Bleskift

At pusle din baby og gøre bleskiftet til en ren rutine er ikke svært, du vil meget hurtigt lære det. Men har du aldrig prøvet det før, så skal der lige lidt øvelse til, før du bliver en mester.

Derfor har vi lavet en guide til dig om, hvordan du skifter en ble og pusler om din baby.

Dette skal du have klar ved bleskift

– et pusleunderlag med stofble eller håndklæde til at lægge baby på
– en ren ble klar
– våde skumklude, rent vand eller vådservietter til at tørre barnet med
– en pose til at lægge den beskidte ble og brugte servietter ned i
– rent tøj hvis der har været uheld
– en stofble eller anden klud er altid godt at have ved hånden

Det er vigtigt, at du har alt indenfor rækkevidde, du må aldrig forlade din baby på et højt puslebord, der er mange grimme eksempler på fald fra puslebordet selvom forældrene ikke troede, at deres baby kunne hive sig op eller rulle rundt.

Læs også: Sådan bader du baby
Baby får skiftet ble

Sådan undgår du at få afføring på pusleunderlaget

Når du tager bleen af babyen, så kan du lige tørre det værste afføring af på bleen i samme moment, som du tager bleen af. Herefter pakker du bleen sammen og lægger den under numsen på din baby, så undgår du afføring på underlaget.

Annonce ♥


Undgå at blive tisset på

Nogle babyer tisser næsten pr. automatik, når de får taget bleen af. Specielt når de er små. Og særligt drengebørn har det med at sende en flot stråle af sted med retning mod dit hoved.

Ved at være forberedt kan du undgå, at du får tis ud over det hele. Hav nogle tørre klude parat, som du med det samme lægger over babyen, når bleen er fjernet. Lad kluden ligge et lille stykke tid, og kommer der tis, så vil kluden suge det op.

Sådan tørrer du din baby

Al afføring  og urin skal tørres grundigt af. Drenge skal også vaskes omkring testiklerne og tissemanden, men du må ikke forsøge at trække forhuden tilbage.

Annonce ♥

Piger skal tørres fra skeden og nedad. Det er vigtigt, at du ikke gør det modsat retning, for så risikerer du at der kommer afføring i skeden.

Bagefter duppes barnets numse med en ren tør klud, og lad barnet ligge uden ble på indtil numsen er helt tør.

Dette er godt mod røde numser

Næsten alle babyer får røde numser på et eller andet tidspunkt. Så skal du smøre de røde steder med en helende salve, da det ellers kan udvikle sig til sviende sår.

Annonce ♥

Der er flere forskellige mærker på markedet, men vi ved med sikkerhed, at Mellisa Arnicasalve er genial til røde numser.

Melissa Arnica salve

Sådan sætter du en ble på

Til babyer er det mest normalt at anvende bleer med snipper i siderne, da buksebleer (bleer der trækkes op som underbukser) er til de større børn.

Annonce ♥

Løft forsigtigt babyen op i anklerne og læg bleen ind under baby så snipperne er på bagsiden af bleen. Fold snipper ind over forsiden af bleen. Bleen må ikke sidde for stramt, baby skal kunne bevæge sig.

Du bliver nødt til at prøve dig lidt frem, du får hurtigt en fornemmelse af, hvad der er rigtigt. Der er nogle “vinger” på bleen ved barnets inderlår, de skal vippes ud for at forebygge uheld udenfor bleen.

De største indenfor blemarkedet er Libero, Pampers og Huggies. Du kan ofte finde bleer på tilbud i et af dine lokale supermarkeder.

Annonce ♥

Sådan sætter du en ble på

Hvad er en blespand

Du kan købe en blespand, hvor der er plads til mange bleer. Du lægger en stor refill pose i blespanden, som kan rumme en masse bleer.

Når du har lagt en ble ned, drejer du rundt på et håndtag, så bleen ryger ned i spanden, og posen forsegles, så lugten ikke slipper ud fra spanden.

Når posen er fyldt, klipper du den af og binder en knude og så ud i skraldespanden med hele posen. Så binder du en ny knude, og det bliver så starten på en ny blepose, som du lægger ned i spanden.

Annonce ♥

Når babyen begynder at få alm. mad, begynder afføringen også at lugte grimt, og så skal du skifte til kraftigere refill poser.

Blespand

Refilposer til blespand

Annonce ♥

Ovenfor: Blespand og refilposer

Sådan bliver bleskift til en hyggestund

Nogle synes, at det at skifte ble er en lortetjans for at sige det bogstaveligt. Og det kan da også være trættende for 5. gang på en formiddag at skulle skifte en fyldt ble.

Men vend det til noget positivt og hyggeligt, så bliver det sjovere for alle parter. Snak med babyen og fortæl, hvad du laver. Syng en sang mens bleen skiftes. Hæng en uro op over puslebordet, som baby synes er sjov at kigge på.

Annonce ♥

Hvis der er større søskende, kan det også være en god idé at lade storebror eller storesøster snakke med barnet under bleskift. På den måde bliver bleskiftet en god oplevelse for hele familien.