Undgå huller i tænderne

Caries, der er bedre kendt som huller i tænderne, stammer fra bakterier i munden, og det udvikles, når bakterierne får tid til at sætte sig på tænderne.

Hvis bakterierne ikke fjernes ved grundig tandbørstning, vil der dannes hvide belægninger på tænderne. Belægningerne danner syre fra sukkeret i barnets kost. Syren opløser tandens mineral, og med tiden vil dette udvikle sig til et hul.

Nogen tror fejlagtigt, at tendens til huller er arveligt, men det er en skrøne.

Sådan undgår dit barn at få huller i tænderne

Det er vigtigt, at du allerede fra starten opbygger gode vaner, så du minimerer risikoen for, at dit barn udvikler huller i tænderne. Det gælder både ved tandbørstning og i kampen om at undgå sukker.

Nedenstående råd er ikke kun møntet på babyer, men gælder børn generelt.

Gode tandbørstningsvaner

Børst tænderne grundigt hver morgen og aften. Børn kan først selv børste tænderne grundigt nok, når de er ca. 10 år gamle. Før er deres motorik ikke fin nok.

Annonce ♥

Børst tænderne forinden, hvis du ved, at barnet fx skal til fødselsdag, hvor det kommer til at få meget sukker. Sukker har sværere ved at binde sig til rene tænder.

Læs også: Sådan køber du de rigtige vinterstøvler

Børnetandpasta med mindre fluor

Anvend fluortandpasta og mængden skal svare til et barns lillefinger negl. Til små børn kan du anvende børnetandpasta med mindre fluor indhold, fordi mindre børn sluger alt tandpastaen, og derfor ikke skal have for meget fluor i sig.

Annonce ♥

Børst ikke tænderne hvis

Børst ikke tænderne lige efter at barnet har spist eller drukket sukker men vent en halv time. Syren fra sukkeret sidder på emaljen på tænderne, og koncentrationen er højst i op til en halv time efter indtagelse af sukker.

Hvis du børster tænderne umiddelbart efter, at barnet har spist eller drukket sukker, så “sliber” du på emaljen og gør den svagere. Så vent til syreindholdet er reduceret for at undgå slid på emaljen.

Minimere dit barns sukkerindtag

Hold igen med slik, kager og sodavand. Dette gælder også ”sund” slik som tørrede frugter og rosiner, som har et meget højt sukkerindhold.

Annonce ♥

Giv ikke juice, saft eller sodavand i en sutteflaske, så barnet kan drikke løbende af sutteflasken. Et løbende indtag af sukkerholdige drikke betyder, at tænderne konstant udsættes for angreb.

Dyp ikke sutten i sukker for at få barnet til at holde op med at græde (ja det er der faktisk nogen, der gør) men det er altså totalt no-go.

Læs også: Gode råd om børnepasning

Annonce ♥