Hæmorider under graviditet er tabubelagt, men faktum er, at mange gravide døjer med hæmorider under graviditeten. Dette pinlige problem er heldigvis helt normalt, så der er ingen grund til bekymringer.
Blandt de mange gener og komplikationer, som kan opstå i forbindelse med graviditeten, er hæmorider dog blandt dem, som let kan behandles. Læs hvordan i denne artikel.
Derfor opstår hæmorider under graviditet
Mange personer vil på et tidspunkt i livet døje med hæmorider, da det er en gene, som let og naturligt opstår. Selvom det er helt normalt, betragtes emnet stadig som et pinligt problem og er yderst tabubelagt.
Dette gør i mange tilfælde, at du går med hæmoriderne i lang tid uden behandling, fordi du synes, at det er flovt at gå til lægen eller på apotekt. Men de er virkelig dumt, da hurtig behandling af hæmorider gør helingsprocessen meget lettere.
Særligt gravide kvinder er en udsat gruppe, når det kommer til hæmorider. Det skyldes hovedsageligt nogle af de processer, som sker, mens du er gravid.
Når dit barn vokser, bliver livmoderen udsat for et pres ned mod dit bækken. Presset er ensbetydende med, at dine blodkar ved enden af tarmen klemmes sammen. Tilbageførslen af blodet fra dit bækken bliver derfor hæmmet.
Annonce ♥
De fleste hæmorider opstår netop som følge af hævede blodårer eller udposninger, og dette er hovedårsagen til, at du har større risiko for hæmorider, når du er gravid.
Forstoppelse kan fremprovokere hæmorider
En anden gene under graviditeten er forstoppelse, som er meget relevant i forhold til hæmorider. Ved forstoppelse kommer du automatisk til at presse hårdere ved toiletbesøg, og det er særdeles uhensigtsmæssigt, når du som gravid jo allerede befinder dig i hæmoride-risikogruppen.
Ved et hårdt pres forøger du nemlig risikoen for at knuder opstår. Det anbefales derfor både at forebygge forstoppelse gennem rigeligt væske og korrekt kost. Hvis forstoppelse alligevel ikke kan undgås, så vær forsigtig under toiletbesøgene og undgå for stort pres.
Annonce ♥
Langt størstedelen af kvinder døjer med hæmorider i en eller anden form. Enten kan de være opstået under graviditeten, men i mange tilfælde opstår disse knuder ved endetarmen også under fødslen, når din krop udsættes for et ekstra stort pres.
Det kan sagtens forekomme, at du ingen hæmorider oplever ved første graviditet, men at de derimod opstår anden eller tredje gang, at du er gravid. Vær derfor forberedt, så du kan få mest muligt ud af trimestrene.
Sådan forebygger du hæmorider
Det altid lettest at forebygge hæmorider fremfor at behandle dem, når de først er opstået. Når først du har fået hæmorider en gang, har de også lettere ved at komme igen på trods af god behandling. Det bedste råd er derfor at forebygge hæmorider.
Annonce ♥
Undgå forstoppelse
Forstoppelse (hård mave) opstår, fordi mave- og tarmsystemet oplever mangel på væske. Dette medfører hård afføring, der er sværere at komme af med. Du kommer derfor nemt til at presse hårdt ved toiletbesøg, hvilket i mange tilfælde er hovedårsagen til hæmorider.
Forstoppelse kan let forebygges ved at drikke tilpas med vand, samt ved indtag af en sund og varieret kost. Der kan med fordel lægges fokus på indtag af fibre, hvilket giver maven mere substans som den kan arbejde med, så hård mave forebygges.
Et andet godt råd kan være at lægge dig i løbet af dagen. Et lille hvil kan få dit bækken og endetarmen til at slappe af, så risikoen for hæmorider mindskes.
Sunde toiletvaner
De fleste udbrud af hæmorider kan faktisk undgås ved at få nogle sunde toiletvaner. Dette indebærer blandt andet, at du skal give dig tid til at gå på toilettet ligeså snart trangen opstår. Udsættes toiletbesøges, kan det potentielt lede til forstoppelse.
Dine tarme har en funktion, som langsomt trækker væske fra din afføring, hvilket leder til hård mave eller forstoppelse, hvis du venter for længe med at få tømt tarmen. Når du endelig er på toilet er det essentielt, at du giver dig god tid.
Undgå pres i længere tid og undgå at presse for meget. Det er bevist, at stort pres fører til hæmorider, så dette skal du som gravid helst undgå.
Træn bækkenbunden
Styrkes muskulaturen ved bækken og endetarm, vil det hjælpe til at mildne presset på venerne. På den måde frigøres blodgennemstrømningen og hæmorider undgås. Til at styrke muskulaturen ved bækkenet kan du følge disse træningstips:
Læg dig på ryggen med bøjede ben. Fødderne sættes i gulvet, hvorefter bækken/hofte løftes fra gulv mod loft. Denne øvelse gennemføres nogle gange, og du kan med fordel også bevæge dig fra side til side. Stop hvis ubehag forekommer. Hvil efter 10-15 gentagelser, hvorefter øvelsen udføres igen.
Behandle hæmorider med naturmedicin
Som gravid er det jo virkelig vigtigt, at kroppen ikke indtager nogen giftstoffer eller i hvert fald begrænser indtaget mest mu. Af den grund er det meget populært med naturmedicin (lægemidler baseret på naturlige ingredienser) – også til behandling af hæmorider.
HemaPro har lavet en unik kombinationsbehandling med kapsler og hæmoridecreme i håndkøb. Denne behandling er blandt de mest anerkendte mod hæmorider, der samtidig ikke har nogen risiko for bivirkninger. Der er altså ingen risiko for skader ved graviditet.
Kirurgi og operation
Hvis der er gået for lang tid uden behandling, og hæmoriderne har opnået en bestemt størrelse, vil den sidste løsning være at fjerne dem med et kirurgisk indgreb. Selvom det lyder voldsomt, er der blot tale om en lille operation med lokalbedøvelse, hvor du oftest kommer hjem igen samme dag.
Kirurgiske indgreb er sidste udvej, hvis andre behandlinger slår fejl eller behandlingerne er påbegyndt for sent. Disse indgreb vil som udgangspunkt aldrig blive udført under graviditeten. Det skyldes, at hæmorider ofte går væk af sig selv efter fødslen, hvor presset på dit bækken fjernes.
Dog kan ubehaget under graviditeten medføre, at det er rarest at gennemføre en behandling med naturmedicin, så der er en gene mindre at bekymre dig om under graviditeten.