Når du bestemmer dig for at prøve at tage bleen af dit barn, er der nogle overvejelser, der skal tænkes på.
Det er for det første vigtigt, at barnet er parat til at prøve at smide bleen, tvang fører intet godt med sig. Årstiden spiller også en vigtig rolle.
Bedste periode til pottetræning
Den bedste periode af året, man kan starte med at smide bleen er om sommeren, da barnet kan rende med bar numse uden at forhøje risikoen for underlivs- eller blærebetændelse.
Du skal være helt klar over, at der vil ske uheld mange gange, så sørg for, at der altid er rene underbukser og bukser til rådighed. At vælge sommerperioden til at prøve at smide bleen gør også, at der ikke er så meget tøj, der skal af barnet.
Et barn kan ikke på samme måde som voksne holde sig, så det skal ofte gå stærkt, og så kan det være for sent, hvis du skal have overtræksbukser eller flyverdragt af først. Derfor er det en god idé, hvis barnet har tøj på, som er let at få af.
De fleste børn kommer ofte selv og fortæller, hvis de har tisset eller lavet i bleen, da de godt selv kan mærke det, og det er første skridt på vejen til at smide bleen.
Annonce ♥
Nogle børn kan godt finde på at gå væk eller gemme sig, hvis de laver i bleen, og på den måde kan du også se, at nu kan tiden være inde.
Læs også: Alt om børnepasning
Skal barnet på en potte eller et toilet
Børn reagerer forskelligt alt efter, om de ønsker at sidde på en potte eller et toilet, og der er ingen af delene, der er forkerte eller rigtige. Du gør, hvad dit barn har det bedste med.
Annonce ♥
Det er dog vigtigt at købe et lille toiletsæde med en skammel til fødderne, hvis du vælger at bruge toilettet fra starten af.
Tilbehør til træningen
Du kan enten købe toiletsæde og skammel for sig, eller du kan købe et samlesæt 3i1 med toiletsæde, der kan bruges løst eller som potte incl. skammel.
Nogle forældre ønsker ikke at anvende en potte, da de så efterfølgende skal lære dem at sidde på toilettet, hvor andre forældre har det bedst med potten først.
Toiletsæde og luksus pottestolen kan du købe hos babytorvet.dk. Det tredie billeder er en 3i1 toilettræner som kan købes hos pinkorblue.dk
Annonce ♥
Det er en god idé at stille potten ude på toilettet og ikke inde foran fjernsynet. Barnet skal lære at bruge potten på den måde, en potte nu skal bruges, og hvis det foregår på toilettet, ved barnet præcis, hvad man skal på potten.
Læs også: Børnesikring af døre
I starten er barnet slet ikke klar over, du har sat ham eller hende på potten eller toilettet, for at det skal blive renligt.
Så når du har god tid, skal du sætte barnet på, og hvis du er heldig, kommer der først en tisse tår, og efter barnet har prøvet det nogle gange og tisset, begynder det at se en sammenhæng og en mening med, hvorfor det sidder der.
Husk fra start af at lære barnet at toiletbesøg hænger sammen med håndvask. Så vis og fortæl barnet, at man skal vaske hænder med vand og sæbe efter hvert besøg på toilettet – også selvom det i en lang periode er dig, der tørrer barnet.
Gode perioder til pottetræning
Du skal begynde at sætte barnet på toilet eller pottetræne, når der er god tid til det, for det kan kræve halve eller hele timer på toilettet.
Så det er ikke at godt at starte op med i en stressende periode. Det kan fx være perioder som en flytning, skilsmisse eller hvis barnet får en lillebror eller lillesøster.
Det skal være et godt og trygt sted for barnet at sidde på toilettet, og det nytter ikke noget, hvis der er for meget uro omkring det.
Husk at selvom barnet sidder på et lille toiletsæde, så kan det falde ned. Så når barnet sidder på toilettet, så skal du også være derude.
Læs også: Alt om børnehave start
Skal jeg rose mit barn, når vi pottetræner
Det anbefales ikke, at du roser barnet til skyerne, hvis der er kommet noget i toilettet eller potten, da det er en hel naturlig del af udviklingen, og noget alle mennesker gør.
Det er ok at sige “det var fint”, men hvis du roser barnet uhæmmet og giver belønninger, kan det blive ked af det i de tilfælde, hvor der ikke kommer noget og vil så føle, at de sidder der kun for mor og fars skyld, og at de skal præstere noget.
I takt med at barnet bliver dygtigere
Når barnet har en tør ble over en længere periode, eller når barnet selv kommer og tager bleen af for at gå på toilettet, er det tid til at smide bleen helt.
Her er det en god idé at fortælle barnet om fordelene ved at være ble fri. Eller sige ”skal vi ikke prøve at tage bleen helt af nu, for det vil da være rigtig dejligt at gå uden den store ble på”.
Eller hvis der er mindre søskende, der stadig bruger ble, så kan du sige “Nu er du jo så stor, så du behøver ikke bruge ble ligesom lillesøster”.
På den måde får du også barnet med på din idé, og du kan få det til at føle sig speciel.
Læs også: Sådan bekæmper du søskende jalousi
Uheld i bukserne
Når der sker uheld i bukserne, er det meget vigtigt, at du ikke skælder ud på barnet, men hjælper det, da det ikke er noget, barnet har gjort med vilje.
Det kommer bare lige pludseligt, og i mange tilfælde sker det, fordi barnet er optaget af noget andet.
Er der forskel på drenge og piger, når de skal være ble fri
I gennemsnit bliver drenge renlige, når de er 3½ år, og piger er som regel 2-4 måneder hurtigere. Nogle børn bliver lettere og hurtigere renlige end andre.
Så har du et barn på over 3½ år, der stadig ikke er renligt, er det ikke en god idé at prøve at tvinge barnet på toilettet eller potten. Det kommer, når det kommer.
Men vær dog opmærksom hvis barnet er noget ældre 5-6 år og stadig ikke renlig om dagen. Her vil det være godt at kontakte sin læge eller en sundhedsplejerske for at finde ud af, hvorfor barnet ikke er blevet renligt endnu.
Hvad med nætterne
Det er meget normalt, at de fleste børn først bliver renlige om dagen, men stadig anvender ble om natten i en kortere eller længere periode.
For når barnet sover, opdager det ikke, hvis det skal tisse, og derfor er det bedst at prøve at sætte barnet på toilet eller potte lige inden sengetid.
De fleste børn bliver altså ble fri først om dagen, men har du en periode, hvor barnet har haft en hel tør ble hele natten i omkring 14 dage, kan du forsøge at tage bleen af.
Men her skal du igen være opmærksom på, at der kan ske uheld, selvom der har været 14 tørre nætter. Et godt råd er ikke at give barnet alt for meget at drikke lige inden sengetid.
Læs også: Sikkerhedskrav til barnevogn
Ble fri og så alligevel ikke
Hvis der sker en stor omvæltning i barnets liv (skilsmisse, flytning, ny søskende osv.) kan du risikere, at barnet går lidt tilbage i udviklingen og begynder at tisse eller lave i bukserne igen, og det er helt almindeligt.
Der er ikke noget forkert i det, så lad barnet have ble på i en periode, og når der er faldet lidt ro på igen, kan du begynde at tage bleen af barnet.
Det er altid en god idé at snakke med pædagogerne i vuggestue eller børnehaven, hvis der opstår problemer for barnet med hensyn til at blive ble fri, så I sammen kan lægge en plan for, hvad der skal ske fremover.