Søskendejalousi

Søskendejalousi kan godt være en normal del af hverdagen, når I har mere end et barn. Det kan ikke undgås, at der bliver taget tid og opmærksomhed fra det store barn, når den lille ny kommer til verden. Vi hjælper dig til hvordan undgår jalousi imellem søskende.

Sådan forebygger I søskendejalousi

Hvordan I skal forberede det større barn på den lille ny, afhænger af det større barns alder. Hvis barnet ikke er mere end et par år gammelt, vil det ikke rigtigt kunne forstå, hvad der skal ske, når I fortæller at barnet får et søskende.

I kan forebyggende forberede barnet ved at se på billeder af babyer i forskellige situationer, fx når en baby spiser, græder eller ler.

Et lidt større barn vil godt kunne forstå, hvad der er i vente. Lad barnet mærke bevægelserne i maven og se scanningsbilleder, så det bliver virkeligt.

I kan også læse børnebøger, der handler om at skulle være storesøster eller storebror. Det er vigtigt at indrage de lidt større børn i hele forløbet.

Fordel kærligheden imellem baby og barn

Søskendejalousi bunder i, at det store barn føler sig tilsidesat og overset. Det er ikke fordi det store barn hader sin lillesøster eller lillebror, når han eller hun niver eller slår den lille. Men det er en måde at udtrykke sin frustration på.

Annonce ♥

Dit store barn er vant til jeres udelte opmærksomhed, og derfor er det en svær kamel at sluge, når der pludselig er en lille, der skriger og kræver alt opmærksomheden.

Så det er rigtig vigtigt, at I har overskud til også at koncentrere jer om det store barn. Lad derfor være med at placere storebror eller storesøster hos bedsteforældrene de første dage, fordi I vil have helt fred til den lille. Det store barn vil i den grad føle sig udenfor.


Fasthold de hyggelige rutiner

Lad være med at ændre på de hyggelige rutiner, som det store barn er vant til. Læs stadig godnathistorie og syng en sang og fortæl dit store barn, hvor højt du elsker det. Vær rundhåndet med kys og kram.

Annonce ♥

Lad det store barn føle sig stor

Lad fx far tage det større barn med på en ”ekspedition”, som den lille er for lille til. Så føler den store sig stor på den fede måde.

Det kunne fx være en tur i biografen, svømmehallen, stranden eller skoven. Stedet er ikke så vigtig, men fars udelte opmærksomhed vil gøre det store barn rigtig godt.

Undgå søskendejalousi inddrag barnet

For at undgå søskendejalousi er det også en god idé at inddrage det store barn med det samme. Hvis I har flere børn så inddrag dem alle. Gør det til en fælles hyggestund at skifte ble.

Annonce ♥

Den store kan sagtens være med og hjælpe lidt til ved at være den, der rækker dig en ny ble. Det kan også være, at det store barn gerne vil være med, når den lille skal have mad.

Lad også det store barn være i tæt kontakt med den lille og give knus og kram, så de knytter søskendebånd.

Uanset hvad I gør så hav altid i tankerne, at det største barn har brug for mindst lige så meget kærlighed som den lille ny. Sådan at jeres første barn stadig føler sig værdsat.

Annonce ♥