Rigtig opvarmning af sutteflasken

Uanset om du giver din baby modermælkserstatning eller pumper ud så far eller en babysitter kan give en flaske med modermælk, så er rigtig og hurtig opvarmning af sutteflasken typisk en udfordring. En ting er sikkert, baby synes altid, det går for langsomt.

Her følger nogle tips til rigtig og sikker opvarmning og tilberedning.

Flaskevarmer fra Beurer

Flaskevarmer

Den letteste og sikreste metode til at opvarme en sutteflaske er ved brug af en flaskevarmer. Med en flaskevarmer kan du let indstille den ønskede temperatur og herefter også fastholde temperaturen.

En af de mest populære flaskevarmere på markedet lige nu er fra Beurer. Den kan købes på Med24.dk her for 249 kr.

Annonce ♥

Opvarmning i mikrobølgeovn

Den hurtigste måde at opvarme sutteflaske på er i mikrobølgeovnen. Her går opvarmningen så hurtigt, at man virkelig skal passe på ikke at komme til at overophede mælken.

Her har Kære Børn heldigvis lige introduceret en ny dansk opfindelse nemlig milkymeter™. Et termometer der måler temperaturen i sutteflasken, mens den varmes i mikrobølgeovnen.

Det er den danske virksomhed Senserna, der står bag verdensnyheden designet specielt til opvarmning af sutteflasker.

Annonce ♥

Du stikker milkymeter ned i flasken, inden du sætter den ind i mikroovnen, holder godt øje gennem mikroovnens vindue og åbner ovnen når milkymeter blinker et tydeligt grønt lys. Så har mælken den rette temperatur. På den måde kan mælken varmes på få sekunder uden risiko for overophedning.

Se mere på www.milkymeter.com eller hos Kære Børn.

milkymeter i mikroovn

Annonce ♥

milkymeter

Ovenfor: milkymeter måler temperatur mens du varmer i mikrobølgeovn så du får en hurtig og sikker opvarmning af sutteflasken.

Opvarmning i vandbad

Sutteflasken kan også opvarmes i et vandbad. Her kommer du enten vand i en gryde, sætter sutteflasken i og sætter gryden til opvarmning på komfuret, eller du hælder varmt vand i en skål og lader sutteflasken stå i vandbadet til den rigtige temperatur er nået.

Annonce ♥

I begge tilfælde er det vigtigt, at du passer på, at vandet ikke er for varmt, for da overopheder du mælken.

Husk altid at ryste eller røre i flasken efter opvarmning, så du er sikker på at varmen fordeles jævnt. Kontroller også altid temperaturen med en dråbe mælk på din hånd eller håndled. Dette gælder ved alle opvarmningsmetoder.


Rigtig opvarmning bevarer næringsindhold

Uanset om du vælger at opvarme i mikrobølgeovn eller i vandbad, er det vigtigt, at du ikke kommer til at overophede mælken. Laver du sutteflasken for varm, er der en indlysende risiko for at komme til at brænde baby’s mund.

Annonce ♥

Desuden er der en rent indholdsmæssig problematik. Modermælk indeholder fedtstoffer og enzymer, der er vigtige for babys udvikling og fordøjelse. Hvis du kommer til at varme mælken i for lang tid eller til for høje temperaturer, begynder nedbrydningen af de vigtige næringsstoffer.

Hvis du fx lægger sutteflasken i et meget varmt vandbad for at opnå hurtig opvarmning, så vil den mælk, der er i kontakt med det varme vand (dvs. den mælk, der er tættest på flaskens sider), hurtigt nå en temperatur, der er skadelig for mælken.

Det samme gælder naturligvis hvis du opvarmer i mikrobølgeovn uden at måle temperaturen, mens du opvarmer. Næringsindholdet i mælken ødelægges som en funktion af temperatur og tid.

Annonce ♥

Det betyder også, at det er bedre at varme sutteflasken, når du har brug for den, end at forsøge at holde den varm i længere tid i f.eks. vandbad eller en termoflaske, der er med på tur.

Uanset hvordan du varmer så husk, at rester efter måltider skal kasseres, da der kan være risiko for bakterieudvikling.


Tilberedning og opbevaring af mælk og modermælkserstatning

Når du tilbereder modermælkserstatning, er det en god regel altid at følge opskriften på producentens emballage, så modermælkserstatningen har det rette blandingsforhold.

Annonce ♥

Det er vigtigt, for hvis du laver blandingsforholdet for tyndt, så får baby ikke den næring, den har behov for, og hvis du kommer for meget pulver i, så risikerer du at belaste babys nyre.

Her får du lige en guide fra Sundhedsstyrelsen til, hvordan du blander en flaske med modermælkserstatning på pulver:

• Vask hænder før du går i gang
• Rengør bord og omgivelser før du tilbereder flaskerne
• Tap vand fra den kolde hane – lad vandet løbe lidt først
• Kog vandet i el- kedel eller i en gryde
• Vandet afkøles til spisetemperatur, svarende til ca. 37 grader
• Bland pulver og vand og omryst. Pas på at vandet ikke er for varmt, når pulveret blandes i
• Ved senere brug, afkøl da straks og sæt erstatningen i køleskab ved 5 grader eller derunder

Annonce ♥

mor-giver-baby-sutteflaske

Flasker med færdigblandet modermælkserstatning kan sagtens opbevares på køl i op til 24 timer, og opvarmes når du har brug for dem. Det betyder, at du fx kan lave de flasker, der skal bruges i løbet af aften og nat på forhånd, opbevare dem i køleskab og opvarme ved behov.

Det vil spare dig for kostbar tid, og baby for at blive alt for sulten og ked af det, hvilket især om natten virkelig kan være en lettelse.

På samme måde kan udpumpet modermælk sagtens holde sig i køleskabet i op til 3 døgn og opvarmes når baby bliver sulten.