Opbevaring af modermælk

Opbevaring af modermælk i længere tid kan sagtens lade sig gøre, du kan med fordel malke ud og gemme det til senere brug.

Fx hvis du ved på forhånd, at du skal afsted hjemmefra uden barnet, så kan du malke ud og opbevare mælken i køleskabet eller i fryseren. På den måde er der altid modermælk til dit barn, også selvom du ikke er hjemme.

Opbevaring af modermælk i køleskab

I køleskab kan modermælken holde sig i 3 døgn, forudsat at der 5 grader i køleskabet. Du kan opbevare mælken direkte i den beholder eller flaske, som du har malket mælken ud i. Husk at der skal være et tætsluttende låg omkring, så der ikke kommer bakterier i mælken.

Opbevaring af modermælk i fryseren

I fryseren kan mælken holde sig helt op til 6 måneder. Frys modermælken i mindre portioner, da optøet mælk skal anvendes indenfor et døgn.

Frossen modermælk har bedst af at tø op i køleskabet, men hvis du skal bruge det her og nu, så går det også at anvende micro ovnen eller holde flasken under den varme hane. Husk at anvende frostsikre beholdere til mælken.

Læs også: Sådan udmalker du din modermælk


Emballage

Det er også værd at tænke på, at den emballage du benytter til opbevaring gerne skal være fri fra Bisphenol A, der er et  kemikalie, der bruges i hård plast.

Kemikaliet er mistænkt for at virke hormonforstyrrende. Derfor skal du undgå det i videst muligt omfang. Spørg der hvor du køber dine produkter.

beholder til opbevaring af modermælk

Ovenfor: Beholdere til modermælk

Holdbarhed ved stuetemperatur

Udmalket modermælk kan holde sig ca. en time ved stuetemperatur. Så hvis du vil give barnet modermælken inden for ca. 1 time, kan du sagtens have modermælken lige ved hånden.

Husk dog at have mælken i en sutteflaske eller et krus med låg, så der ikke kommer skidt, støv eller bakterier ned i mælken. Du kan også købe nogle små beholdere med låg til, som er specielt beregnet til opbevaring af modermælk.

Sådan opvarmer du modermælken

Når du skal varme din modermælk så husk, at det ikke må varmes op til mere end 60 grader, så ødelægges de vigtige antistoffer i mælken. Så ikke noget med at bringe det i kog for så at køle det ned bagefter.

Har du en microovn, så er det hurtigt. Har du ikke så må du anvende den gammeldags metode med et vandbad på blusset, som du varmer sutteflasken op i. Mælken skal være omkring 37 grader, når det skal gives til barnet.

Prøv dig frem det skal føles lunt men ikke varmt og heller ikke fesen lunkent. Og husk opvarmet mælk må ikke anvendes igen, bliver der noget til overs, så skal det smides ud.