Mælketænder

Mælketænder er det primære tandsæt, der senere bliver afløst af det permanente tandsæt, der også kaldes blivende tænder.

Nedenunder kan du se, hvornår børn får de forskellige mælketænder og læse mere om, hvordan du kan mærke på dit barn, når det får en tand og hvad du kan gøre, hvis barnet bliver irritabelt på grund af de nye tænder.

Hvornår får barnet mælketænder

Mælketænderne begynder allerede at dannes allerede i fosterets 7. uge. De fleste børn får deres første tand i 6-7 måneders alderen, men nogle børn får først deres første tand, efter de er fyldt 1 år eller mere.

Hvis dit barn stadig ikke har fået sin første tand ved 18 måneders alderen, så skal du opsøge en tandlæge.

Tegn på at der mælketænder er på vej

Hvis dit barn savler mere end normalt eller bider i alt, hvad det kan komme i nærheden af, så kan det være tegn på, at der er en mælketand på vej. Gummen kan blive irriteret og klø, der hvor der ligger en tand og lurer under overfladen.

Nogle forældre opdager slet ikke, at der er noget i gære, før de kan se en lille hvid spids, for barnet har opført sig helt normalt.

Annonce ♥

Andre børn kan blive meget irritable og få let feber ved tandfrembrud, så dem skal der pusles ekstra om i disse dage. Feber over 38 grader skyldes dog aldrig tandfrembrud.

mælketænder

Lindring ved tandfrembrud

Hvis barnets gummer er irriterede, så kan du give barnet en bidering, som er dejlig at gumle på. Ellers du kan forsigtigt børste gummerne med en tandbørste, det tager lidt af kløen.

Annonce ♥

Hvilke tænder kommer først

Det allermest normale er, at det er de midterste fortænder i undermunden, som bryder frem først. Det ser meget sødt ud, når den første lille tand kigger frem 😉