Er dit hjem klar til familieforøgelse?

Det er en stor opgave at blive klar til en familieforøgelse, men heldigvis findes der også mange gode ressourcer, som kan hjælpe kommende forældre med at blive klar. De fleste kommende forældre har en tendens til primært at fokusere på at klargøre babyværelse, -udstyr og -tøj, og derfor bliver hjemmet ofte overset.

Det store spørgsmål er med andre ord: Er dit hjem klar til familieforøgelse?

Hele ens liv kommer til at ændre sig, når man får et barn, og ofte bliver der mindre overskud til praktiske opgaver. Derfor er det en fordel at forberede så meget som muligt på forhånd, og her kan du finde de bedste råd til at forberede dit hjem.

Afgræns visse rum

Et spædbarn har ikke de stor motoriske evner, men du skal også være forberedt på, at barnet vokser rigtig hurtigt, og den første tid går stærkt. Derfor er det også en god idé at planlægge forud.

Nogen vælger at babysikre hele huset, men det er ofte en dyr og besværlig proces, som nemt kan undgås. Et godt trick kan være at afgrænse visse af husets rum, så barnet enten holdes inde eller ude af rummet. Det er nemt at fjerne bøger og pyntegenstande i børnehøjde inde i stuen, men omvendt er det ikke hensigtsmæssigt at dit barn får frit spil i dine køkkenskabe.

Annonce ♥

En nem og praktisk løsning kan være at installere en låge i døren ind til stuen. På den måde kan barnet færdes frit i stuen, som er husets primære rum.

Sikkerhedsgitter

Gitter der praktisk afgrænser din baby’s færden i hjemmet (den viste model er fra Lindam)

Overvej gulvtæppe

Der er trægulv eller lignende i langt de fleste huse i dag. De er nemme at gøre rent, men det er også værd at være opmærksom på, at de er ekstra udfordrende for småbørn, som skal lære at gå. Et trægulv er glat, og det gør også ondt for barnet at falde på gulvet.

Annonce ♥

Det kan være en god idé at overveje at tilføje et billigt gulvtæppe – for eksempel til husets stue. Det vil give barnet bedre rammer for at lære at gå, og derudover er det også markant rarere for barnet at sidde og lege på et gulvtæppe. Det giver brede og gode rammer for leg.

Du behøver ikke at ofre en formue, hvis du gerne vil lægge et gulvtæppe i ét eller flere rum i huset. Der findes mange billige gulvtæpper, som kan lægges ovenpå trægulv. Når barnet har den rette alder, kan du uden problemer fjerne gulvtæppet og nyde dit trægulv igen.

Tjek dit hus for træk

Som kommende forældre skal du være ufatteligt opmærksom på problemer med træk i dit hjem. Det er især vigtigt at undersøge, om der er steder i huset, hvor der er træk i fodhøjde. For voksne er denne type af træk ubehageligt, men det kan være virkelig uhensigtsmæssigt med et barn, som tilbringer tid med leg på gulvet i direkte træk.

Annonce ♥

Træ/alu vinduer og døre kan være en god erstatning til dine nuværende vinduer, hvis de er utætte. Fordelen ved træ/alu vinduer er, at de ikke kræver vedligehold, hvilket du med garanti kommer til at sætte pris på.

Mulighed for at sove lur udenfor

De er rigtig sundt for småbørn at sove middagslur i barnevognen udenfor, og i Skandinavien har vi en tradition for også at lade babyer sove ude om vinteren. Denne praksis kan du fint fortsætte, hvis dit barn generelt er sundt og raskt, for kulde er ikke et problem med den rette påklædning.

Du skal til gengæld være opmærksom på regn og anden nedbør, for barnet må på ingen måde blive fugtigt eller ligge med en fugtig dyne, når der soves middagslur uden. Derfor er det en stor fordel med et halvtag eller lignende, hvor barnet kan sove ude.

Annonce ♥

Hvis du gerne vil tilbyde dit barn muligheden for at sove udenfor hele året rundt, så kan det være en god idé at tænke fremad og planlægge en løsning. En garage fungerer fint, men du kan også vælge at installere et halvtag.