Praktikophold jordemoder og sygeplejerske

Overvejer du selv at tage et praktikophold i udlandet som jordemoder eller sygeplejerske så læs med her, hvor du får lidt mere at vide om emnet. Praktikophold er en rigtig god måde at få praktisk erfaring i jobbet som jordemoder eller sygeplejerske.

Faktisk er praktikophold i udlandet en god idé uanset, hvilken studieretning man læser. Det giver en unik mulighed for at få et helt nyt perspektiv på uddannelsen. Et praktikophold i udlandet kan være med til at udvikle en inden for faget og give nye metoder samt indblik i andre måder at gøre tingene på.

At vælge at tage praktik i et udviklingsland så som Kenya, Palæstina eller Vietnam, hvor midlerne er begrænsede, kan være en spændende udfordring, som kan være med til at styrke ens personlige udvikling.

Man afprøver sin faglighed i en ny kontekst og en ny kultur, hvilket styrker ens interkulturelle kompetencer. Man kommer ud og stå på egne ben og lærer at navigere i nye situationer og arbejde mere selvstændigt – og ikke mindst får man en rejseoplevelse for livet.

Få indblik i andre landes sundhedssystemer

Praktik i udlandet er især givende, hvis man er ved at uddanne sig som jordemoder eller sygeplejerske, da man vil opleve en anden verdensdel og et andet lands sundhedssystem – og få et unikt indblik i dets styrker og svagheder, og hvordan det er anderledes end vores sundhedssystem herhjemme.

Annonce ♥

Er der måske nogle ting vi kunne lære af fra deres sundhedssystemer og omvendt? Hospitaler og afdelinger er meget forskellige. Derfor er det vigtigt, at man er åben og lytter til omgangstonen og kulturen blandt kollegaerne på det enkelte praktiksted.


Nogle regler vil være nedskrevne, og er derfor lette at identificere, men en del er uskrevne regler og kræver derfor, at man selv lægger mærke til disse. Husk, at selvom man er i udlandet, er alt man oplever i forhold til patienterne stadig belagt med tavshedspligt.

Du kan altså kun berette om dine faglige oplevelser, hvis du kan gøre fortællingerne om patienterne 100% anonyme. Husk også altid uanset hvor i verden praktikken foregår at vise respekt for patienten og situationen og altid at præsentere dig med navn og titel.

Annonce ♥

Der skal heller aldrig tales hen over hovedet på patienten – heller ikke i forbindelse med ens egen læring.

Økonomisk hjælp til praktikophold i udlandet

Har du besluttet dig for at tage praktik i udlandet, men er i tvivl om økonomien kan hænge sammen, er der hjælp at hente fra legater. Det er bedst at starte så tidligt som muligt med legatsøgningen, da det kan være lidt af en jungle at finde rundt i.

Derudover har mange kun ansøgningsfrist en eller to gange om året, så selvom praktikken ikke er endeligt på plads, er det en god idé at gå i gang med at søge hurtigst muligt.

Annonce ♥


Der er rigtig mange legat-søgemaskiner på nettet. De er ikke alle samme lige brugbare, og nogle viser kun legater indenfor bestemte fagområder, hvor andre koster penge. To gode og gratis legat-søgemaskiner er StudieGuiden og Legatbogen.

Det gælder om at skille sig ud fra mængden, når man søger legater, da de fleste fonde modtager hundredvis af ansøgninger. Dog kan de anbefales at holde sig til en klassisk motiveret ansøgning, hvor man sælger sig selv og praktikopholdet.

Et sidste godt råd er at sætte godt tid af til at lave en målrettet ansøgning til hver af legaterne i stedet for at bruge den samme ansøgning til alle.

Annonce ♥