Suttebid

Suttebid ser meget grimt ud, og problemet med det er, at det i værste fald kan give dit barn permanente skader på både tænder og kæbe. Så du skal virkelig være opmærksom på at begrænse brugen af sut hos dit barn.

Læs mere om suttebid og hvordan du undgår det i denne artikel.

Hvad er suttebid

De fleste børn, der regelmæssigt anvender sut eller sutter på tommelfinger, vil få et mindre suttebid, der sagtens kan rette sig igen. Det ses fx ofte, at der er lidt overbid.

Men overdreven brug af sut eller tommelfinger over en længere periode kan resultere i, at tænderne i over- og undermunden ikke tygger sammen, da der dannet et O, der hvor sutten eller tommelfingeren har siddet.

Og så er der tale om et kraftigt suttebid, der kan give problemer senere hen.

Billeder af suttebid

suttebid

Annonce ♥

suttebid

Her er 2 billeder af børn med suttebid. Barnet på det øverste billede har så kraftigt suttebid, at det kan medføre tale- og spise problemer. Barnet nendeunder har en mindre grad af suttebid.


Læs også: Alt om mælketænder

Annonce ♥

Hvad er bedst – sut eller tommelfinger

Det er bedre, at barnet anvender en sut fremfor, at det sutter på sin tommelfinger.

Du kan nemmere vænne barnet fra at bruge sutten, for pludselig er sutten der bare ikke længere. Men tommelfingeren er der jo hele tiden, så det kan være meget svært at vænne barnet fra af sutte på tommelfingeren.

Sådan undgår du suttebid

Svaret på dette er meget enkelt. Begræns brugen af sut mest muligt. Lad dit barn have sutten, når det sover det sover, men lad ikke dit barn gå rundt med sut hele dagen. Senest når barnet er 3 år, bør det stoppe med at bruge sut.

Annonce ♥

Selvom du overholder dette, så kan dit barn allerede godt have udviklet et lille suttebid eller tendens til dette. Men det vil rette sig af sig selv, hvis I stopper med at bruge sut i tide.

Alvorlige konsekvenser hvis du ikke tager sutten i tide

Hvis du lader dit barn anvende sut i mange år, kan tænderne og kæbens stilling tage permanent skade. Det retter sig altså ikke nødvendigvis af sig selv.

Det kan få betydning for dit barns tale, og suttebidet vil blive overført til de blivende tænder, fordi kæben ikke kan udvikle sig normalt. Desuden kan dit barn få svært ved at tygge maden ordentligt og derved udvikle få maveproblemer.

Annonce ♥

Så tag det med sutten alvorligt, du gør dit barn en bjørnetjeneste ved at lade det anvende sutten for længe.