Livsvigtig førstehjælp til børn

Vi overvældes af lykke, så snart vi ser den lille ny for første gang, men samtidig lige med ét kommer det for de fleste ”hvad nu hvis der sker noget?” Frygten for måske at skulle miste sit lille barn man netop har fået i armene er stor for alle forældre.

Og det sker desværre for nogen, at uheldet er ude, og derfor er det vigtigt, at alle forældre kan yde førstehjælp til børn.

Sådan yder du livsvigtig førstehjælp

Her giver vi dig rækkefølgen på de 4 vigtigste ting, du skal gøre, når du skal yde førstehjælp til dit barn. Fra ulykken sker, og til ambulancen er fremme, er det dig alene, der er dit barns eneste håb.

Ved hjertestop siger man, at chancerne for overlevelse falder 10% pr. minut. Det er derfor altafgørende, at du ved, hvordan du skal agere.

Trin 1 – tjek for vejrtrækning

Skulle du finde dit barn bevidstløst, skal du som det første undersøge, om der er vejrtrækning. Lyt om du kan høre vejrtrækning og føl ved at lægge din hånd på barnets brystkasse.

Trin 2 – giv hjerte-/lungeredning

Er der ikke vejrtrækning skal der opstartes hjerte-/lungeredning. Start med 5 indblæsninger, kan du blæse i barnets mund og næse på samme tid, så gør du det.

Annonce ♥

Indblæsningen skal være ”langsom”, over ca. 1½ sekund og kun lige løfte brystkassen. Ellers går luften i maven, hvilket vi ikke er interesserede i.

Det hænder, at dette er nok til at få barnet til at begynde at trække vejret igen, da årsagen ofte handler om iltmangel efter en ulykke fx drukneulykker m.m.


Trin 3 – giv hjertemassage

Starter barnet ikke med at trække vejret, skal der trykkes 30 gange midt på brystkassen. Trykket skal være ca. 1/3 af brystkassens højde altså omkring 4 cm ned, når vi har med babyer at gøre. For større børn skal trykdybden anpasses efter størrelse. Herefter gives 2 indblæsninger.

Annonce ♥

Trin 4 – ring efter hjælp

Er du alene skal du fortsætte med hjertemassagen i 1 minut, hvorefter du skal ringe 1-1-2 og genoptage hjertemassagen og indblæsningerne til hjælpen er fremme.

Book undervisning i førstehjælp

Ovenstående beskrivelse af førstehjælpens grundprincipper kan ikke erstatte et kursus, hvor du på en dukke prøver at give indblæsninger og trykke på brystet. Her vil du få fornemmelsen af, hvor meget og hvor hårdt du skal blæse/trykke.

Vi på Babyklar opfordrer derfor alle forældre til at tage et kursus i førstehjælp, du vil aldrig nogensinde kunne tilgive dig selv, hvis du ikke var i stand til at redde dit barn, fordi du ikke har lært de basale redningsteknikker.

Annonce ♥

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Camilla Gaardbo, der er sygeplejerske på en af Rigshospitalets børneafdelinger.

Igennem hendes kontakt til mange familier er det gået op for hende, hvor få mennesker der kan yde første hjælp til børn. Det fik hende til at starte firmaet Små Liv, og hun tager ud til mødregrupper og vennegrupper og underviser i bl.a. blokering af luftveje, kramper og hjerte-/lunge redning.

Hun kører i hele landet på alle ugens dage, når det passer jer. Nemmere bliver det ikke. Se mere på Facebooksiden Små Liv og få så booket et førstehjælps kursus nu. Pris ca. 350 kr. pr. person ved minimum 4 deltagere.

Annonce ♥