Graviditet og alkohol er en dårlig kombination. Sundhedsstyrelsen anbefaler nul alkohol, når du er gravid. Barnet påvirkes nemlig af alle de giftstoffer, som du indtager. Læs her hvorfor det er så vigtigt, at du ikke drikker alkohol under graviditeten.
Derfor skal du undgå at drikke alkohol i din graviditet
Alkohol kan være meget skadeligt for dit ufødte barn, og du bør som gravid derfor helt undgå at drikke alkohol.
Selvom det ikke er sikkert, at dit barn ville tage skade, hvis du drak et glas vin i ny og næ, så råder vi dig til, at du følger Sundhedsstyrelsen anbefaling, der hedder nul alkohol under graviditeten.
Hvis du har været fuld, inden du opdagede din graviditet
Du skal ikke være bekymret, fordi du har været fuld inden du opdagede, at du var gravid. Det er heldigvis sjældent, at en tidlig enkeltstående “episode” giver dit barn varige mén.
Hvis du drikker meget
Hvis du er alkoholiker, så er det meget sandsynligt, at dit barn fødes med abstinenser. Barnet kan også have svært ved at spise.
Ved et meget stort dagligt alkoholmisbrug bliver barnet ofte svært skadet og vil have Føtalt alkoholsyndrom, hvilket betyder, at barnet fødes retarderet.
Annonce ♥
Det skønnes, at der fødes omkring 400 børn i Danmark hvert år med alvorlige alkoholskader. Så læg alkoholen på hylden – om ikke for dit eget så i det mindtse for dit barns skyld.
Sådan påvirker alkohol barnet
Når du drikker alkohol, passerer det igennem moderkagen og videre til barnet. Alkohol er gift, og virker også sådan på dit ufødte barn. Drikker du meget alkohol i den tidlige graviditet, er der højere risiko for at abortere.
Læs også: Derfor skal du ikke ryge under graviditeten
Annonce ♥
Barnet kan også få misdannelser eller varige skader på hjerne eller nervesystem. Et barn med sådanne skader er uroligt, og har svært ved at lære nye ting.
Se også denne video om alkohol i graviditeten
Lidt statistik om alkoholforbrug under graviditet
Undersøgelser har vist, at danske kvinder indtager væsentligt mere alkohol end kvinder fra andre europæiske lande.
Annonce ♥
80% af de adspurgte kvinder har indtaget alkohol i forbindelse med deres graviditet, og det gennemsnitlige alkoholforbrug ligger på ca. 2 genstande pr. uge for gravide kvinder i DK.
Omkring 18% af kvinderne har ved mindst et tilfælde drukket mere end 7 genstande i træk.
Alle undersøgelser viser dog, at kvinders gennemsnitlige alkoholforbrug falder væsentligt, når de opdager, at de er gravide.
Flere studier har beskrevet sammenhæng mellem alkoholindtagelse i graviditeten og spontan abort.
Et studie fandt en næsten 4 gange øget risiko for spontan abort i de første 10 uger af graviditeten ved indtagelse af mindre end 3 genstande pr. uge.
Sundhedsstyrelsens anbefaling
Vi anbefaler, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefaling og hold dig fuldstændigt fra alkohol under hele din graviditets periode. Det er det sikreste for dit barn og dig.
Læs gerne Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger omkring mængde af genstande.