Børnepasning

Børnepasning er et super vigtigt område, fordi på et eller andet tidspunkt kommer du til at få brug for at få passet dit barn. Måske er du er inviteret til fest uden børn, eller måske trænger du og kæresten bare til en voksen aften ude i byen.

Vi vil i denne artikel guide dig igennem børnepasningens fordele og ulemper og give dig gode råd til, hvordan det bliver en god oplevelse for både dig selv, barnepigen og allervigtigst dit barn.

Hvad koster børnepasning

Hvis du hyrer en barnepige udefra, er det selvfølgelig en helt anden snak. Det er forskelligt, hvor meget barnepiger forlanger. Så start i første omgang med at spørge til, hvad hun selv forestiller sig.

Timeantallet, antallet af børn, samt om det kun er vågne timer, eller om hun også skal sidde vagt, når barnet sover har betydning for den endelige pris.

En barnepige under 18 år får normalt omkring 60 kroner i timen, mens en barnepige over 18 år ligger på 75-85 kroner i timen.

Hvis det er med overnatning eller mange timer så aftal en fast pris i stedet for en timeløn.

Annonce ♥

Læs også: Alt om børnehave start

Skal bedsteforældre have betaling for at passe dit barn

Hvis barnepigen er en bedsteforælder, skal du næppe betale cool cash for pasning, eftersom de formentlig bare er glade for lidt solo-tid med dit barn. Men derfor har det aldrig skadet noget at vise, at du værdsætter den hjælpende hånd.

Hvis det er noget, du ofte benytter dig af, er det selvfølgelig ikke nødvendigt at dukke op med det helt store arsenal af blomster, vin og chokolade hver gang.

Annonce ♥

Men mon ikke du så kan gengælde deres tjenester på et andet tidspunkt, måske når plankeværket skal males eller hækken skal klippes.

Fordele ved at bedsteforældrene passer dit barn

Hvis du er så privilegeret at have et hold bedsteforældre der hellere end gerne springer til, når du annoncerer, at du skal bruge en barnepige, er det jo det oplagte valg.

Fordelen ved denne løsning er, at dit barn formentlig allerede kender dem godt og dermed også er tryg ved situationen.

Annonce ♥

At bedsteforældrene så måske samtidig ser det som en stor ære og glæde at få lov at passe din øjesten, gør helt sikkert kun betingelserne endnu bedre.

En anden fordel ved at lade bedsteforældre passe er, at de jo ikke skal have betaling som en traditionel barnepige skal.

Ulemper ved at lade bedsteforældrene passe dit barn

Bedsteforældre kan have det med gerne at ville blande sig lidt i opdragelsen af deres barnebarn. Nogle vil måske stille større krav til barnet, end du måske gør fx i forhold til bordskik og andre vaner.

Annonce ♥

Andre vil måske tænke, at barnet skal forkæles ekstra meget, når nu det er hos bedstemor og bedstefar, hvilket så kan betyde slik og is i lange baner uden tandbørstning og sent i seng.

Læs også: Gode råd til at blive blefri

Du er selvfølgelig i din fulde ret til at informere dem om dine ønsker og forestillinger angående børnepasningen.

Annonce ♥

Men i og med at bedsteforældre også har følelser involveret, og det ikke ”bare” er et arbejde, de skal udføre, kan det godt være en udfordring at trænge igennem.

Så sørg for at stemme forventningerne af inden pasningen, så du ikke bagefter skal diskutere om, hvorvidt dit eller dat var okay.

Fordele ved at lade en barnepige stå for børnepasningen

Ligesom bedsteforældrene har en decideret babysitter også sine fordele. Du hyrer en person til opgaven, som du betaler en løn, og derfor kan du også tillade dig at stille nogle andre krav til, hvordan tingene skal gøres.

Annonce ♥

Der er ingen følelser i klemme, og du kan derfor på en anden måde opstille nogle klare retningslinjer for børnepasningen, som det er barnepigens opgave at efterleve.

En barnepige giver dig heller ikke på samme måde tvivl eller dårlig samvittighed i forhold til, om du spørger om pasning lidt for ofte.

Så en barnepige kan være et rigtig godt alternativ til bedsteforældre-pasning, hvis du føler, at der er drevet lidt for meget rovdrift på deres velvilje.

Annonce ♥

Læs også: Undgå huller i tænderne


Ulemper ved at en barnepige passer dit barn

Omvendt kan det måske være overvældende og lidt skræmmende, at skulle have en helt fremmed til at passe din øjesten.

Det er en kæmpe tillidserklæring at overlade sit barn i en andens varetægt, så det er selvfølgelig okay og helt normalt at være kritisk i udvælgelsesprocessen.

Annonce ♥

Start derfor med at lede i din omgangskreds. Måske en kollegas eller nabos datter eller den unge pædagogmedhjælper fra vuggestuen har lyst til at tjene en ekstra skilling?

Alternativt kan du forhøre dig blandt venner med børn, hvem de bruger som barnepige.

Fordel ved at få barnet passet ude

Hvis det er en lørdag aften, hvor du har shang-haiet bedsteforældrene, fordi du selv skal til fest, hvorfor så ikke lave en lille mini-ferie ud af det?

Lad bedsteforældrene overtage dit barn allerede om dagen, så du kan lade op i god ro til aftenens udskejelser.

Tag et langt karbad og brug oceaner af tid på at gøre dig lækker uden at der hele tiden er en lille en, der gerne vil have din udelte opmærksomhed.

Og så kan du endda få lov at sove tømmermændene ud dagen derpå, før du igen skal være forældre.

Læs også: Gode råd til at købe vinterstøvler til børn

Fordele ved at få barnet passet derhjemme

I hverdagen er det bare mere praktisk, at pasningen foregår hjemme hos dig selv. Så kan barnet blive puttet i sin egen seng, og barnepigen kan tage videre, når du kommer hjem.

Det samme gælder, hvis barnepigen endnu ikke er så kendt for jeres barn, så vil det helt sikkert være mere trygt for barnet, at pasningen foregår i de vante rammer.

Det kan virke overvældende både at skulle forholde sig til et nyt sted og en ny person på én gang.

En anden fordel ved at få passet barnet i eget hjem er, at alt udstyret allerede er der – både puslebord, bleer, skiftetøj og ikke mindst legetøj ad libitum.

Sådan introducerer du en ny barnepige for dit barn

Når I har fundet den rette person, så sørg for at dit barn får mulighed for at møde hende et par gange før selve pasningsdagen.

Inviterer hende over til eftermiddags hygge et par dage forinden eller tag hende med over og hent barnet i vuggestuen. Så kan hun se rammerne og dit barn finder ud af, at det er okay, at det er hende, der henter.

Så får pædagogerne også sat ansigt på hende og ved dermed, at de gerne må ”udlevere” jeres barn til hende.

Inden den store premiere dag er det også en fordel, hvis den nye barnepige og dit barn har været alene en stund, du kan fx tage ned og handle en times tid, så de kan lære hinanden at kende på to mands hånd.

Læs også: Børnesikring af haven – se alle de giftige planter


Sørg for at der er mad til barnepigen

Hvis barnepigen skal passe barnet henover spisetid, skal du have forholdt dig til, hvad de skal have at spise. Forbered evt. noget mad som hun nemt kan varme eller læg penge, så hun kan ringe efter en pizza.

Det kan godt være, du er vant til at jonglere med både pander og gryder samtidigt med at du underholde dit barn, men en ung barnepige har næppe det samme overblik.

Så sørg for at gøre det nemt for hende at få klaret aftensmaden, så kan hun også bruge meget mere tid på at underholde dit barn, frem for at stå i køkkenet.

Husk at give telefon numre til barnepigen

Som minimum skal barnepigen jo have dit mobil nummer. Men du kan med fordel også give nummeret på en bedsteforælder, eller spørge naboen, om det er ok hun kommer over, hvis der opstår et problem, som hun ikke kan håndtere.

Det giver både dig og barnepigen en tryghed at vide, at der en anden person i nærheden som hurtig ville kunne springe til, hvis der opstår en alvorlig situation.

Og husk så at nyde børnepasningen

Til slut vil vi bare opfordre dig til at nyde det, når du for en gangs skyld er ude. Der er ikke meget sjov ved det, hvis du konstant sidder og sms´er hjem for at høre, hvordan det går, så kunne du jo lige så godt sidde derhjemme.

Stol på at barnepigen eller bedsteforældrene nok skal informere dig, hvis der er noget, som du bør vide  eller tage stilling til – og NYD det så!

Læs også: Læs anmeldesen af HAPE legekøkkenet

Dit barn vil synes, at det er en fest, at have en voksen helt for sig selv, som primært er der for at lege og underholde.

Så du kan lige så godt nyde det samtidig – så vender du nemlig også tilbage med fornyet overskud, hvilket også kommer dit barn til gode.

Det er en ren win-win situation.