Æggeledernes aller fornemmeste funktion er at lede ægget fra æggestokken til livmoderen. Æggelederne går fra hver sin side af livmoderen og ender i en ”frynse”, der kaldes fimbriae. Hver æggeleder er ca. 10 cm lang.
Man kunne umiddelbart fristes til at tro, at æggelederen er en ganske ukompliceret tingest, men den er faktisk ret kompliceret.
Sådan virker æggelederne
Den frynsede ende af æggelederen er ikke bare til pynt, dens opgave er at opsnappe det modne æg, der klækkes fra æggestokkene under ægløsning.
Læs også: Sådan tester du, om du har ægløsning
Når den har opsnappet et æg, trækker den sig sammen for at få ægget til at bevæge sig ned gennem æggelederen og hen imod livmoderen.
Samtidigt går den anden ende af æggelederen, den nærmest livmoderen, også i gang med at trække sig sammen. Sammentrækningerne hjælper eventuelle sædceller på vej, så de kan mødes med det modne æg og derved opnå en befrugtning.
Annonce ♥
Når et æg bliver befrugtet i æggelederen
Hvis et æg bliver befrugtet undervejs i æggelederen, skifter det status fra æg til embryo. Og det bliver i æggelederen, indtil det har udviklet sig til en lille cellemasse.
Herefter fortsætter embryoet mod livmoderen, hvor det sætter sig fast og din graviditet er nu en realitet.