
Graviditeten er helt udstødt
Din krop har selv udstødt hele graviditeten. Dit hCG-tal (graviditetshormon) bliver målt via en blodprøve. Du vil kunne opleve, at dit hCG-tal stadig er højt, da det tager noget tid, før hormonet er ude af kroppen efter en graviditet.
Efter 3 dage skal du afgive en ny blodprøve, og herefter skal du ugentligt have taget en blodprøve, indtil der ikke kan måles mere hCG i dit blod.
Dette er nødvendigt for at konstatere, at alt graviditetsvæv er ude af din krop. Du skal hverken møde fastende eller på nogen anden måde lægge dine rutiner om i forbindelse med at få taget blodprøverne.
Aborten er i gang, men der er stadig graviditetsrester i din livmoder
Hvis din krop ikke har udstødt hele graviditeten på undersøgelsestidspunktet, så vil lægen undersøge, hvor meget graviditetsvæv, der er tilbage i din livmoder.
Hvis undersøgelsen viser, at der kun er meget lidt væv tilbage, så kan lægen vælge at se tiden an og sende dig hjem i håb om, at du selv udstøder resten i løbet af et døgns tid.
Vær opmærksom på, at du kan opleve menstruationsagtig blødning og lette smerter i underlivet.
3 dage senere skal du møde fastende på hospitalet til en scanning for at fastlægge, om der stadig er rester af graviditetsvæv i din livmoder.
Hvis der ikke er flere rester af graviditetsvævet tilbage, vil lægen afslutte din journal, og du kan tage hjem igen. Hvis du efterfølgende får feber, eller hvis dine smerter i underlivet tager til, så skal du kontakte din læge.
Hvis der stadig er rester af graviditetsvæv tilbage, anbefales det, at du får enten medicinsk eller kirurgisk behandling for at fjerne resterne.
Læs også: Sådan foregår medicinsk abort
Læs også: Sådan foregår kirurgisk abort
Størrelsen på embryoet og mængden af resterende graviditetsvæv er bestemmende for, om du bliver anbefalet medicinsk eller kirurgisk behandling. Læs mere om de 2 behandlingstyper lidt længere nede.
Aborten har ikke fremprovokeret en udstødelse af graviditeten
MA betyder Missed Abortion eller på dansk Manglende Abort. I dette tilfælde er der tale om, at graviditeten er konstateret som gået til grunde, men af en eller anden årsag har din krop ikke påbegyndt udstødningen af graviditeten endnu.
Hvis du ikke bliver behandlet, kan der gå lige fra dage op til uger, inden graviditeten er udstødt. Der er en sundhedsskadelig risiko forbundet ved dette, da det kan betyde langvarige blødninger, og chancen for at få underlivsbetændelse øges.
Størrelsen på embryoet er bestemmende for, om du bliver anbefalet medicinsk eller kirurgisk behandling for at få graviditeten udstødt.
De forskellige behandlingstyper ved abort
Medicinsk behandling – tabletter
Metoden foregår ved, at du indtager medicin, eller der lægges 2 tabletter op i skeden. Tabletterne er vefremkaldende, og du kan opleve smerter og blødning, hvilket vil være et tegn på, at aborten er i gang.
Tabletterne kan give dig bivirkninger såsom kvalme og opkastning. For at lindre smerter og bivirkninger, vil du få tilbudt smerte- og kvalmestillende piller.
I samråd med lægen besluttes det, hvornår du skal komme til kontrol, hvor du vil få taget en blodprøve for at fastslå, om du har udstødt hele graviditeten.
Hvis der ikke er flere rester af graviditetsvævet tilbage, vil lægen afslutte din journal, og du kan tage hjem igen. Hvis du efterfølgende får feber, eller hvis dine smerter i underlivet tager til, så skal du kontakte din læge.
Hvis der stadig er rester af graviditetsvæv tilbage, anbefales det, at du får kirurgisk behandling for at fjerne resterne.
Kirurgisk behandling – udskrabning eller udsugning
Denne behandlingsmetode vælges, hvis du ikke ønsker at forsøge dig med den medicinske behandlingsmetode, eller hvis den medicinske behandlingsmetode ikke gav det ønskede resultat.
Man kan fjerne resterne af graviditetsvævet enten via udskrabning eller udsugning. Under din forberedende snak men lægen, bør du spørge ind til hvilken metode, der anvendes, så du er informeret.
Indgrebet foregår enten under lokalbedøvelse eller under fuld bedøvelse. Vælger du fuld bedøvelse, skal du møde fastende, og du må ikke have spist 6 timer inden indgrebet.
Indgrebet tager ikke mere end 15-20 minutter. Det vil altid være en læge, som udfører selve indgrebet, og der vil altid være en sygeplejerske til stede under hele forløbet.
Indgrebet foregår i praksis ved, at skeden åbnes, og derefter indføres et instrument, der udvider livmoderhalsen.
Ved udskrabning indføres en skarp slynge, som skraber den indvendige overflade af livmoderen. Ved udsugning indføres i stedet et sug, som suger alle rester ud.
Efter indgrebet får du lov at hvile indtil bedøvelsen er ude af kroppen, hvorefter du vil blive udskrevet. Husk at du skal have en anden voksen til at være hos dig i de næste 10-12 timer, hvis du har været under fuld bedøvelse.
Risiko ved spontan abort og behandling
Langt den største del af alle behandlinger foregår uden komplikationer, så der er ingen grund til nervøsitet. Den største risiko set med lægelige øjne er risikoen for blødning, som kan være potentiel livsfarlig.
Det skal dog understreges, at det er yderst sjældent, at denne komplikation opstår.
En anden sjælden risiko er infektion. En infektion kan resultere i blodforgiftning, og den kan nedsætte din evne til at gennemføre en graviditet senere hen. Graviditeten er helt udstødt
Du skal tage den med ro i dagene efter. Tag kontakt til din læge eller vagtlæge hvis du får feber, smerter eller gener i underlivet eller blødninger, som er kraftigere end din normale menstruation.
Du skal undgå karbad og svømmehal i mindst en uge for at minimere risikoen for underlivsbetændelse. Du bør heller ikke have samleje, så længe du bløder. Brug bind i stedet for tamponer.
Din næste menstruation vil komme efter 4-6 uger. Det anbefales, at du ikke forsøger at blive gravid igen før efter næste menstruation.
Graviditet efter abort
En ukompliceret spontan abort påvirker ikke dine chancer for at blive gravid igen på senere tidspunkt. En tidlig spontan abort (indenfor de første 12 uger) vil ikke øge din risiko for at abortere på et senere tidspunkt.
Hvis du har haft flere spontane aborter i træk, vil der være en øget risiko for at, at du vil abortere senere hen også.
Psykiske følger efter spontan abort
Det er helt normalt at være ked af det efter en spontan abort, og det skal du have lov til at være. Mange oplever en følelse af skyldighed og skam, fordi de ikke kunne holde på fosteret.
Tænk hvis omgangskredsen tænker, at du ikke har gjort nok for at passe på fosteret, eller at du direkte har gjort noget skadeligt for fosteret. Derfor er der mange, som betragter det som tabu og helt undlader at snakke om det.
Savn er også en meget hyppig følgevirkning. Når du ser en lille baby, kan du fyldes med et savn over det, som kunne have endt med at være dit eget lille barn.
Nogle kan endda opleve jalousi overfor andre kvinder, der er så heldige at have født et sundt barn.
Hvor meget og hvor længe du sørger efter en spontan abort er individuelt. Men husk at dele din sorg med nogle.
Søg trøst og støtte hos din partner eller en tæt ven eller veninde eller en anden fortrolig i din omgangskreds. Lad dem vide, at det går dig på, og at du er ked af det. Det hjælper altid at få lettet tankerne.
Få støtte i vores babyforum
På Babyklar har vi et meget populært babyforum, hvor masser af kvinder mødes online for at grine og græde sammen.
Nogle er lykkeligt gravide, nogle er i fertilitetsbehandling, og nogle har oplevet præcis det samme som dig – en ufrivillig spontan abort.
Hvis du ikke føler, at du rigtigt kan snakke med dine nærmeste omgivelser, kan du benytte vores forum til at komme i kontakt med andre kvinder, som har oplevet det samme som dig.
Ofte kan det være en fordel at snakke med andre, som har været i præcis samme situation, for de forstår bedre end nogen andre, hvad det er for nogle tanker og følelser, der rører sig inde i dig.
Besøg vores fantastiske babyforum. Husk at du skal tilmelde dig som medlem, hvis du skal have adgang til de mere følsomme underfora.