Forbedring af mandens frugtbarhed

Der kan være flere årsager til, at mandens frugtbarhed er nedsat, og de årsager behøver han ikke selv være skyld i. Der kan fx være genetiske defekter i forplantningssystemet eller defekter forårsaget af sygdoms- eller skadesforløb.

Men der er stadig en del indenfor miljø- og livsstilsområdet, hvor manden selv er med til at påvirke frugtbarheden og sædkvaliteten i høj grad. Læs hvad du som mand ska undgå for at forbedre frugtbarheden og højne din sædkvalitet.

Sundere livsstil gi’r bedre frugtbarhed

Et sundt og aktivt liv vil øger mandens evner for at “skyde med skarpt”. Usund livsstil kan direkte nedsætte mandens frugtbarhed.

Forkert arbejdsmiljø kan skade sædkvaliteten

Hvis mandens arbejde kræver, at han er i tæt kontakt med pesticider, visse kemikalier fra maling, blæk og lim samt metaller som bly, kviksølv og cadmium eller forurenet luft, så har han risiko for at få nedsat frugtbarhed.

Det kan også være, at arbejdet er for krævende, og måske går han rundt og føler sig stresset hele tiden. Det øger absolut ikke hans chancer for at gøre sin partner gravid.

Kvit smøgerne og drik med måde

Cigaretter har en dokumenteret nedsættende effekt på mandens fertilitet. Ikke i stor stil men alligevel nok til at vi nævner det som en faktor.

Annonce ♥

Et stort alkoholindtag har også en negativ effekt på mandens fertilitet. Et normalt forbrug af alkohol har ikke nogen dokumenteret negativ effekt.

Læs også: Alt om mandens kønsorganer

Ulovlige stoffer kan være meget skadelige for frugtbarheden

Hvis manden har røget hash i længere tid, har det en direkte indvirkning på mandens sædproduktion, og de sædceller som produceres, er ikke så aktive/gode som hos mænd, der ikke har røget hash.

Annonce ♥

Det samme gælder længerevarende forbrug af kokain og anabolske steroider, det kan mindske sædproduktionen ganske alvorligt.

Derfor skal du undgå varme testikler

Overdreven brug af sauna eller meget varme bade har også en dokumenteret forringende indflydelse på mandens sædkvalitet. Så undgå at de mandlige kønsorganer bliver varmet op.

Testiklerne skal have en temperatur, der er 1 grad under kropstemperaturen. Ved denne temperatur er de bedst i stand til at producere og nære sædcellerne.

Annonce ♥

Glidecreme og dårlig sædkvalitet

Mange glidecremer, vaseliner og andre smørende produkter der anvendes ved samleje har en dokumenteret dårlig effekt på sædkvaliteten. Spørg lægen til råds hvis der er tvivl om, hvorvidt et produkt er skadeligt eller ej.

Læs også: Sådan producerer manden sæd

Annonce ♥

Vær opmærksom på medicin

Almindelige medicin præparater kan også være skadelige. Hvis han skal have medicin så tjek med lægen, om det har indflydelse på frugtbarheden og undersøg, om der findes andre og bedre præparater.