Opnå bedre frugtbarhed

Du kan selv bidrage til at opnå en bedre frugtbarhed. Sund livsstil, sund kost og regelmæssig motion spiller en væsentlig rolle for din frugtbarhed og evne til at blive gravid.

Dårlig livsstil kan sættes i direkte forbindelse med manglende evne til at opnå graviditet. Så hvis du ikke er i tip top stand så læs denne artikel og se, hvad du selv kan gøre for at opnå en bedre frugtbarhed.

Kvit smøgerne de skader din frugtbarhed

Rygning har en langsigtet negativ indvirkning på dit helbred og på din frugtbarhed. Ca. 16% af alle tilfælde af ufrivillig barnløshed kan relateres til rygning.

Nikotin og andre giftige kemikalier i cigaretterne nedsætter fertiliteten, fordi stofferne hæmmer kroppens evne til at producere østrogen – et hormon, der er tæt forbundet med regelmæssig ægløsning.

Koffein er ok i normale mængder

Undersøgelser har vist, at indtagelse af koffein skal være i relativt store mængder, før der er tale om negativ påvirkning i forbindelse med fertilitet.

Men det er alligevel en faktor, der er værd at se på. Meget koffein øger stressniveauet, og det er skadeligt for sædcellerne, og det øger risikoen hos kvinder for at udvikle endometriose.

Annonce ♥

Læs også: Derfor skal du undgå farlige kemikalier og gifte

Derfor er kosten meget vigtig

Kosten spiller en væsentlig og meget vigtig rolle for frugtbarheden og naturligvis også for dit generelle helbred. Undersøgelser har vist at ca. 12% af den barnløshed, der i dag findes, skyldes overvægt eller en for lav vægt.

Ved at leve sundt og spise fornuftigt kan du forbedre dine chancer for at blive gravid. Man kan desværre ikke 100% spise sig til en graviditet, men der er en række faktorer, som vi i dag er klar over har en stor betydning for frugtbarheden.

Annonce ♥

Husk frugt og grøntsager

En god start på et sundere liv er mere frugt og flere grøntsager. Du skal have 600 gram frugt og grøntsager om dagen, hvilket svarer til ca. 6 stk. Spis gerne et par frugter pr. dag og supplér med grøntsager.

Hvis ikke du er ret god til at spise den anbefalede mængde, kan det måske hjælpe at tilberede frugten på en lækker og delikat måde. Skær frugten ud i lækre bidder eller tilbered frugten som en dejlig frugtsalat med lidt appelsinsaft over.

Blendet frugt som en smoothie er også en nem løsning. Ved at lave forholdsvis små ændringer i din kost kan du gøre en stor forskel i forhold til din sundhed.

Annonce ♥

Spist groft

Spis groft brød og masser af rugbrød, der indeholder fibre. Spis meget gerne fuldkornspasta og brune ris. Spis også masser af gryn start fx morgenen med en havregryn toppet med lidt frugt.

Spis folsyre

Folsyre findes bl.a. i groft brød og kornprodukter samt i frugt og grønne grøntsager såsom spinat, grønne bønner og bælgfrugter.

Folsyre er bl.a. nødvendig for produktionen af røde blodlegemer, og den har betydning for kroppens celledeling. Derfor er det vigtigt at indtage folsyre, hvis du planlægger at blive gravid.

Annonce ♥

Der anbefales en daglig indtagelse på 0,4 mg folsyre til gravide kvinder, samt til kvinder der planlægger graviditet, mens anbefalingen lyder på 0,3 mg til ikke gravide voksne.

Læs også: Sådan kan din mand forbedre sin fertilitet

Vitaminer og antioxidanter

Hvis du spiser den anbefalede mængde frugt og grønt om dagen, er dit vitaminbehov dækket. Alternativt kan du supplere dagligt med en multivitamin pille.

Annonce ♥

Antioxidanter menes at kunne forebygge flere alvorlige sygdomme og hjælpe mænd til at fastholde en god sædkvalitet. Der er bl.a. mange antioxidanter i kiwi, honningmelon, rosenkål, broccoli, spinat og asparges.

Det er vigtigt ikke at overdrive indtagelsen, da undersøgelser peger på, at meget store mængder indtagelse af antioxidanter kan have den modsatte virkning i forhold til bl.a. kræft og andre alvorlige sygdomme.

Læs også: Få de vigtigste råd til at blive hurtigt gravid

Annonce ♥


Spis fisk ofte og spar på sukkeret

For at opretholde en sund livsstil anbefales det, udover ovenstående råd, at spise fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.

Begræns sukkerindtagelsen specielt fra sodavand og kager men også fra slik, der udover et højt sukkerindhold ofte også indeholder masser af farvestoffer.

Hvis du kan overholde ovenstående gode råd og anbefalinger og i øvrigt spiser varieret, vil din vægt helt sikkert falde, eller den vil blive bevaret på en normalvægt. Og en normalvægt er netop vigtig i forhold til frugtbarhed.

Annonce ♥

Overvægt forværrer fertiliteten

Hvis du er overvægtig, så er det med stor sandsynlighed årsagen til, at du har svært ved at blive gravid. Sund livsstil og regelmæssig motion forbedrer frugtbarheden markant.

Motion virker afstressende og kan få tankerne og fokus væk fra de problemer, som mange barnløse par går og tumler med. Det anbefales at du motionerer min. 30 minutter dagligt.

Forslag til nem ekstra motion

Du kan cykle til og fra arbejde i stedet for at tage bilen. Er turen for lang, kan bilen, bussen eller toget benyttes noget af vejen, og det sidste stykke kan så eksempelvis foregå på cykel eller gåben.

Annonce ♥

Gå en ekstra runde med hunden eller indfør en fast gåtur hver aften efter maden. Der er mange forskellige motionsformer – find den, der passer dig bedst. Husk at starte blødt op, hvis ikke du er vant til at motionere.

Beregn dit BMI

BMI står for Body Mass Index og benyttes som indikation af, om en person er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig. Tallet skal dog tages med et vis forbehold, idet BMI ikke tager hensyn til køn, knoglebygning eller muskelmasse.

Udregn dit BMI tal ved hjælp af følgende formel: BMI = din vægt i kg/(din højde i meter x din højde i meter). Eksempel: Du vejer 60 kg, og du måler 170 cm. Dit BMI = 60/(1,7 x 1,7) = 20,76.

BMI under 18,5 = undervægt
BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægt
BMI mellem 25-29,9 = overvægt
BMI mellem 30-39,9 = fedme
BMI over 40 =  svær fedme

Slap helt af

Sætningen ”I skal bare lade være med at tænke på det, så bliver I helt sikkert gravide” hører man ofte som barnløs. Det er jo ikke let at lade være med at tænke på noget, som man brændende ønsker sig.

Men der er alligevel lidt sandhed i ordene. Forskellige undersøgelser har vist, at barnløse par oplever et højere stress niveau end for eksempel personer, der har fået konstateret en alvorlig dødelig sygdom.

Derfor er det meget vigtigt at få slappet af og få tankerne over på noget andet. Her kan motion være en hjælp, der kan få tankerne væk. Men også forskellige afslapningsteknikker kan være en hjælp.

Kvinders alder og frugtbarhed

Allerede efter 20-25 års alderen falder kvindens frugtbarheden en smule. Efter 30-35 års alderen falder frugtbarheden markant. Undersøgelser peger på, at det markant største fald i frugtbarheden sker, når kvinden er 35 år.

Derfor giver det problemer, når mange i dag har rundet de 30 år, inden de forsøger at blive gravide første gang. Og endnu mere problematisk, hvis parret ønsker sig flere end et barn.

Frugtbarheden hos manden er stort set uændret uanset alderen. Derfor kan ældre mænd højt oppe i alderen 60-70 år blive fædre.