Når venner og familie får børn

Der er utallige ting, som kommende forældre skal have styr på. Det drejer sig både om praktiske ting, såsom babytøj, bleer, legetøj osv., men i høj grad også alle de små ting i den tidlige opdragelse, som man skal være opmærksom på som nybagte forældre.

Det er dog ikke kun de kommende forældre, som skal have styr på en helt masse – hvis der er nogen i din nærmeste omgangskreds som lige er blevet eller snart bliver forældre, er der nemlig også en række af ting, som du selv skal have styr på.

Husk både en fødselsgave og en dåbsgave

Ja, det er rigtigt. Det forventes af dig, at du både kommer med en lille gave i dagene efter selve fødslen og samtidig også giver en gave til barnedåben. En gave efter fødslen kan godt være blomster, chokolade osv., men mange vælger tøj, legetøj eller bamser.

Generelt gives en mindre gave efter fødslen og en større gave til barnedåben.

Forslag til dåbsgave indebærer for mange noget som barnet vil få brug for senere i livet, hvor de så vil blive gjort opmærksom på, at de fik denne bog, dette smykke, dette sølv bestik osv. til deres barnedåb. Deraf kan de mindes disse personer og generelt er det en fin tanke, at en person kan benytte ens gave i mange år fremadrettet.

Annonce ♥

Det er dog også helt normalt at give mere traditionelle gaver, som det lille barn kan få glæde af inden for relativt kort tid. En klassiker der ofte gives er fx Stokkes Tripp Trapp stol eller en fin gyngehest.

Et andet rigtig godt eksempel er en sansegynge bedst i test, der giver muligheden for, at barnet styrker motorikken i den tidlige alder ved selv at lære, at kravle op og ned fra gyngen. Sansegynger er super populære, netop fordi de er så gode for motorikken, og så er det sjovt for barnet at ligge i den.


Giv forældrene ro indtil de er klar til at modtage besøg

Selvom du måske er spændt på at besøge nybagte forældre i din omgangskreds og for første gang hilse på deres baby, er det vigtigt at du giver dem ro, indtil de selv er klar til at modtage besøg.

Annonce ♥

Så spørg ikke om du må komme og besøge dem på hospitalet. Forældrene skal nok selv give udtryk for, om de vil have netop dig til at komme forbi. Som regel er det kun den aller nærmeste familie, der kommer ud på fødestedet og hilser på.

Giv en anderledes gave

Selvom det som typisk plejer at være en gave til det nyfødte barn, som man giver ved fødslen, så er det ikke ualmindeligt at give en gave til moren eller forældrene. Fx kan du give en lækker creme til moren eller et gavekort til en omgang massage eller en lækker ansigtbehandling.

Eller hvad med at give forældrene et kærkomment afbræk fra hverdagen i form af et afslappende hotelophold eller et lækkert restaurantbesøg, som de kan benytte, så snart barnet er gammelt nok til at blive passet for første gang.

Annonce ♥

Det er selvfølgelig dyrere end en creme eller en bamse eller et stykke tøj, men gå sammen i vennekredsen/familien og overrask de nybagte forældre.


Husk barselsgave

Hvis du læser denne her artikel fordi din kone/kæreste er gravid eller lige har født, så er dette afsnit til dig.

Barselsgave. Glem ikke det ord. Det er en gave, som du giver din kone/kæreste som en tak fordi hun har båret dit barn i 9 måneder, fordi hun har afstået alkohol og været din chauffør, når du ikke selv kunne køre hjem fra festen, fordi hun har født dit lille nye et og alt.

Annonce ♥

Denne gave må du bare ikke glemme, og grav gerne lidt dybt i lommerne, hun har fortjent en rigtig fin ting.

Tilbyd gerne din hjælp

I langt de fleste tilfælde skal faren tilbage på arbejdet efter de første 14 dage. Og hvis du selv har barn, så ved du også, at det at passe en lille baby en hel dag el hel barsel igennem ikke er noget, man kommer sovende til. Det er til tider meget hårdt, da moren som regel er i konstant søvnunderskud.

Du kunne udvise lidt overskud og tilbyde lidt hjælp. Lav fx nogle portioner mad der kan fryses, så familien kan få nem aftensmad nogle dage. Kom en lørdag og giv en hånd med støvsugningen. Det behøver ikke være noget, som tager mange timer af din tid, men det vil helt sikkert blive højt værdsat, at du tænker på forældrene. Giv et gavekort til 3 x børnepasning.

Annonce ♥

Og hvem ved måske er det en dag din tur til at blive nybagt forældre, og så har du et par tjenester til gode.