Børnehave

En børnehave start er et helt nyt kapitel i dit og dit barns liv. Måske har du set frem til, at dit barn kan få lov at rykke videre i systemet. Det har måske længe været den store i vuggestuen og mangler udfordringer og modspil fra ældre børn.

Eller måske er du nervøs for, om dit barn nemt kan indordne sig under de nye forhold blandt større børn.

I denne artikel får du en masse praktisk viden samt gode råd til at gøre opstart i børnehaven til en succes.

Hvornår starter man i børnehave

Det er normalt at starte i børnehave, når barnet er 3 år +/- nogle måneder. Men helt præcist hvornår dit barn kan starte i børnehaven afhænger af flere forskellige forhold.

Lige fra om der rent praktisk er plads, eller om barnet er modent til at rykke.

Læs mere om disse forhold herunder.

Annonce ♥

Læs også: Gode råd til at gøre dit barn blefri

Vurdering af det enkelte barn i forhold til børnehave

Selvom der findes nogle overordnede retningslinjer, er det ikke unormalt, at der tages hensyn til det enkelte barns behov.

Hvis du har et barn, der er rigtig godt med på alle fronter, og alle legekammeraterne enten er eller skal til at rykke, er det ikke usandsynligt, at dit barn kan få lov at få fremskyndet sin opstartsdato.

Annonce ♥

Omvendt er der også flere steder, der tager hensyn til det stille og generte barn, som måske lige har brug for lidt ekstra tid i vuggestuens eller dagplejens trygge rammer, førend det er klar til et skift.

Du må snakke med stuepersonalet og ledelsen i henholdsvis vuggestue og børnehave, hvis du føler, at dit barn har et andet behov end det gennemsnitlige.

Forskel på hvornår kommunerne vil rykke børnene

Først og fremmest kan det være forskelligt fra kommune til kommune, hvornår de stræber efter at rykke børnene fra vuggestue og dagpleje til børnehave.

Annonce ♥

De hurtigste kommuner ønsker et skifte, når børnene er 2½  år, mens andre venter til børnene er op til 3½ år.

Læs også: Sådan optimerer du sikkerheden i hjemmet

Når du har valgt en populær børnehave

Hvis du drømmer om at få plads i en meget populær børnehave, er der risiko for, at du kommer til at vente længere tid på en plads.

Annonce ♥

Det er ikke nødvendigvis en ulempe, men du skal se på, hvordan dit barn trives i vuggestuen og gøre op med dig selv, om det er ventetiden værd at vente på en bestemt børnehave.

Der er ikke noget facit eller noget rigtigt og forkert så mærk efter i maven, hvad der føles rigtigt for dig og dit barn.

Læs om opstart i integreret eller ikke-integreret institution

Annonce ♥

Opstart i integreret institution

Hvis dit barn skal fortsætte i samme institution, findes der måske allerede et indkøringsforløb på stedet, som sørger for at skabe en glidende overgang for dit barn.

Ofte vil dit barn sammen med vuggestue personalet besøge børnehaven og deltage i aktiviteter lige fra leg til frokost.


Dit barn vil formentlig se flere kendte ansigter dernede, fordi mange af de tidligere kammerater fra vuggestuen allerede er at finde i børnehaven, hvilket igen vil skabe en tryghedsfølelse for dit barn.

Opstart i ikke-integreret institution

Hvis du har fået børnehaveplads i en ”ukendt” institution, er der formentlig ikke en plan for indkøring fra vuggestuens side, så derfor er det børnehaven, du skal i dialog med.

Annonce ♥

Forbered dig på at der kan blive behov for en lidt længere indkøringsperiode, samt at du som forælder skal mere på banen i selve opstartsfasen.

Sørg for at have god tid til at besøge børnehaven nogle gange sammen med barnet, før det for alvor går løs.

Og vær så meget bevidst om, hvilke signaler du sender til jeres barn. Hvis du udtrykker glæde og spænding, er det den oplevelse, dit barn vil få, mens hvis du er nervøs og utryg, er det de følelser, der vil smitte af på dit barn.

Annonce ♥

Når der er pladsmangel i vuggestuen

Tidspunktet for opstart i børnehave også blive dikteret af situationen i vuggestuen.

Hvis de er pålagt et stort pres for at skabe frie vuggestuepladser for at kunne tage nye små børn ind, kan du opleve, at det får betydning for, hvornår dit barn bliver rykket.

Annonce ♥

Hvis du ikke føler, at dit barn er klar, eller at varslet har været for kort så sig det i stedet for at brænde inde med det. Hvis du ikke er tryg ved situationen, vil dit barn helt sikkert heller ikke være tryg ved situationen.

Læs om at rykke fra vuggestue til børnehave

Forskellen på vuggestue/dagpleje og børnehave

I vuggestuen er det primære fokus at skabe et trygt miljø for de små, og dette afspejles også i normeringen af personale ift. normeringen af børn.

Her er nærvær og det at opfylde barnets basale behov (mad, søvn osv.) i centrum, selvom der selvfølgelig også bliver holdt øje med børnenes sproglige og motoriske udvikling.

I børnehaven stilles der større krav til barnet, samtidig med at det bliver udfordret både fysisk og mentalt. Barnet må mere, kan mere og skal mere. Her trænes færdigheder som at øse sin mad op, bære sin tallerken ud, tage overtøj og sko på.

Normeringen er en helt anden end i vuggestuen, og det er derfor umuligt for pædagogerne at opretholde det høje serviceniveau fra vuggestuen, hvilket heller ikke er meningen.

Oftest oplever børnene det som noget sjovt og spændende pludselig selv at få lov til at gøre disse ting.


Fra stor til lille – og stor igen

Når dit barn rykker op i børnehave, rykker det samtidig fra at være den store til at være den lille. Du skal forberede dig på, at det kan være en overvældende oplevelse for dit barn, pludselig at skulle finde sig til rette i en ny rolle.

Han eller hun kan blive mere grænsesøgende og vil måske også være involveret i ”magtkampe” med de store børn. Dette er alt sammen en naturlig reaktion på skiftet.

Med tiden vil du dog opleve, at dit barn bliver stort igen – ikke så meget sammenlignet med de andre børn, men børnehavestart er ofte lig med en gigantisk udvikling.

Både de sociale færdigheder, selvstændigheden, selvhjulpenheden og sproget udvikler sig med en lynets hast, og inden du får set dig om, har du pludselig et dygtigt barn, som bestemt har styr på sine meninger og sine prioriteringer.

Læs også: Sikkerhedskrav til autostol

Husk det er hårdt at være i børnehave

At være institutionsbarn er lige så hårdt og krævende for barnet, som det er for voksne at gå på arbejde. Særligt i forbindelse med et skift, kræver det mange ressourcer fra dit barn at skulle lære de nye rutiner og alle de nye ansigter at kende.

Så hvis det er muligt, vil det bedste være, at dit barn den første lille uge får nogle kortere dage – og dage uden aftaler om eftermiddagen.

Han eller hun har formentlig et stort behov for nærhed og samvær bare med sine forældre, for at kunne fordøje alle de nye indtryk. Og bliv ikke overrasket hvis han eller hun falder i søvn på sofaen, eller midt under aftensmaden

Godt at vide når dit barn starter i børnehave

Det er jo en stor milepæl at starte i børnehave, og det er ikke unormalt, at det kan tage et stykke tid før dit barn rigtig falder til. Specielt i starten vil en del nok opleve en eller anden form for reaktion fra barnet.

Men fortvivl ikke selvom det ikke går så hurtigt med tilvænningen, som du har forestillet jer. Her får du nogle gode tips til at gøre indkøring til børnehaven nemmere.

Sådan gør du, når dit barn græder ved aflevering i børnehave

Hvis dit barn græder, når det bliver afleveret, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at han eller hun ikke kan lide børnehaven. Det kan såre simpelt bare være fordi, det hellere vil være sammen med dig.


Sig til dit barn at du kommer og henter det senere, men du bliver nødt til at gå, også selvom det er med blødende hjerte. Oftest stopper gråden igen indenfor meget kort tid, når barnet bliver distraheret af leg og de andre børn.

Men det er helt ok at ringe til børnehaven efterfølgende for at få vished om, at alt er som det skal være. Det giver dig en ro at vide, at dit barn ikke længere er ked af det.

Acceptér at der er færre pædagoger til at tage sig af børnene

Det kan føles skræmmende og utrygt for dig som forælder med den lavere normering af voksne i børnehaven.

Læs også: Sådan forebygger I søskende jalousi

Men i virkeligheden er det ikke noget problem, da børnehavebørnene bruger hinanden internt, og de små spejler sig i de store, ligesom de store hjælper de små med spillereglerne.

Ofte er der altså slet ikke brug for en voksen, fordi børnene kan klare tingene i et samspil, hvilket kun udvikler dit barns sociale færdigheder.

Udsæt ikke dit barn for flere store omvæltninger samtidig

Lad være med at starte flere projekter op samtidig, da det at starte i børnehaven kan være en ordentlig mundfuld. Så hvis dit barn stadig bruger ble og sut så vent med at ændre på det, indtil børnehaven er ordentlig kørt ind.

Ellers bliver det for mange store forandringer på en gang.