Fødselsdepression

En fødselsdepression kan komme fordi du gennemlever nogle psykiske forandringer, og der bliver pludselig stillet andre og større krav til dig og jer som forældre.

Mindre end 1 ud af 10 nybagte mødre gennemlever en depression forsaget af fødslen. Måske oplever du, at du ikke holder af sit nyfødte barn, eller at du mangler moderfølelsen, og ikke føler dig som en god mor.

Du kan have søvnløse nætter, manglende appetit eller få angstanfald og være bange for at gøre skade på dit lille barn.

Derfor får kvinder fødselsdepression

Der er ikke et endeligt facit på, hvorfor nybagte mødre får en fødselsdepression, da det er meget individuelt. Men det kan afhænge af psykiske, biologiske eller sociale årsager.

Det kan være, at forholdet til din kæreste eller mand har forandret sig igennem graviditeten, og du mangler noget følelsesmæssigt eller nærvær.

Ofte har kvinder, der får en fødselsdepression oplevet tidligere angstanfald eller depressioner i deres liv, men det er ikke dét, der spiller den største rolle, for det er kun en rettesnor.

Annonce ♥

Sammenlign dig ikke med din egen mor

Nogle nybagte mødre identificerer sig også med deres egen mor og sammenligner deres forhold til hinanden op gennem opvæksten, og dette kan gøre, at du ikke føler, hun du en tilstrækkelig god mor.

Men det kan også være, at de krav du stiller til dig selv er for høje, og derfor føler du ikke, du kan leve op til det at være mor. Dette kan i sig selv udløse en fødselsdepression.

[do_widget “product ads within posts”]

Derud over skal det også nævnes at de store hormon forandringer, du har været udsat for igennem din fødsel og graviditet også spiller et stor rolle i forhold til energi niveau og godt humør.

Annonce ♥

Sådan føles depressionen

En kvinde med en fødselsdepression kan have nogle af de ovenstående symptomer, men den der skinner mest igennem hos de fleste, er følelsen af ikke at holde af.

Du føler ingen glæde eller moderfølelse for dit nyfødte barn, eller du føler pludseligt ikke noget fordin kæreste eller mand. Du begynder derfor at se dig selv som et dårligt menneske.

Du kan blive bange for at skade dit barn

Nogle kvinder bliver bange for at skade deres lille barn og overlader derfor barnet mere og mere til kæresten eller manden. Du tør måske ikke snakke om de følelser med andre, og derfor hober tankerne sig langsomt mere og mere op.

Annonce ♥

Du kan være bange for, at barnet bliver fjernet fra dig og tier derfor stille.

Læs også: Sådan får du glæde af en online mødregruppe

Sådan kommer du af med din fødselsdepression

Tal med nogle om det hvis du føler dig deprimeret. Det er det første og meget vigtige skridt væk fra en depression. Derfor er det er meget vigtigt, at I allerede inden fødslen får snakket de problemstillinger igennem, som du går og grubler over.

Annonce ♥

Det behøver ikke være noget vigtigt, men blot alle tanker kommer frem. Det er også meget vigtigt, at du forstår, at det er et hårdt arbejde at blive forældre, sådan at du ikke forveksler en reel depression med almindelig træthed.

I de fleste kommuner kan du allerede inden fødslen tage kontakt til en sundhedsplejerske, som netop er til for at hjælpe dig med at blive den gode mor, som du ønsker.

Sundhedsplejersken er en god sparringspartner, så fortæl hende hvilke problemer og tanker du går med.

Annonce ♥

Hvis du oplever at have symptomer, eller hvis du er bange for, at der kan opstå en fødselsdepression, er det meget vigtigt at tage kontakt til din læge så hurtigt som muligt, så du kan blive henvist til en specialist indenfor området.

Mænd kan også få depression efter fødslen

Faderen til barnet kan godt få en fødselsdepression, men da det er en forholdsvis ny diagnose, foreligger der ikke mange oplysninger omkring det.

Ca. 7% af alle nybagte fædre oplever en fødselsdepression. Mænd kan have nøjagtige samme symptomer som kvinden efter fødslen, og derfor er det selvfølgelig nødvendigt at søge læge, hvis man som mand oplever disse symptomer.

Annonce ♥

Læs også: Dette kan en sundhedsplejerske hjælpe dig med

Men manden behøver ikke opleve samme symptomer. Han skal derfor være opmærksom på symptomer som bekymringer uden grund, ubegrundede bebrejdelser eller tristhed uden forklaring.

Han kan opleve vredesudbrud, lav stresstærskel, rastløshed, misbrug eller tanken om at gøre skade på sig selv.

Annonce ♥

Selvom symptomerne har stået på i måske et par måneder eller mere efter barnets fødsel, kan det i nogle tilfælde først opdages senere i forløbet.

Så det er vigtigt, han er opmærksom på, at symptomerne ikke behøver komme under graviditeten eller lige præcis efter fødslen.

For de fleste mænd går det i sig selv igen

Hos mange mænd går fødselsdepressionen over ad sig selv, men hos nogle fortsætter symptomerne, og der vil være behov for behandling.

Annonce ♥

Her vil lægen henvise til psykoterapi, hvor manden kan få talt ud om sine problemer omkring fødselsdepressionen.

Så ligesom hos kvinden, er det yderst vigtigt, at du som mand kontakter din læge ved mistanke om en fødselsdepression.

Læs også: Sådan undgår du suttebid

Læs andre medlemmers erfaringer med depression efter fødsel

I vores babyforum kan du læse andres erfaringer omkring depression efter fødslen. Her er der flere meget hjælpsomme kvinder, som er klar til at svare på dine spørgsmål og støtte dig, hvis du har behov for det.