Kemikalier og fertilitet

Man ved med sikkerhed, at nogle kemikalier har en meget skadelig effekt på fertiliteten. Præcis ligesom en sund livsstil har en positiv indflydelse på din fertilitet, så er det rigtig vigtigt, at du forsøger at undgå de kemikalier, der kan skade din evne til at få børn.

Kemikalier har en ødelæggende effekt på kvinders fertilitet

Rigtig mange undersøgelser peger på, at den øgede mængde af kemikalier i vores omgivelser virker ødelæggende på kvinders fertilitet.

Problemet er, at der hvert år kommer flere tusinde nye kemikalier på verdensmarkedet, så det er en svær opgave at afdække, om og eventuelt hvilke kemikalier, der har en negativ virkning på frugtbarheden.

Det er dog blevet påvist, at en del forskellige kemikalier bør undgås, hvis man ønsker at blive gravid. Nogle kemikalier er uundgåelige, mens det er muligt at undgå andre, hvis du ved, hvor de forskellige kemikalier findes.

Disse kemikalier skal du undgå

Hvis du gerne vil være top fertil, er der nogle kemikalier i din dagligdag, som du skal være opmærksom på. Nogle af nedenstående kemikalier kan være direkte ødelæggende for dine evne til at producere børn.

Phtalater/blødgørere

Phtalater nedsætter fertiliteten på dyr, og der er mistanke om, at det samme gør sig gældende på mennesker. Phtalater er forbudt i Danmark i bl.a. legetøj, men stoffet findes stadig i en lang række dagligdags produkter.

Annonce ♥

Fx sæbe, shampoo, hårbalsam, cremer, deodoranter, plasticposer og i mindre mængder i kosmetik og fødevarer. Gå efter miljø- eller svane mærkede produkter, da disse er fri for phtalater.

Læs også: Sådan opnår du en bedre frugtbarhed

Dioxin

Dioxin er et andet stof, som man ved virker hormonforstyrrende. Dioxin dannes ved affaldsforbrænding og ved forbrænding i pejse og brændeovne i private hjem. Derudover findes det som forurening i klor holdige kemikalier.

Annonce ♥

I Danmark er det især fede fisk som laks og sild fra Østersøen, som kan være forurenet med dioxin.

Kviksølv og farlige fisk

Kviksølv stammer fra forurening i miljøet, og rammer primært rovfisk og havpattedyr, da de er øverst i fødekæden, og kviksølv ophober sig således i fiskene.

Kvinder der prøver at blive gravide skal ikke spise mere end 100 gram fra store rovfisk om ugen. Det er primært fisk som store tun, rokke, helleflynder, sværdfisk, gedde, aborre, sandart, sildehaj og oliefisk, der kan indeholde kviksølv.

Annonce ♥

Tun på dåse er ok, da det er fremstillet af små tunfisk, som derved ikke har ret meget kviksølv ophobet. Bortset fra ovenstående store fiskearter bør fisk indtages jævnligt, idet de indeholder vigtige vitaminer og mineraler.

Acrylamid – begræns grillet og friturestegt mad

Stoffet acrylamid findes i flere fødevarer som fx chips, pommes frites, stegte kartofler, brød og kaffe. Det tyder på, at forekomsten af acrylamid stiger jo længere tid, man tilbereder (steger, griller, bager, frituresteger) maden.

Undersøgelser viser, at acrylamid påvirker formeringsevnen hos dyr, og det tilrådes derfor, at du begrænser indtagelse af grillet og friturestegt mad og undgår at spise brændte og brankede fødevarer.

Annonce ♥

Generelt er det bedst at koge maden i forhold til stegning og bagning i ovnen.

Læs også:

PAH/tjærestoffer

PAH kan forekomme både som miljøforurening og ved procesforurening, fx ved grillstegning, rygning og tørring af madvarer.

Annonce ♥

Indtil nu har der været størst interesse vedrørende PAH fra luftforurening, men undersøgelser peger på, at indtagelsen af PAH gennem fødevarer kan være op til 10 gange større end indtagelsen fra luftforurening.

Det tilrådes derfor at begrænse grillstegning, at bruge en grill, hvor kullene står lodret, at undgå brankning og hård stegning, at smide stegefedtet ud (og ikke bruge det til fx sovs) og at koge maden oftere.