Sædproduktion

Stamcellerne til mandens sædceller bliver anlagt tidligt i fostertilstanden, og antallet af stamceller vil være nogenlunde konstant resten af livet. Selve sædproduktionen starter omkring 12- års alderen, og fortsætter livet igennem.

Spændende kemisk proces bag mandens sædproduktion

Det er i testiklerne, at sædcellerne dannes. Sædproduktionen reguleres af forskellige hormoner, der bliver udskilt af hypofysen i hjernen. Der er tale om FSH hormon og LH hormon. FSH er et follikel stimulerende hormon, og der er tale om præcis det samme hormon, som også modner kvindens æg.

LH hormonet er et luteiniserende hormon, der aktiverer produktionen af det mandlige kønshormon testosteron, der skal være til stede i kroppen, for at sædcellerne kan dannes.

Så mange sædceller danner manden sekundet

Der dannes ca. 1.000 sædceller i sekundet, så der er virkelig en rasende fart over feltet inde i testiklerne.

Når sædcellerne er færdigdannede i testiklerne, så ledes de hen til bitestiklerne, hvor de lagres, imens de gennemgår en modningsproces. Alt i alt tager det ca. 90 dage at producere en fuldmoden sædcelle, der er klar til blive fyret af.

Så mange sædceller indeholder en potion sæd

En normal portion sæd fylder ca. 3 ml og indeholder ca. 300 mio. sædceller. Men sædcellerne udgør kun ca. 1% af portionen. Under udløsning kommer der også væsker fra både sædblærerne, blærehalskirtlen og de cowperske kirtler.

Annonce ♥

Dette består mandens sæd af

Sæd er betegnelsen for den færdigblandede væske, der kommer ud af mandens penis ved udløsning. Sædblærerne, som er 2 poser der ligger bag urinblæren, bidrager med ca. 30% af sæden.

Væsken fra sædblærerne er en basisk væske, der er rig på kulhydrater og vitaminer, der fungerer som energikilde for sædcellestofskiftet.

Blærehalskirtlen, også kendt som prostataen, bidrager med ca. 60% af sæden i form af et basisk mælkeagtigt sekret, der er med til at øge sædcellernes aktivitet.

Annonce ♥

Læs også: Alt om mandens kønsorganer

Derfor har mandens sæd en neutraliserende virkning

Mandens sæd er med til at neutralisere de sure væsker i urinrøret og i kvindens skede. Dette er vigtigt, da syrer af en hver art kan have en negativ indvirkning, og i værste fald kan det dræbe sædcellerne, hvis syrekoncentrationen er for høj.

De cowperske kirtler sidder lige under blærehalskirtlen, og bidrager med den resterende mængde sæd. Kirtlerne udskiller en basisk slim, der renser urinrøret for urenheder og bidrager til at neutralisere syren i mandens urinrør og kvindens skede.

Annonce ♥