Dagpleje

En dagpleje er som oftest i dagplejerens eget hjem modsat en vuggestue, hvor børnene bliver passet i en institution sammen med mange andre børn.

Dagplejere er meget forskellige i deres måde at arbejde med børnene på, men der er alligevel en del fællesnævnere, som gør sig gældende hos de fleste.

Dem kan du læse mere om i denne artikel.

Hvad er en dagpleje pasningsordning

En dagpleje er en pasningsordning for børn i stedet for vuggestue. Dagpleje kan ikke vælges i stedet for børnehave, det er udelukkende et alternativ til vuggestuen. Pasningen foregår i et privat hjem – altså dagplejerens hjem.

Dagplejeren kan være kommunal dvs. ansat og lønnet af kommunen, men der findes også private dagplejere, der er godkendte af kommunen, og hvor du som forælder kan få tilskud, hvis du vælger en privat dagpleje.

Hvad koster dagpleje af børn

Prisen kan variere fra omkring 2.000 kr. til over 3.000 kr. alt efter, hvor du bor henne. På din kommunes hjemmeside kan du finde priser på de kommunale dagplejere.

Annonce ♥

Private dagplejere koster nogenlunde det samme som kommunale dagplejere, deres priser er oplyst på den enkelte private dagplejers hjemmeside.

Du kan godt få søskendetilskud til dagplejen, du betaler fuld pris for den dyreste institutionsplads, og herefter får du 50% på rabat på efterfølgende børn.

Læs også: Sådan bader du baby

Annonce ♥

Sådan får du plads

Du skal kontakte din kommune og meddele dem, at du ønsker at skrive dit barn op til en plads i en dagpleje. På borger.dk kan du starte din ansøgning ved at lave en søgning på dagpleje og herefter vælge Digital Pladsanvisning.

Indtast din kommunes navn for at se, om du online kan bestille plads. Det er ikke alle kommuner, der tilbyder en online løsning, men mange gør det.

Du skal logge ind med NemID for at kunne lave en online opskrivning af dit barn til dagpleje.

Annonce ♥

En typisk dag i dagpleje

De børn der møder tidligt får morgenmad, og de mindste får en formiddagslur. Omkring kl. 9 spises der formiddagsmad, og denne samlingsstund bruges til at snakke og synge et par sange.

Herefter bliver dagens største aktivitet lavet. Det kan fx være at gå på tur, lave kreative sysler eller mødes i legestue med andre dagplejere og deres børn.

Frokost er typisk mellem kl. 11 og 12, og efter frokosten er det sovetid, der foregår enten ude eller inde alt efter dagplejerens vaner.

Annonce ♥

Når middagsluren er overstået, får børnene eftermiddagsmåltid, og resten af dagen er som regel hygge og leg enten inde eller i haven.

Læs også: Derfor bør du træne bækkenbunden efter fødsel

Fordele

I en dagpleje er der max 5 børn, hvilket giver et meget roligere miljø end vuggestuen, der kan være præget af meget larm, fordi der er flere børn samlet på en stue.

Annonce ♥

Det er altid – på nær ved sygdom og ferie – den samme dagplejemor, som børnene bliver passet af hver dag, hvilket skaber en meget tæt relation mellem barn og dagplejemor.

Ulemper

Du kan risikere, at dit barn aldersmæssigt ikke matcher rigtigt med de andre børn. Hvis man er 2½ år, så gider man ikke lege med en baby på 10 måneder. Så du risikerer, at der ikke er jævnaldrende kammerater.

Det er også et temperaments spørgsmål, men nogen vil helt sikkert foretrække, at barnet “hærdes” og vænnes til larm og støj med det samme, så det ikke bliver for stor en omvæltning, når barnet skal i børnehave.

Annonce ♥

Dagplejens vigtigste værdier

Dagplejens vigtigste værdier er tryghed, nærhed, hjemlig hygge og forudsigelighed. Dagplejere arbejder ud fra de samme 6 læreplaner som vuggestuerne, og de skal også dokumentere deres arbejde.

De 6 læreplanspunkter er: Sprog, personlige kompetencer, sociale kompetencer, kulturelle udtryksformer, krop og bevægelse samt natur og naturfænomener.

Læs også: Få inspiration til gode babylege

Annonce ♥

Hvad er en grøn dagplejer

Nogle dagplejere er endvidere grønne dagplejere. Dvs. at de ud over de 6 læreplaner også arbejder ud fra følgende grønne kriterier:

Naturen ind i dagligdagen der betyder, at børnene kommer ud hver dag, er på udflugt i naturen hver uge,  introduceres til årstidernes skiften, er med til at plante og høste og derigennem lære om fænomenet ’fra jord til bord’.

Dagplejeren skal lave en årsplan med naturaktiviteter året rundt, skal på kursus i Grønne Spirer og vidensdele med andre dagplejere og forældre.

Annonce ♥

Et eksempel på en dagpleje er byskovens-dagpleje.dk i Hadsten.