Skoldkopper

Skoldkopper (Varicella zoster-virus) er en af de 6 mest almindelige børnesygdomme, der er forårsaget af en virus. Skoldkopper er derfor en meget smitsom sygdom, men oftest med et godartet forløb.

Læs hvordan sygdommen smitter og om hvorlænge den varer. Se også hvordan skoldkopperne kan behandles.

Symptomer på skoldkopper

Skoldkopper starter oftest med rødt udslet enten på kroppen eller i ansigtet. Udslettet udvikler sig til knopper, hvorpå der dannes små væskefyldte blærer. Det ligner små dråber vand.

Forløbet kan også starte med en enkelt rød knop, men der dannes hurtigt knopper/udslet andre steder på kroppen.

Udslettet kan forekomme alle steder på kroppen og kan også sprede sig til slimhinderne, som fx mund og kønsorganer. Det er normalt at udslettet giver stor kløe. Forud for udslet kan forekomme utilpashed og feber.

Det er meget forskelligt hvor mange skoldkopper der vil dukke op. Fra ganske få til flere hundrede fordelt på kroppen.

Annonce ♥

Skoldkopper på barn

Ovenfor: Sådan så vores søn ud da han havde skoldkopper

Sygdommens varighed

Nyt udslet/nye blærer kan dukke op løbende over ca. 3-6 dage. Blæren er til stede 1-2 dage og danner derefter en skorpe på knoppen. Blæren sprænger enten af sig selv eller den kan blive hjulpet på vej af fx kløe og tøjskift.

Annonce ♥

Det er meget forskelligt hvor mange blærer en person får og hvor længe forløbet varer, men man skal forvente en sygdomsperiode på mellem 7 og 10 dage for børn. Længere for voksne.

Feber kan forekomme under forløbet. Oftest er børn ikke så hårdt påvirket som voksne.

Årsag/smittefare

Da skoldkopper er en viral sygdom smitter den via luften, når blærerne sprænger og dråberne spredes og ved direkte kontakt med de sprængte blærer. Der kan gå mellem 10-20 dage fra man er smittet, til udslettet bryder ud.

Annonce ♥

Man er smittebærer ca.3 dage før man selv får udslettet til skorpen på blærerne er faldet af og ikke længere væsker. Hold derfor dit barn hjemme fra institution indtil skorperne er faldet af og udslettet er tørt.

Personer der skal undgå smitte

Du skal undgå smitte, hvis du er gravid og ikke selv har haft sygdommen eller hvis du har nedsat immunforsvar (hiv smittede eller børn med leukæmi) eller hvis du i anden forbindelse får immunnedsættende medicin. I disse tilfælde er det muligt man kan vaccinere med varicella zoster immunglobulin.


Sådan behandles skoldkopper

Da Skoldkopper skyldes virus kan det ikke behandles medicinalt. Kroppen skal selv nedkæmpe sygdommen. Men der er gode råd til lindring af udslettet imens immunforsvaret nedkæmper vira.

Annonce ♥

Man skal så vidt mulig undgå at klø i blærerne for at mindske risikoen for betændelse. Klip neglene helt korte og brug evt. handsker. Undgå for varme omgivelser, da sved og varme kan øge trangen til at klø. Man kan rekvirere kløestillende (zinklinement) og evt. lokalbedøvende medicin på apoteket til udvortes brug.

Kølige bade kan også lindre kløen, men undgå karbad, da det kan sprede smitten. Vær generelt ekstra opmærksom på personlig hygiejne.

Hvornår må dit barn komme tilbage til institutionen

Som nævnt i afsnittet årsag/smitte, så må dit barn komme tilbage til institutionen når alle skorperne er faldet af og udslettet er tørt, hvilket oftest er mellem 7-10 dage efter de første skoldkopper er brudt frem.

Annonce ♥

Komplikationer

Der kan opstå betændelse i knopperne, så hav ekstra fokus på personlig hygiejne. Øjenbetændelse og lungebetændelse kan også opstå i forbindelse med skoldkopper, men det sker ikke ret ofte. I meget sjældne tilfælde kan skoldkopper kompliceres med hjerne/hjertebetændelse.

Video af glad pige med skoldkopper

Senere i livet

Har man først haft skoldkopper, er man immun og kan ikke få sygdommen igen. Man kan derfor godt lade sit barn lege med andre, der har skoldkopper i udbrud, hvis de selv har haft det.

Annonce ♥

Hvis man har haft skoldkopper i sit første leveår, efter man har passeret 60 år eller man har nedsat immunforsvar (fx hivsmittede) kan man være uheldig at opleve helvedsild senere hen i livet.

Helvedsild er et godartet men smertefuldt udslet opstået grundet fornyet aktivering af det virus, der forårsager skoldkopper. Personer med helvedsild kan smitte virus til andre, så de kan få skoldkopper, men de kan ikke smitte med helvedsild.