Halsbetændelse

Hvis dit barn får halsbetændelse, så kan det enten skyldes en virus eller en bakterie. En bakteriel halsbetændelse hos dit barn kan desuden resultere i skarlagensfeber.

Få information omkring symptomerne, hvordan betændelsen smitter, og hvordan du behandler den.

Artiklen indeholder også vigtig information omkring de forholdsregler, du skal tage blandt andet i forbindelse med at lade dit barn komme tilbage i institutionen.

Når dit barn får halsbetændelse

Får dit barn halsbetændelse (tonsillitis acuta), er det normalt forårsaget af en virus, men det kan også være forårsaget af streptokok bakterier, og så kalder man det bakteriel halsbetændelse.

I nogle tilfælde kan streptokok bakterien også lave et giftstof, der giver et meget karakteristisk småplettet rødt udslæt. Hvis der er tale om halsbetændelse forårsaget af streptokok bakterier, og der samtidigt er rødt udslæt, så kaldes tilstanden for skarlagensfeber. Dit barn kan kun få skarlagensfeber en gang i livet.

Symptomer

Feber er et symptom på halsbetændelse. Lymfeknuderne opad på siden af halsen vil være hævede. Desuden kan der være smerte ved at synke og belægning på mandlerne.

Annonce ♥

Hvis der er tale om skarlagensfeber, så vil det vise sig som små røde pletter på størrelse med knappenåle. Pletterne sidder ofte så tæt, at huden får et meget ensartet skarlagensrødt (dyb rødt) udseende, og huden vil føles ru.

Behandling af halsbetændelse

Lægen kan afgøre hvilken type halsbetændelse, der er tale om. Halsbetændelse der er forårsaget af en virus behandles ikke, men du kan give dit barn smertestillende medicin som fx Panodil for at lindre smerterne.

Bakteriel halsbetændelse og skarlagensfeber behandles med penicillin.

Annonce ♥

Disse komplikationer kan opstå

Der kan opstå en byld bag den ene mandel, i svælget eller i lymfeknuden på halsen. Kontakt din egen læge og få dit bar undersøgt, hvis du opdager en byld, det er dog normalt ikke farligt.

Alvorlige komplikationer: Dit barn kan få vejrtræknings- eller synkebesvær og have svært ved at åbne munden.

Søg læge med det samme hvis dette er tilfældet, også selvom det er udenfor normal konsultationstid. Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region.

Annonce ♥

Sådan smitter dit barn andre

Halsbetændelse smitter via spyt eller slim der overføres til andre.

Fx via dit barns hænder eller via genstande, som dit barn har rørt ved eller suttet på som andre så rører ved og bagefter tager de fingrene i munden, og så kan de være smittede.

Det kan også smitte, hvis dit barn hoster ud i luften, hvor en anden person så indånder denne luft. Hvis det er en bakteriel halsbetændelse, så stopper smitterisikoen 2 dage efter, at penicillin behandling er påbegyndt.

Annonce ♥

Hvornår må dit barn komme tilbage til institutionen

Ved bakteriel halsbetændelse og skarlagensfeber skal der gå 2 dage efter opstartet behandling dog forudsat, at dit barn er helt fri for symptomer. Ved virus forårsaget halsbetændelse skal dit barn være fri for symptomer, før det må komme tilbage til institutionen.