Moderkagebiopsi

En moderkagebiopsi, moderkageprøve, CVS eller Chorionvillussampling som den også kaldes, bliver primært foretaget for at finde frem til evt. kromosomsygdomme.

Hospitalet udtager celler/væv fra moderkagen og kan ved efterfølgende undersøgelse af prøven med meget stor sikkerhed afgøre, om fosteret har kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Med nakkefoldsscanning og doubletest kan hospitalet ligeledes give en vurdering af risikoen. Men de kan kun afsløre kromosomfejl med sikkerhed, ved at foretage en moderkagebiopsi eller fostervandsprøve.

Valget mellem fostervandsprøven og moderkagebiopsi er først og fremmest et spørgsmål om, hvor langt du er henne i graviditeten.

Moderkagebiopsi kan tages allerede fra 11. graviditetsuge, imens en fostervandsprøve først kan tages fra omkring 15. graviditetsuge.

For at få foretaget en moderkagebiopsi skal du kontakte din egen læge. Prøven er helt gratis.

Annonce ♥

Forberedelser inden moderkagebiopsi

Når du skal have foretaget en moderkagebiopsi, kan det være en god idé at tisse af inden prøven bliver foretaget sådan, at du ikke skal ligge og holde dig.

Derudover er der ingen specielle forberedelser inden prøven. Moderkagebiopsi bliver gennemført af en læge og en sygeplejerske, og det tager kun omkring 5-10 minutter.

Du må meget gerne have dine kæreste, veninde eller mor med til prøven.

Annonce ♥

Sådan foregår en moderkagebiopsi

Fosterets og moderkagens placering fastlægges via scanning, og herefter føres en nål med lokalbedøvende middel gennem bugvæggen og ind i livmoderen.

Selve nålestikket tager omkring 10-20 sekunder, og der er normalt ikke nogen særlige smerter forbundet med nålen.

Stikket kan godt føles, som om det strammer lidt ligesom det stik, du får ved en blodprøve. Herfra suges en lille smule celler/væv ud fra moderkagen, imens man stadig scanner livmoderen under hele forløbet.

Annonce ♥

Efter prøven

Efter prøven skal du ligge og slappe af i 15-20 minutter. Du kan efterfølgende tage hjem. Det anbefales, at du tager den med ro ca. 24 timer efter prøven så ikke noget med at løbe hjem. Visse kvinder oplever efterfølgende menstruationslignende smerter. Disse smerter vil ofte også fortage sig i løbet af et døgn.

Svar på prøven

Fra moderkagebiopsien vil man kunne fastlægge vigtige oplysninger om bl.a. kromosomfejl. Men også oplysninger om fosterets alder og køn samt fosterets tilstand.

Der går ca. 3 uger, inden du får svar på prøven. Hvis der er komplikationer med fosteret eller dokumenteret kromosomfejl, vil du hurtigst muligt blive sat i forbindelse med eksperter indenfor området.

Annonce ♥

Komplikationer ved moderkagebiopsi

Der er en minimal risiko for en spontan abort, efter du har fået foretaget moderkagebiopsien. Årsagen til dette skyldes, at indgrebet medfører, at der bliver stukket et lille hul på på fosterhinden.

Derfor anbefales det, at du holder dig i ro resten af dagen, efter du har fået foretaget prøven. Det er heller ikke unormalt, at du efter indgrebet kan opleve menstruationslignende smerter.